Amerykańskie ciasteczka z białą czekoladą i truskawkami

przepis

Amerykańskie ciasteczka z białą czekoladą czyli duże, płaskie ciasteczka – miękkie w środku z lekko chrupiącą skórką. Przepyszne! Jak już raz w nich zasmakujecie to pewnie przepadniecie tak jak ja. Co chwila pojawiają się w koncercie życzeń w moim domu. Tym razem wersja sezonowa z truskawkami i orzechami włoskimi. Kombinujcie z własnymi, ulubionymi smakami. Jest tyle różnych kombinacji dodatków, że ciasteczka nigdy się Wam nie znudzą. Tradycyjnie ciastka są bardzo duże i z poniższej ilości wyjdzie max 6 sztuk. Ja preferuję trochę mniejsze gabaryty, choć wciąż daleko im do takich „na raz” ;). Można zajadać od razu, tylko lekko przestudzone, gdy czekolada jest wciąż miękka i lekko płynna. Może nawet takie właśnie są najlepsze 🙂

Amerykańskie ciasteczka z białą czekoladą i truskawkami

  • 100 g białej czekolady
  • 12 dużych truskawek lub więcej mniejszych
  • 50 g orzechów włoskich posiekanych
  • 150 g mąki pszennej
  • duża szczypta soli
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • 75 g wiórków kokosowych
  • 100 g masła
  • 120 g brązowego cukru drobnego
  • 1 jajko

Wszystkie składniki muszą być w temperaturze pokojowej.
Czekoladę, truskawki i orzechy posiekać na mniejsze kawałki. Mąkę przesiać do miski, dodać resztę suchych składników (sól, proszek do pieczenia, wiórki kokosowe, orzechy włoskie) i dokładnie wymieszać.
Do drugiej miski włożyć miękkie masło i cukier. Ubijać na najwyższych obrotach miksera przez 7 minut. Nie przestając miksować wbić jajko i ubijać kolejne 4 minuty. Odstawić mikser i łyżką wymieszać z suchymi składnikami z pierwszej miski. Na koniec delikatnie wmieszać posiekane orzechy, truskawki i czekoladę.
Masę wykładać łyżką na blaszkę wyłożona papierem do pieczenia zachowując spore odstępy między ciasteczkami. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 160 stopni C i piec około 10 minut aż ciasteczka stwardnieją przy brzegach a na wierzchu zdobi się cienka skorupka (w środku wciąż maja być miękkie, dojdą jeszcze podczas studzenia). Wyjąć na blat do przestudzenia.

Amerykańskie ciasteczka z białą czekoladą i truskawkami

Powiązane wpisy

Oceń ten przepis
recipe image
Przepis
Amerykańskie ciasteczka z białą czekoladą i truskawkami
Data
Ocena
51star1star1star1star1star na podstawie 21 ocen(y)

Skomentuj


Maksymalny rozmiar pliku: 512 MB.

3 komentarze

  • Natka 16 maja 2018 o 21:08 Odpowiedz

    Wyglądają obłędnie! I muszą być przepyszne 🙂

    • Wysmakowane 16 maja 2018 o 22:14 Odpowiedz

      są przepyszne. polecam z czystym sumieniem 🙂

  • mama 13 lipca 2017 o 19:30 Odpowiedz

    Moje ulubione w każdej Twojej wersji, ale z malinami najulubieńsze.
    Pychota!!!

MENU