Przepisy

Więcej

Porcja
2 osoby
Trudność
Średni
Porcja2 osoby
TrudnośćŚredni
Wydrukuj

Aksamitny mus czekoladowy w pucharkach dla dwojga

5,0
Rated 5 out of 5
5 na 5 gwiazdek (oparte na 18 ocenach)
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on telegram
Share on whatsapp
Share on email

Aksamitny mus czekoladowy w pucharkach, czyli – szukając deseru idealnego na słodkie zwieńczenie tegorocznych walentynek. Wymogi: bardzo czekoladowo (Ci z Was, którzy śledzą blog wiedzą dobrze, jak zagorzałym czekoholikiem jest mój M), w całości do przygotowania wcześniej (przecież nie będę w romantycznej atmosferze stać w kuchni!), wyjątkowo i … dozwolone kobietom w ciąży ;). Tak – deser zawiera żółtka, ale są one doprowadzone niemalże do wrzenia. Żadna salmonella tego nie przetrwa ;). Inspirację znalazłam na food & wine, trochę pokombinowałam i …. mus wyszedł cudowny. Delikatny, niemalże aksamitny w konsystencji. Moim zdaniem – idealny. Jeśli jednak lubicie bardziej kremowe musy to zwiększcie proporcje gorzkiej czekolady vs. mleczna (łącznie 140 g) lub dodajcie jedno żółtko więcej. Mus można przygotować wcześniej (trzymamy w lodówce do 3 dni) lub w dniu podania, ale koniecznie musi odstać minimum godzinę w lodówce, by mus stężał.

Aksamitny mus czekoladowy w pucharkach

  • 85 ml mleka (przelicznik g/ml na szklanki/ łyżki -> miary)
  • 150 ml śmietany 36%
  • 90 g mlecznej czekolady
  • 65 g gorzkiej czekolady
  • 2 żółtka
  • 15 g cukru drobnego
  • do dekoracji: owoce liofilizowane lub owoce świeże/ konfitura z wiśni lub malinowa

Mleko i 85 ml śmietany przełożyć do średniego garnka i wolno podgrzewać, doprowadzając do zagotowania. Co jakiś czas zamieszać. Czekoladę mleczną oraz 50 g gorzkiej posiekać drobno. Żółtka oraz cukier przełożyć do pojemnika o pionowych ściankach i ubić końcówkami do ubijania białek/ śmietany, aż do uzyskania jasnej, bardzo puszystej masy (ok 5 minut). Wlać kilka łyżek bardzo gorącej masy mlecznej do ubitych żółtek. Krótko zmiksować i przelać całość z powrotem do garnka. Dokładnie wymieszać i podgrzać kilka minut, bardzo często mieszając, do mocnego zgęstnienia masy (nie wolno masy zagotować!!). Zestawić z palnika i wsypać posiekaną czekoladę. Chwilę odczekać i zmiksować na gładki, aksamitny mus. Rozłożyć do dwóch pucharków i schłodzić w lodówce do stężenia (minimum godzina).

Dekoracja. Kawałek papieru do pieczenia rozłożyć na małej, płaskiej desce. Resztę (15 g) gorzkiej czekolady rozpuścić w kąpieli wodnej lub w mikrofali. Przełożyć do rękawa cukierniczego lub pojemniczka do szprycowania i cienką końcówką zrobić wzorek czekolady na przygotowanym papierze. Wstawić na deseczce do lodówki do stężenia. Resztę śmietany (mocno schłodzonej) ubić na sztywno.  Ubitą śmietanę wyłożyć po równo w kubeczkach. Dowolnie udekorować. Ja postawiłam na delikatną dekorację z pokruszonych owoców liofilizowanych i udekorowałam serduszkiem z czekolady.

Aksamitny mus czekoladowy w pucharkach dla dwojgaDelikatny mus czekoladowy w pucharkach na walentynki

POST ZAWIERA LINK SPONSOROWANY

 

Polub Wysmakowane na facebooku. Będziesz na bieżąco z Wysmakowanymi wpisami, a mi będzie bardzo miło ?

