Sezon na zielone czyli kiedy delektujemy się którymi rodzimymi owocami i warzywami. Kiedyś zrobiłam ten wpis na własne potrzeby, żeby nic nie przeoczyć. Zwłaszcza, że sezon na niektóre „zielone” trwa naprawdę bardzo krótko, więc warto korzystać intensywnie póki można. Korzystajcie z wysmakowanej wyszukiwarki po przepisy na dania z wykorzystaniem Waszych ulubionych owoców i warzyw, np. truskawki , cukinia, pomidory.

Kiedy które owoce i warzywa?

STYCZEŃ

WARZYWA: brukselka, buraki, cykoria, dynia, endywia, fenkuł, kapusta, marchewka, natka pietruszki (na oknie), pietruszka (korzeń), por, roszponka, seler (korzeń), ziemniaki; OWOCE: gruszki, jabłka

LUTY

WARZYWA: brukselka, buraki, cykoria, dynia, endywia, fenkuł, kapusta, marchewka, natka pietruszki (na oknie), pietruszka (korzeń), por, roszponka, seler (korzeń), ziemniaki; OWOCE: gruszki, jabłka

MARZEC

WARZYWA: brukselka, buraki, cykoria, dynia, endywia, kapusta, marchewka, natka pietruszki (na oknie), pietruszka (korzeń), por, roszponka, seler (korzeń), ziemniaki, pierwsze zbiory rzodkiewki; OWOCE: gruszki, jabłka

KWIECIEŃ

WARZYWA: cykoria, endywia, natka pietruszki (na oknie), por, roszponka, rzodkiewka, ziemniaki, pierwsze zbiory botwinki i rabarbaru; OWOCE: gruszki, jabłka

MAJ

WARZYWA: botwinka, natka pietruszki (na oknie), rzodkiewka, ziemniaki, pierwsze zbiory sałaty, rukoli i szczawiu; OWOCE: pierwsze zbiory truskawek 😀

CZERWIEC

WARZYWA: botwinka, natka pietruszki (z gruntu), rukola, rzodkiewka, sałata, szczaw, ziemniaki. Pierwsze zbiory bobu, brokułów, cukinii, fasolki szparagowej, kalafiora, kalarepy, marchewki młodej, ogórków (jeśli temperatura wynosi ok 20 stopni C), pora młodego, selera (liście), szparag, szpinaku, ziemniaków młodych. Pod koniec miesiąca zielony groszek i groszek cukrowy. OWOCE: agrest, czereśnie, truskawki, wiśnie. Pierwsze zbiory śliwek i czasem porzeczek.

LIPIEC

WARZYWA: botwinka, bób, brokuły, cukinia, fasolka szparagowa, groszek zielony, groszek cukrowy, kalafior, kalarepa, marchewka, natka pietruszki, ogórek, por, rukola, rzodkiewka, sałata, seler (liście), szczaw, szparagi, szpinak, ziemniaki. Pierwsze zbiory bakłażana, młodych buraków, fenkuł, kukurydzy, papryki. Pod koniec miesiąca pomidory (ciekawostka – pomidory są w istocie owocami); OWOCE: agrest, arbuz, czereśnie, maliny, porzeczki, śliwki, truskawki, wiśnie. Pierwsze zbiory brzoskwiń i nektarynek.

SIERPIEŃ

WARZYWA: bakłażan, brokuły, buraki, cukinia, fasolka szparagowa, fenkuł, kalafior, kalarepa, kukurydza, marchewka, natka pietruszki, ogórek, papryka, pomidory, por, rukola, rzodkiewka, sałata, seler (liście), szczaw, szparagi, szpinak, ziemniaki. Pierwsze zbiory fasoli, młodej kapusty i patisona. OWOCE: agrest, arbuz, brzoskwinie, czereśnie (nie zawsze), maliny, nektarynki, porzeczki, poziomki, śliwki, truskawki. Pierwsze jagody i winogrona.

WRZESIEŃ

WARZYWA: bakłażan, brokuły, buraki, cukinia, fasolka szparagowa, fenkuł, kalafior, kalarepa, kapusta, kukurydza, marchewka, natka pietruszki, ogórek, papryka, patison, pomidory, por, rukola, rzodkiewka, sałata, seler (liście), szczaw, szpinak, ziemniaki. Pierwsze zbiory młodej brukselki, cykorii, dyni i jarmużu. OWOCE: brzoskwinie, gruszki, jabłka, jagody, jeżyny, maliny, nektarynki, porzeczki, pigwa, śliwki, winogrona, żurawina

PAŹDZIERNIK

WARZYWA: bakłażan, brokuły, buraki, cukinia, cykoria, dynia, fenkuł, jarmuż, kalafior, kalarepa, kapusta, kukurydza, marchewka, natka pietruszki, patison, por, pietruszka, rukola, rzodkiewka, sałata, seler (korzeń i liście), szpinak, ziemniaki. Pierwsze zbiory młodej brukselki, endywii i roszponki. OWOCE: gruszki, jabłka, pigwa, śliwki, winogrona

LISTOPAD

WARZYWA: brokuły, brukselka, buraki, cykoria, dynia, endywia, fenkuł, jarmuż, kalafior, kalarepa, kapusta, marchewka, natka pietruszki, pietruszka, por, roszponka, rukola, seler (korzeń i liście), szpinak, ziemniaki OWOCE: gruszki, jabłka, pigwa

GRUDZIEŃ

WARZYWA: brukselka, buraki, cykoria, dynia, endywia, fenkuł, jarmuż, kapusta, marchewka, natka pietruszki (na oknie), pietruszka, por, roszponka, seler (korzeń), ziemniaki OWOCE: gruszki, jabłka

kiedy które owoce i warzywa