Tagi:

Brownie M&Ms czyli rewelacyjne ciacho z kremem fistaszkowo – karmelowym i obsypane kolorowymi M&Msami. Zdecydowanie mam słabość do brownie – nie jest to pierwsze na blogu 😉 (sprawdź pozostałe Brownie). Ciasto biło rekordy popularności, nie tylko wśród najmłodszych członków przyjęcia. W dniu podania ważne, by wyciągnąć ciasto z lodówki co najmniej pół godziny przed jedzeniem by brownie lekko namiękło. Twarda czekolada prosto z lodówki, nie jest najfajniejsza 😉

Jeśli przetestujesz – będę bardzo wdzięczna za wszystkie opinie i sugestie w komentarzach.

Brownie M&Ms

  • spód brownie z poniższego przepisu
  • krem fistaszkowo – karmelowy z poniższego przepisu
  • po małym opakowaniu M&Ms z czekoladą i z orzechami

Przygotowanie można zacząć spokojnie dwa dni wcześniej od zrobienia brownie. Wieczór przed podaniem zrobić krem i obsypać M&Msami.

Brownie

  • 200 g masła
  • 300 g gorzkiej czekolady
  • 3 jajka
  • 150 g cukru drobnego do wypieków
  • 135 g mąki

Masło włożyć do małego garnuszka i podgrzewać do roztopienia. Czekoladę drobno posiekać. 200 g czekolady dodać do wpół roztopionego masła. Mieszając od czasu do czasu razem roztopić na małym ogniu, starając się nie podgrzewać za bardzo. Po otrzymaniu jednolitej czekoladowej masy zestawić z ognia i lekko ostudzić. W oddzielnej misce krótko zmiksować jajka z cukrem i połączyć je z masą czekoladową do otrzymania gładkiej masy. Na koniec wmieszać mąkę i pozostałe 100 g posiekanej czekolady. Brownie przełożyć do formy wyłożonej na dnie papierem do pieczenia, wstawić do piekarnika nagrzanego do 160 stopni C i piec około 20 minut. Ostudzić na blacie.

Krem fistaszkowo – karmelowy

  • 110 g masła
  • 180 g cukru
  • 120 ml wody
  • 3 czubate szklanki mleka w proszku (ok. 400 g)
  • 100 g solonych orzeszków ziemnych uprażonych na patelni
  • 400 g sera mascarpone

Masło włożyć do małego garnuszka i podgrzewać do roztopienia. Dodać cukier i podgrzewać na niewielkim ogniu często mieszając aż do skarmelizowania się cukru (roztopi się i zbrązowieje). Nie wolno przeciągnąć procesu karmelizacji, żeby nie przypalić karmelu, by nie zrobił się gorzki. Wciąż podgrzewając, do cukru wlać wodę i energicznie mieszać do otrzymania jednolitego karmelowego płynu. Zestawić z ognia i odstawić na około 15 minut. W tym czasie uprażyć orzeszki na suchej patelni i zmielić je na drobny piasek (np. w drobnym siekaczu). Do lekko ostudzonego, ale wciąż ciepłego karmelu wsypać mleko w proszku i zmiksować mikserem (końcówki do ubijania białka) na gładką masę. Następnie wmieszać orzeszki i mascarpone.

rewelacyjne Brownie M&Ms ciastoPyszne brownie M&Ms z kremem orzechowym

Polub Wysmakowane na facebooku. Będziesz na bieżąco z Wysmakowanymi wpisami, a mi będzie bardzo miło 🙂

 

Oceń ten przepis
recipe image
Recipe Name
Brownie M&Ms
Published On
Average Rating
51star1star1star1star1star Based on 10 Review(s)