Tagi:

Tradycyjna potrawa z Czarnogóry: Balšića tava czyli cielęcina w sosie królewskim. Tak naprawdę jest to zapiekany „omlet” z uprzednio ugotowaną do miękkości cielęciną. Przyznaję, że kuchnia Bałkańska nie gości u mnie zbyt często. Jak dla mnie jest zbyt ciężka. Czasem jednak lubię przetestować jakiś nowy (dla mnie oczywiście) przepis. A, że akurat potrzebowaliśmy zjeść sytą kolację i znalazłam piękny kawałek cielęciny to Balšića tava samo się wprosiło na nasz stół. Jeśli lubicie kuchnię Bałkańską to na pewno nie będziecie zawiedzeni 🙂

Balšića tava czyli cielęcina w sosie królewskim

  • 400 – 450 g cielęciny
  • sól i świeżo zmielony pieprz
  • duża marchewka ok 100 g
  • pół dużej cebuli
  • 2 liście laurowe
  • 50 g masła
  • 2 jajka
  • 100 ml śmietany 18%
  • pół szklanki mleka (125 ml)
  • 2 łyżki posiekanej natki

Cebulę i marchewkę obrać i posiekać w malutką kostkę. Cielęcinę umyć, osunąć grube kawałki tłuszczu i pokroić w małą kostkę o boku ok 5 mm. Wymieszać z solą i pieprzem wcierając przyprawy w mięso. Włożyć do garnka, dodać posiekane warzywa i liść laurowy, zalać wodą do przykrycia i zagotować, Zmniejszyć moc grzania, przykryć i gotować na wolnym ogniu do pełnej miękkości mięsa (w zależności od mięsa od 1 do 3 godzin).
Mięso i warzywa odsączyć i przełożyć do naczynia do zapiekania. Polać roztopionym masłem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 8 minut. W tym czasie przygotować sos. Wymieszać jajka, mleko oraz śmietanę. Sosem zalać mięso i piec kolejne 8 minut do momentu aż sos stężeje i lekko się zarumieni. Przybrać natką pietruszki i podawać.

Balšića tava czyli cielęcina w sosie

Polub Wysmakowane na facebooku. Będziesz na bieżąco z Wysmakowanymi wpisami, a mi będzie bardzo miło 🙂

 

Oceń ten przepis
recipe image
Recipe Name
Balšića tava czyli cielęcina w sosie
Published On
Average Rating
51star1star1star1star1star Based on 5 Review(s)