Tagi:

Kolejny wpis z serii Kuchnie Świata. Tym razem po moim ostatnim pobycie w Istambule na tapetę idzie Kuchnia Turecka. Co zjeść w Turcji? Jakie są typowe potrawy tureckie? Co w Tureckim jedzeniu kocham, a co niekoniecznie? Jeśli wybieracie się do Turcji w najbliższym czasie to polecam zestawienie żebyście niczego nie przeoczyli!

Kuchnia Turecka w znaczącej mierze opiera się na mięsach: baranina, wołowina, drób (raczej kurczak choć można też spotkać dania z kaczki). Ulice toną w straganach z warzywami, owocami, oliwkami czy owocami suszonymi.  Wszystko jest ułożone z taką dbałością i wygląda tak kusząco, że ciężko się oprzeć. Nawet pan w budce smażąc kasztany układa z nich piramidki 😉
Z ciekawostek o samym Istambule warto wiedzieć, że dzielnice Istambułu różnią się też między sobą dostępnością dań. W Beyoğlu roi się od czerwonych budek z przekąskami, ale ciężko o kumpir, a w Beşiktaş odwrotnie!
oliwki w turcji

Ceny w Turcji: jedzenie

Do większości dań podaje orientacyjne ceny (obecny kurs 1 turecki lir= 0,8 pln).
Ceny w części turystycznej Istambułu raczej dla nas Polaków średnie. Natomiast warto się rozejrzeć. Są duże różnice nawet na sąsiadujących ulicach, w podobnych do siebie restauracjach. I to duże różnice! A pomiędzy dzielnicami to już potrafi być przepaść! Np. kawa turecka w jednej kawiarni kosztuje 9 TL, uliczkę obok 6 TL, a w dzielnicy mało turystycznej już 3 LT! Podane poniżej ceny są średnie dla dzielnic bardziej turystycznych (czyli wyjeżdżając poza nie spokojnie znajdziecie taniej.)
Uczulam na naciągaczy. Np. do kawy czasem podają wodę czy do dania chleb (niezamówione) i na koniec dodają to do rachunku. Szczytem było, gdy obok restauracji ktoś coś brzdąkał i śpiewał i na rachunku znaleźliśmy 10 LT za muzykę na żywo!

Tureckie śniadanie

Śniadanie zazwyczaj wliczone jest w cenę hotelu. Alternatywnie można zjeść na mieście wybierając danie z karty, bądź z góry ustalony zestaw nazwany Typical Turkish breakfast (typowe tureckie śniadanie). Co to oznacza? Właściwie takie śniadania nie wyróżniają się niczym szczególnym od naszych. Często można dostać jajka sadzone z plasterkami tureckiej kiełbasy, jajka na twardo, kilka past do pieczywa, pitę i/ lub świeżą bagietkę, oliwki, wybór lokalnych wędlin (często bardzo tłuste) i serów, przeważnie owczych. Raz dostaliśmy też bardzo dobra sałatkę z posiekanych jajek z duża ilością zieleniny. Taki zestaw kosztuje 30-50 TL. Dość dużo, ale jest nie do przejedzenia.
tureckie śniadanie

Kuchnia turecka: przekąski

Kuchnia turecka często bazuje na pieczywie i tak też jest z przekąskami. I tymi, które można dostać w łapkę na ulicy (tak zwany street food) i tymi w restauracjach (meze).
  • Czerwone budki na kółkach z przekąskami w biegu: kukurydza grillowana (3 TL), kasztany pieczone (7-10 TL/ 100g) i precle z sezamem (1,5 TL). Właściwie tyle. Zazwyczaj jedna budka = jeden rodzaj przekąski. Rzadko w jednej budce można było dostać i kukurydze i kasztany.

tureckie czerwone budki

  • Mule – sprzedawane na ulicy w papierowych kubeczkach z cząstka cytryny. Nie jedliśmy bo jakoś mi się nie spinały ideologicznie mule jedzone w biegu. Jakby nie było, wymagają użycia dwóch rąk, a jakoś jeszcze trzeba trzymać kubek 😉
  • Pidesi – cienki chlebek z charakterystycznymi „brzuszkami” i obsypany zatarem (2-3 TL)
  • Pide – ciasto przypominające średniej grubości ciasto do pizzy; wypełnione nadzieniem i uformowane w łódeczkę. Zazwyczaj pidy są tak duże że z powodzeniem mogą zastąpić obiad, zwłaszcza jeśli wybierze się nadzienie mięsne (14-22 TL). Dostępne nadzienia: różne miesa, sery, jajko, sos pomidorowy lub tylko z oliwą i zatarem (przyprawa turecka). Zapiekane następnie w piecu razem z nadzieniem.

turecka pide

  • Lahmacun – turecka cieniutka pita z zatarem, sosem pomidorowym lub serem. Zazwyczaj mała, wielkości średnicy pomarańczy z niewielka ilością nadzienia. Podawana jak pizza lub zwinięta w rulon
  • Burek – ciasto filo z nadzieniem (wybór jak przy pide), zwinięte w rulon i pokrojone w kawałki (10-18 TL). Różni się od burków które można kupić w Chorwacji czy Czarnogórze. Tam były to bardzo ciężkie placki wypakowane farszem z sosem z mięsa, sera i ziemniaków

kuchnia turecka burekburek turecki

  • Owoce suszone – rewelacyjne! Miękkie i świeże. Dostępne pakowane w sklepach, ale zdecydowanie polecam z niezliczonych budek na targu. Samych daktyli można dostać chyba z 10 różnych rodzajów od 15 do 60 TL/ kg. Morele 22-24 TL / kg

