Tagi:

Fantastyczne batoniki owsiane bez pieczenia! Batoniki wyszły naprawdę rewelacyjne. Nawet mój M., który z założenia krzywi się na płatki owsiane i na wszystko co chociaż kojarzy się z „fit”, „zdrowe”, „nie czekoladowe” mówi NIE, to tu przepadł kompletnie. Już sam zapach prażonych ziaren i płatków sprawia, że ma się ochotę natychmiast zabrać za chrupanie. A po pierwszym kęsie można kompletnie się zakochać. Bardzo polecam Wam ten przepis. I zdecydowanie polecam użyć naprawdę dobrych jakościowo produktów. Prawdziwa gorzka czekolada, masło 100% orzechów i oczywiście sam miód, który tu jest mocno wyczuwalny!

Ja do przepisu użyłam nowozelandzki Miód Manuka MGO™, w którym się ostatnio lubuję. Miód jest silnie aromatyczny, w smaku dość charakterystyczny, bardzo wyjątkowy. Naprawdę przepyszny. I co ważne, Nowa Zelandia jest  jedynym krajem, który zakazuje stosowania hormonów i antybiotyków w ulach. A sama produkcja Miodu Manuka odbywa się tylko w odległych, dzikich obszarach, więc pszczoły nie są też narażone na działanie żadnych pestycydów. Może dlatego o Miodach Manuka krąży legenda, że posiadają „magiczną moc” i ich regularne spożywanie jest gwarantem zdrowia. 😉 Tu, standardem jakości jest właśnie certyfikat MGO™, więc warto szukać tego symbolu, by mieć pewność, że sięga się po wysokiej jakości i w 100% oryginalny produkt. Tylko uwaga! By tego nie zepsuć, kategorycznie nie wolno miodu poddać obróbce termicznej!

Batoniki owsiane bez pieczenia

  • szklanka płatków owsianych (ok 100 g)
  • 3 łyżki ziaren słonecznika
  • 3 łyżki płatków migdałowych
  • pół szklanki masła orzechowego
  • 3 łyżki oleju kokosowego
  • po 1/4 szklanki suszonej żurawiny i suszonych moreli
  • 30 g gorzkiej czekolady
  • 1/4 szklanki miodu
  • 3 łyżki wiórek kokosowych

Na  dużej patelni bez tłuszczu podprażyć płatki owsiane na złoty kolor. Co jakiś czas zamieszać i uważać, by nie przypalić płatków. Gdy będą już lekko rumiane, na patelnie dodać słonecznik i płatki migdałowe. Wymieszać i podprażyć razem około 3 minuty, aż migdały również lekko się zarumienią i zaczną ładnie pachnieć. Zdjąć patelnię z palnika i od razu dodać masło orzechowe i olej kokosowy. Mieszać do pełnego rozpuszczenia się masła i oleju. Zostawić na kilka minut do lekkiego ostudzenia. W tym czasie posiekać żurawinę na pół i morele na mniejsze części. Czekoladę pokroić dość drobno. Do ostudzonej mieszanki dodać miód, bakalie, czekoladę i wiórki kokosowe. Wszystko razem dokładnie wymieszać.

Przełożyć do kwadratowej formy o wymiarach ok 16 x 16 cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Masa powinna mieć wysokość ok 1 cm. Wilgotnymi dłońmi, mocno docisnąć ją do dna formy. Wstawić do lodówki na 2 godziny. Po tym czasie pokroić blok na prostokątne batoniki. Można dodatkowo polać je z wierzchu miodem.

 

Tutaj znajdziecie inne Wysmakowane inspiracje na wykorzystanie płatków owsianych -> Płatki owsiane. Wszystkie przepisy przepyszne, ale szczególnie polecam Waszej uwadze Ciasteczka marchewkowe z płatkami oraz Pieczoną owsiankę.

Batoniki owsiane bez pieczeniazdrowe batoniki bez glutenubatoniki miodowe bez pieczenia

Skorzystałeś z przepisu? Daj znać w komentarzu jak smakowało. A najlepiej podeślij zdjęcie. Chętnie umieszczę w galerii czytelników.

 

Polub Wysmakowane na facebooku. Będziesz na bieżąco z Wysmakowanymi wpisami, a mi będzie bardzo miło 🙂

 

Oceń ten przepis
recipe image
Recipe Name
Batoniki owsiane bez pieczenia
Published On
Average Rating
51star1star1star1star1star Based on 1 Review(s)