Tagi:

Amerykańska kanapka z wołowiną to prawdziwa gratka dla wszystkich mięsożerców! Najważniejsze w kanapce jest oczywiście samo mięso! Musi być idealnie miękkie, usmażone tylko tak długo jak to konieczne by tylko doszło w środku (ale wciąż pozostało tam różowiutkie) i ani sekundy dłużej. Delikatność i soczystość mięsa to absolutnie najważniejszy klucz do powodzenia całej operacji J. Dobrze sprawdzi się tu polędwica wołowa, rostbef, antrykot czy ewentualnie krzyżowa (więcej o tym jak dobierać odpowiednie części wołowiny w tym poradniku).

Usmażoną wołowinę kroimy w najcieńsze możliwe plasterki i komponujemy kanapkę z użyciem domowego serka chrzanowego, sałaty i sera żółtego. Dobrze jest ułożyć na serze żółtym jeszcze ciepłą wołowinę tak by ser lekko się rozpuścił. To jeszcze powiększy doznania smakowe. Co ważne, to całość szykuje się naprawdę szybko! W czasie nagrzewania patelni doprawiamy mięso wmasowując przyprawy w środek, a podczas smażenia szykujemy resztę składników. Potem wystarczy już tylko złożyć naszą kanapkę i gotowe!

Amerykańska kanapka z wołowiną

  • ok 120 g wołowiny (polędwica/ antrykot/ rostbef/ krzyżowa)
  • 2 liście sałaty
  • 1-1,5 łyżki oliwy
  • sól i świeżo zmielony pieprz do smaku
  • 1/3 łyżeczki suszonego tymianku
  • bagietka
  • ok 80 g kremowego twarożku
  • łyżka chrzanu
  • łyżka majonezu (kupny lub domowy, np. z tego przepisu)
  • 2 plasterki sera żółtego
  • kilka listków bazylii

Bardzo mocno nagrzać suchą patelnię. Wołowinę (w temperaturze pokojowej) natrzeć przyprawami (sól, pieprz, tymianek). Sałatę umyć dokładnie pod chłodną bieżącą wodą i odłożyć na ściereczkę do odcieknięcia . Gdy patelnia będzie mocno parować, lekko zmniejszyć moc grzania i włożyć mięso. Smażyć z obydwu stron po ok. 1,5 minuty aż będzie rumiane. Wówczas wlać na patelnię oliwę i dosmażyć jeszcze 1,5 minuty, w połowie obracając na drugą stronę. Zdjąć z patelni i odłożyć pod przykryciem by mięso „doszło” w środku.

Bagietkę przekroić wzdłuż i położyć na patelni, wycierając pieczywem, z jej dna resztę oliwy. Wyłączyć gaz i zostawić w cieple. Serek wymieszać z chrzanem i majonezem. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Serkiem posmarować jedną część bagietki. Wyłożyć sałatą i liśćmi bazylii. Przykryć serem żółtym. Odkryć mięso i pokroić w cienkie plasterki. Jeszcze ciepłe plasterki układać na warstwie sera. Przykryć drugą częścią bagietki i od razu podawać.

śniadanie-Amerykańska kanapka z wołowiną

Polub Wysmakowane na facebooku. Będziesz na bieżąco z Wysmakowanymi wpisami, a mi będzie bardzo miło 🙂

Oceń ten przepis
recipe image
Recipe Name
Amerykańska kanapka z wołowiną
Published On
Average Rating
51star1star1star1star1star Based on 6 Review(s)