Tureckie dania

Cześć z nich równie dobrze pasuje tu jak i do działu przekąsek. Mały kebab bez dodatków zapakowany w cienką pitę, raczej przekąska ale już duża porcja, z frytkami i sałatka – danie obiadowe co najmniej dla jednej osoby 😉 Kebaby były wszędzie, a ilość ich wariacji nie do zliczenia! Wymieniam tylko kilka z nich, z którymi spotykaliśmy się najczęściej. Co ciekawe kebaby. podczas pieczenia, nie kręciły się nieustannie wokół własnej osi (jak w Polsce), tylko były nieruchome
  • Turecki kebab – tradycyjny. Zazwyczaj nie różnił się wiele od naszego (danie 9-15 TL). Wyjątkiem były 100% nieturystyczne miejsca gdzie kebab był wyładowany tylko suszoną baraniną, często bez warzyw i na domiar radości, podany na zimno…
turecki kebab
  • Adana kebab – podłużny kotlecik podany z pita, kapusta i ryżem, kaszą lub frytkami (22-30 TL)
  • Beyti – mielone mięso wołowe zawinięte w cienką pitę, pokrojone na małe kawałki i ułożone dookoła talerza. Podane z pomidorami i jogurtem i kaszą (25-32 TL)
Turcja Beyti
  • Kumpir – kolosalny, pieczony w piecu ziemniak. Po przecięciu na pół wydrążony, gorący miąższ rozciera się z masłem i serem żółtym. Na wierzch każdy dobiera dowolne dodatki z różnych kiełbasek, sałatek, oliwek, past, warzyw i sosów… (17-20 TL)

kumbpir

  • Balik ekmek – bulka z połówka świeżo smażonej lub grillowanej ryby i z siekana biała kapusta (10-15 TL)

balik ekmek

  • Kofta – mielone mięso uformowane w kotleciki. Z dodatkiem zataru i często siekanych pomidorów i cebulki
  • Cig kofta – kotleciki w wersji wegetariańskiej z pomidorów, ostrej papryki i cebuli

cig kofta

Tureckie desery

Słodko, słodziej, najsłodziej! Typowo tureckie słodycze sa tak słodkie że nie da się zjeść na raz więcej niż kilka kęsów.
  • Lokum czyli tzw. Turkish Delight. Przypominają ciężka zbita galaretkę lub piankę. Często sa na bogato wypakowane bakaliami i z wierzchu otoczone cukrem pudrem, posiekanymi orzechami/ pistacjami lub kokosem. W cukierniach można spróbować właściwie wszystkie bez kupowania. Lokum leżą na blatach do testowania lub są dostępne na życzenie.

turkish delight

  • Chałwa – słodki wyrób z miazgi sezamu. Dostępna w różnych wariantach smakowych: sade (naturalna), waniliowa, pistacjowa czy kakaowa. Spotkałam się tez z chałwami wyrabianymi z orzechów zamiast z sezamu!
  • Pişmaniye – a’la wata cukrowa, szczególny rodzaj chałwy przypominający wyglądem kłębek wełny. W składzie przede wszystkim mąka pszenna i cukier
  • Lokma – malutkie okrągłe pączusie takie na raz

pączusie lokma

  • Baklava – ciasto składające się z wielu warstw bardzo cieniutkiego ciasta przekładanego masa z miodu, orzechów i słodkiego syropu
  • Lody tureckie (dondurma) mocno różnią się od naszych. Są lekko gumowe i bardziej zwarte. W ich składzie nie ma jajek! Po obróceniu wafelka do góry nogami, lód z niego nie wypadnie! Lodziarze lubują się w robieniu show podając loda. Przez kilka dni widziałam to z 20 razy i za każdym razem mnie bawiło 😉 co ciekawe lodziarze tez wydawali się świetnie przy tym bawić mimo, że robili to już tysiące razy! (8-10 TL za mała porcję)

Lody tureckie (dondurma)

Tureckie napoje

  • Herbata! Herbatę pije się zawsze, wszędzie i w wielkich ilościąch. Podawana w malutkich, pękatych szklaneczkach (1-4 TL). Turcy do takiej mini szklanki wrzucają dwie kostki cukru! A wypijają ich chyba kilkanaście w ciągu dnia! Można dostać też herbaty smakowe zazwyczaj 1-2 LT drożej. Najpowszechniejsza jest jabłkowa o niesamowicie intensywnym jabłkowym smaku i aromacie.

turecka herbata

  • Kawa po turecku – mocna i oczywiście słodzona. Wielkości espresso, parzona. Nie dopija się jej do końca bo na dnie osiadają fusy. Często dostaje się do niej wodę. Jeśli woda podana jest w szklankach – jest wliczona w cenę (3-9 LT), jeśli w butelkach – spodziewajcie się extra pozycji na rachunku

turecka kawa

  • Alkohol dostępny jest rzadko. W ramadanie jeszcze rzadziej. Do tego jest stosunkowo drogi, przynajmniej w porównaniu z innymi trunkami. Duże piwo lokalne Efez w sklepie 7 TL, w restauracji 15-20 TL
  • Świeżo wyciskane soki. Powszechnie dostępne z pomarańczy (3 TL/ 100 ml), i z granatu (7 TL/ 100 ml)
  • Cytrynowa lemoniada – często dostępna na ulicy w kubeczkach na wynos za 4 TL za mały kubeczek
  • Ayran – lekko solony jogurt pitny. Nawet zamawiając Ayran w restauracji często dostawali się kupny jogurt z wbitą w wieczko słomką (2-5 TL)
  • Boza – napój z sfermentowanej kukurydzy oprószony z wierzchu lekko cynamonem (4 TL / 150 ml)

Polub Wysmakowane na facebooku. Będziesz na bieżąco z Wysmakowanymi wpisami, a mi będzie bardzo miło 🙂