 

Blog kulinarny Katarzyna Gintrowska

Cześć! Jestem Kasia...

...gotuję, piekę ifotogafuję z pasją

W kuchni mogę przesiadywać godzinami gotując, piekąc i testując nowe pomysły. Uwieczniam na zdjęciach dania, tak byście poczuli ich smak i zapach. Zapraszam. Zostańcie i rozgośćcie się na dłużej.

SPRAWDŹ KONIECZNIE:

Instagram

Najnowsze przepisy

Mikser kulinarny

Średnia ocen

5,0
Rated 5 out of 5
5 na 5 gwiazdek (oparte na 18 ocenach)

Udostępnij

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on skype
Share on pocket
Share on tumblr
Share on vk
Share on reddit
Share on stumbleupon
Share on xing
Share on digg
Share on odnoklassniki

Komentarze

18 odpowiedzi

  1. Wspaniały przepis, prawdziwie wysmakowany. Rozpieszcza zmysły 🙂 Wszyscy uwielbiamy czekoladę, więc nie ma wyjścia – trzeba będzie go zrobić 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Maksymalny rozmiar pliku: 2 MB. Możesz załączyć do komentarza: zdjęcie. Drop files here

Reklamy

Najnowsze przepisy

Na blogu w przepisach zazwyczaj ilości podane są wagowo (w gramach). Jeśli jednak komuś wygodniej jest odmierzać składniki łyżką czy szklanką, poniżej podaję orientacyjne ilości, które należy przyjąć. 

MIarki

  • 1 szklanka o pojemności 250 ml
  • 1 łyżka o pojemności 15 ml
  • 1 łyżeczka o pojemności 5 ml

Woda / Mleko

  • 1 szklanka = 250g, 1 łyżka = 15g, 1 łyżeczka = 5g

MĄKA PSZENNA / MĄKA ZIEMNIACZANA / CUKIER PUDER

  • 1 szklanka = 160g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

MĄKA KRUPCZATKA

  • 1 szklanka = 210g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

CUKIER

  • 1 szklanka = 220g, 1 łyżka = 13g, 1 łyżeczka = 5g

ŚMIETANA 30%

  • 1 szklanka = 260g, 1 łyżka = 16g, 1 łyżeczka = 5g

OLEJ

  • 1 szklanka = 230g, 1 łyżka = 14g, 1 łyżeczka = 5g

MIÓD

  • 1 szklanka = 360g, 1 łyżka = 22g, łyżeczka = 7g
To ważne zwłaszcza przy wypiekach, gdzie czasem naprawdę liczy się precyzja i często nie możemy zdać się na własny smak jak przy gotowaniu posiłków.

KAKAO

  • 1 szklanka = 70g, 1 łyżka = 5g

MLEKO W PROSZKU

  • 1 szklanka = 70g, 1 łyżka = 5g

ORZECHY ZMIELONE

  • 1 szklanka = 130g, 1 łyżka = 8g, 1 łyżeczka = 3g

WIÓRKI KOKOSOWE / MIGDAŁY ZMIELONE / PŁATKI OWSIANE

  • 1 szklanka = 110g, 1 łyżka = 9g, 1 łyżeczka = 2g

MAK

  • 1 szklanka = 160g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

żelatyna

  • 1 łyżeczka = 3g

DROŻDŻE SUSZONE

(drożdże świeże zawsze dwa razy tyle co suszonych)

  • 1 łyżeczka = 4g
naleśniki dwukolorowe z kakao

Hej!

jak zauważyliście moja strona została zmieniona. :)

Wszystkie Wasze komentarze i oceny zostały przeniesione. Mam nadzieję, że nowy wygląd będzie dla Was bardziej przyjazny i szybciej znajdziecie przepis którego u mnie szukacie na blogu.

Zapisz się do Newslettera i bądź na bieżąco z najnowszymi przepisami