Tagi:

Błyskawiczne bułeczki na śniadanie – do zrobienia w około 20 minut, czyli właściwie tyle co nagrzanie piekarnika (w tym czasie szykujemy ciasto) i samo pieczenie (kiedy nie musimy robić już nic :)). Bułeczki są najlepsze zaraz po pieczeniu: cieplutkie, miękkie, pachnące. Takie prosto z piekarnika na śniadaniowy stół. Zapakowane w szczelny pojemniczek sprawdzą się też w formie przekąski na wynos.

Błyskawiczne bułeczki na śniadanie

  • 120 g mąki pszennej
  • 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • pół łyżeczki soli
  • 25 g masła (wyjęte z lodówki na 2 godziny przed)
  • 60 ml mleka
  • 50 g sera żółtego
  • niewielka marchewka (opcjonalnie)
  • 2 łyżeczki posiekanego szczypiorku
  • mały ząbek czosnku

Piekarnik nastawić na grzanie góra – dół bez termoobiegu na temperaturę 190 stopni C. Mąkę, proszek do pieczenia i sól przesiać i wymieszać. Dodać bardzo miękkie masło, lekko podgrzane mleko, starty lub drobno posiekany ser, startą marchewkę, szczypiorek i czosnek przeciśnięty przez praskę. Wymieszać łyżką po czym chwilę zagnieść i formować niewielkie kulki. Bułeczki układać na blaszce piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia i piec około 18 minut na rumiano.

Ekspresowe szybkie bułeczkiBłyskawiczne bułeczki na śniadanie


Wysmakowane śniadania

Oceń ten przepis
recipe image
Recipe Name
Błyskawiczne bułeczki na śniadanie
Published On
Average Rating
51star1star1star1star1star Based on 10 Review(s)