Tagi:

Beczułki z mielonym indykiem i mascarpone czyli delikatne kotleciki z dodatkiem tymianku, otulone szynką parmeńską. Prosty, a efektowny pomysł na obiad. Przepis wypatrzyłam w którejś z edycji Master Chef, nie pamiętam czyjego autorstwa, ale zebrał bardzo pozytywne opinie. Do których ja się jak najbardziej podłączam. Zachęcam do wypróbowania.

Beczułki z mielonym indykiem i mascarpone

  • ok 500 g mielonego mięsa z piersi indyka
  • pół opakowania mascarpone (125 g)
  • 8 suszonych pomidorów w oliwie
  • kilkanaście gałązek tymianku
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/3 łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu
  • 6 plasterków szynki parmeńskiej
  • 2 łyżki oliwy
  • łyżka masła klarowanego
  • kilka pomidorków koktajlowych
  • 1 łyżka pestek słonecznika

Mięso zmiksować z mascarpone, drobno posiekanymi pomidorami suszonymi , kilkoma gałązkami (posiekane) rozmarynu, solą i pieprzem. Z masy formować wilgotnymi dłońmi podłużne „beczułki”. Każdą zawinąć plasterkiem szynki.

Masło i oliwę rozgrzać na patelni i obsmażyć resztę tymianku. Gdy zacznie ładnie pachnieć wyłożyć roladki i obsmażyć na dużym ogniu ze wszystkich stron na rumiano. Całość (razem z tłuszczem i tymiankiem) przełożyć do naczynia żaroodpornego. Obsypać połówkami pomidorków koktajlowych. Formę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C (bez termoobiegu) i zapiekać bez przykrycia przez 20 minut.  W tym czasie pestki słonecznika lekko posolić i uprażyć na suchej, mocno rozgrzanej patelni. Upieczone roladki i pomidorki przełożyć na talerze i obsypać pestkami słonecznika.

Beczułki z mielonym indykiem i mascarponemielone z mascarpone w szynce parmeńskiej

Oceń ten przepis
recipe image
Recipe Name
Beczułki z mielonym indykiem i mascarpone
Published On
Average Rating
51star1star1star1star1star Based on 9 Review(s)