Amerykańska kanapka z wołowiną

przepis

Amerykańska kanapka z wołowiną to prawdziwa gratka dla wszystkich mięsożerców! Najważniejsze w kanapce jest oczywiście samo mięso! Musi być idealnie miękkie, usmażone tylko tak długo jak to konieczne by tylko doszło w środku (ale wciąż pozostało tam różowiutkie) i ani sekundy dłużej. Delikatność i soczystość mięsa to absolutnie najważniejszy klucz do powodzenia całej operacji J. Dobrze sprawdzi się tu polędwica wołowa, rostbef, antrykot czy ewentualnie krzyżowa (więcej o tym jak dobierać odpowiednie części wołowiny w tym poradniku -> Wołowina – informacje praktyczne).

Usmażoną wołowinę kroimy w najcieńsze możliwe plasterki i komponujemy kanapkę z użyciem domowego serka chrzanowego, sałaty i sera żółtego. Dobrze jest ułożyć na serze żółtym jeszcze ciepłą wołowinę tak by ser lekko się rozpuścił. To jeszcze powiększy doznania smakowe. Co ważne, to całość szykuje się naprawdę szybko! W czasie nagrzewania patelni doprawiamy mięso wmasowując przyprawy w środek, a podczas smażenia szykujemy resztę składników. Potem wystarczy już tylko złożyć naszą kanapkę i gotowe!

Amerykańska kanapka z wołowiną

  • ok 120 g wołowiny (polędwica/ antrykot/ rostbef/ krzyżowa)
  • 2 liście sałaty
  • 1-1,5 łyżki oliwy
  • sól i świeżo zmielony pieprz do smaku
  • 1/3 łyżeczki suszonego tymianku
  • bagietka
  • ok 80 g kremowego twarożku
  • łyżka chrzanu
  • łyżka majonezu (kupny lub domowy, np. z tego przepisu)
  • 2 plasterki sera żółtego
  • kilka listków bazylii

Bardzo mocno nagrzać suchą patelnię. Wołowinę (w temperaturze pokojowej) natrzeć przyprawami (sól, pieprz, tymianek). Sałatę umyć dokładnie pod chłodną bieżącą wodą i odłożyć na ściereczkę do odcieknięcia . Gdy patelnia będzie mocno parować, lekko zmniejszyć moc grzania i włożyć mięso. Smażyć z obydwu stron po ok. 1,5 minuty aż będzie rumiane. Wówczas wlać na patelnię oliwę i dosmażyć jeszcze 1,5 minuty, w połowie obracając na drugą stronę. Zdjąć z patelni i odłożyć pod przykryciem by mięso „doszło” w środku.

Bagietkę przekroić wzdłuż i położyć na patelni, wycierając pieczywem, z jej dna resztę oliwy. Wyłączyć gaz i zostawić w cieple. Serek wymieszać z chrzanem i majonezem. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Serkiem posmarować jedną część bagietki. Wyłożyć sałatą i liśćmi bazylii. Przykryć serem żółtym. Odkryć mięso i pokroić w cienkie plasterki. Jeszcze ciepłe plasterki układać na warstwie sera. Przykryć drugą częścią bagietki i od razu podawać.

śniadanie-Amerykańska kanapka z wołowiną

Polub Wysmakowane na facebooku. Będziesz na bieżąco z Wysmakowanymi wpisami, a mi będzie bardzo miło 🙂

Powiązane wpisy

Oceń ten przepis
recipe image
Przepis
Amerykańska kanapka z wołowiną
Data
Ocena
51star1star1star1star1star na podstawie 12 ocen(y)

Skomentuj


Maksymalny rozmiar pliku: 512 MB.

8 komentarzy

  • Karola 11 czerwca 2019 o 17:39 Odpowiedz

    Wreszcie sniadanie odealne dla mojego faceta! Na wszelkie placki I owsianki mi sie krzywi a tu usmiech od ucha do ucha 😂👌

    • Wysmakowane 11 czerwca 2019 o 18:24 Odpowiedz

      Haha, ja mam podobnie. Mój M zdecydowanie niesłodki śniadaniowo. No chyba że na deser 😉

  • Justyna 23 czerwca 2018 o 20:37 Odpowiedz

    Smacznie wyglada. Jeszcze z chrzanem pycha

  • Martyna 23 czerwca 2018 o 18:16 Odpowiedz

    Muszę spróbować, bo wygląda smakowicie. Mam od zawsze problem z wołowiną, wychodzi albo gumowa, albo sucha, a próbowałam robić i stek, i gulasz. Może tym razem się uda i odczaruję trochę wołowinę 😉.

  • Agnieszka 23 czerwca 2018 o 12:27 Odpowiedz

    wygląda mega przepysznie 🙂

  • Anna P. 23 czerwca 2018 o 10:43 Odpowiedz

    Przepysznie wygląda!

  • Maja 23 czerwca 2018 o 10:28 Odpowiedz

    Przepysznie wygląda! Uwielbiam kanapki z mięsem.

  • Jarek 22 czerwca 2018 o 17:13 Odpowiedz

    kanapka w iście Amerykaniskim stylu, prosty przepis.

MENU