Tagi:

Efektowna przekąska, śniadanie lub kolacja na ciepło czyli zapiekane babeczki z ricotty serwowane z pesto bazyliowym i z suszonymi pomidorami marynowanymi w winie. Jeśli wolicie można zrobić bardziej tradycyjne pesto (jak TU) lub w wersji uproszczonej można użyć gotowego pesto bazyliowego albo pesto z suszonych pomidorków.

Babeczki z ricotty z pesto i z suszonymi pomidorami

  • 250 g ricotty
  • sól i pieprz
  • spory ząbek czosnku
  • 3/4 szklanki białego wytrawnego wina
  • pół szklanki suszonych pomidorów
  • 4 łyżki tartego parmezanu
  • 4 łyżki orzechów laskowych zmielonych lub bardzo drobno posiekanych
  • 1/4 pęczka bazylii
  • ok 6 łyżek oliwy z pomidorów suszonych

Ricottę przełożyć do miseczki i rozetrzeć łyżką z solą, pieprzem i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Kokilki nasmarować oliwą i wyłożyć folią spożywczą. Wypełnić ricottą lekko dociskając serek. Wyrównać z wierzchu, przykryć i chłodzić w lodówce przez kilka godzin. Wino przelać do miseczki lub szklanki. Pomidorki odsączyć z zalewy i włożyć do pojemnika z winem. Odstawić na pół godziny. Wykorzystać czas marynowania na zrobienie pesto i pieczenie babeczek. Parmezan, orzechy, drobno posiekaną bazylię oraz oliwę przełożyć do pojemnika do blendowania i ucierać do uzyskania ulubionej konsystencji). Doprawić wedle uznania solą i pieprzem i ponownie utrzeć.

Babeczki delikatnie wyjąć z foremek i przełożyć na blachę do pieczenia wyłożoną papierem do pieczenia. Piec przez 10 minut w 200 stopniach. Wyjąć z piekarnika i nałożyć na babeczki pesto bazyliowe. Temperaturę zmniejszyć do 180 stopni i dopiec kolejne 10 minut.

Udekorować mocno odsączonymi z wina pomidorkami  i od razu serwować.

zapiekane Babeczki z ricotty z pesto i z suszonymi pomidorami

Polub Wysmakowane na facebooku. Będziesz na bieżąco z Wysmakowanymi wpisami, a mi będzie bardzo miło 🙂

 

Oceń ten przepis
recipe image
Recipe Name
Babeczki z ricotty z pesto i z suszonymi pomidorami
Published On
Average Rating
51star1star1star1star1star Based on 12 Review(s)