Tagi:

Aksamitny mus czekoladowy w pucharkach, czyli – szukając deseru idealnego na słodkie zwieńczenie tegorocznych walentynek. Wymogi: bardzo czekoladowo (Ci z Was, którzy śledzą blog wiedzą dobrze, jak zagorzałym czekoholikiem jest mój M), w całości do przygotowania wcześniej (przecież nie będę w romantycznej atmosferze stać w kuchni!), wyjątkowo i … dozwolone kobietom w ciąży ;). Tak – deser zawiera żółtka, ale są one doprowadzone niemalże do wrzenia. Żadna salmonella tego nie przetrwa ;). Inspirację znalazłam na food & wine, trochę pokombinowałam i …. mus wyszedł cudowny. Delikatny, niemalże aksamitny w konsystencji. Moim zdaniem – idealny. Jeśli jednak lubicie bardziej kremowe musy to zwiększcie proporcje gorzkiej czekolady vs. mleczna (łącznie 140 g) lub dodajcie jedno żółtko więcej. Mus można przygotować wcześniej (trzymamy w lodówce do 3 dni) lub w dniu podania, ale koniecznie musi odstać minimum godzinę w lodówce by stężał.

Aksamitny mus czekoladowy w pucharkach

  • 85 ml mleka (przelicznik g/ml na szklanki/ łyżki -> miary)
  • 150 ml śmietany 36%
  • 90 g mlecznej czekolady
  • 65 g gorzkiej czekolady
  • 2 żółtka
  • 15 g cukru drobnego
  • do dekoracji: owoce liofilizowane lub zastępczo owoce świeże/ konfitura z wiśni lub malinowa

Mleko i 85 ml śmietany przełożyć do średniego garnka i wolno podgrzewać, doprowadzając do zagotowania. Co jakiś czas zamieszać. Czekoladę mleczną oraz 50 g gorzkiej posiekać drobno. Żółtka oraz cukier przełożyć do pojemnika o pionowych ściankach i ubić końcówkami do ubijania białek/ śmietany, aż do uzyskania jasnej, bardzo puszystej masy (ok 5 minut). Wlać kilka łyżek bardzo gorącej masy mlecznej do ubitych żółtek. Krótko zmiksować i przelać całość z powrotem do garnka. Dokładnie wymieszać i podgrzać kilka minut, bardzo często mieszając, do mocnego zgęstnienia masy (nie wolno masy zagotować!!). Zestawić z palnika i wsypać posiekaną czekoladę. Chwilę odczekać i zmiksować na gładki, aksamitny mus. Rozłożyć do dwóch pucharków i schłodzić w lodówce do stężenia (minimum godzina).

Dekoracja. Kawałek papieru do pieczenia rozłożyć na małej, płaskiej desce. Resztę (15 g) gorzkiej czekolady rozpuścić w kąpieli wodnej lub w mikrofali. Przełożyć do rękawa cukierniczego lub pojemniczka do szprycowania i cienką końcówką zrobić wzorek czekolady na przygotowanym papierze. Wstawić na deseczce do lodówki do stężenia. Resztę śmietany (mocno schłodzonej) ubić na sztywno.  Ubitą śmietanę wyłożyć po równo w kubeczkach. Posypać pokruszonymi owocami liofilizowanymi i udekorować serduszkiem z czekolady.

Aksamitny mus czekoladowy w pucharkach dla dwojgaDelikatny mus czekoladowy w pucharkach na walentynki

 

Polub Wysmakowane na facebooku. Będziesz na bieżąco z Wysmakowanymi wpisami, a mi będzie bardzo miło 🙂

 

Oceń ten przepis
Recipe Name
Aksamitny krem czekoladowy w pucharkach dla dwojga
Published On
Average Rating
51star1star1star1star1star Based on 7 Review(s)