Tagi:

Gwarantowany hit na każdej imprezie. Można od razu zrobić z podwójnej porcji bo serowe kulki z oliwkami rozchodzą się błyskawicznie (z podanego przepisu wychodzi około 40 kulek). Do ciasta można dodać dowolne ulubione przyprawy a parmezan zastąpić innym twardym serem żółtym. Dobre i na ciepło i na zimno. Na zimno chyba nawet lepsze.

Serowe kulki z oliwkami:

  • 20 dag oliwek nadziewanych np. czosnkiem, migdałami, papryką – dowolne
  • 160g mąki pszennej
  • 15 dag masła zimnego
  • 25 dag parmezanu
  • 1 łyżka słodkiej papryki
  • Szczypta chilli
  • pół łyżeczki soli

Mąkę przesiać przez drobne sitko. Dodać posiekane, zimne masło, przyprawy i tarty ser. Posiekać wszystko razem po czym szybko zagnieść do powstania jednolitego ciasta (można dłońmi lub mikserem z końcówkami do wyrabiania ciasta). Owinąć folią spożywczą i schłodzić w lodówce przez godzinę.

Odrywać kawałki ciasta (resztę trzymać w lodówce). Każdy kawałek rozwałkowywać na cienki placek, kroić na mniejsze części i owijać ciasto wokół odsączonych oliwek formując kuleczki. Gotowe kulki schłodzić w lodówce kolejną godzinę, po czym ułożyć je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piec na rumiano około 15 minut w piekarniku – 220 stopni bez termoobiegu.

Polub Wysmakowane na facebooku. Będziesz na bieżąco z Wysmakowanymi wpisami, a mi będzie bardzo miło 🙂

 

Oceń ten przepis
recipe image
Recipe Name
Serowe kulki z oliwkami
Published On
Average Rating
51star1star1star1star1star Based on 12 Review(s)