Tagi:

Zdrowe, delikatne burgery rybne z ryżem i dynią. Idealne na obiad dla dzieci, ale nie tylko. Bez dodatku mąki, pieczone w piekarniku. Można użyć dowolną rybę. Szczególnie polecam łososia lub pstrąga łososiowego. Smakowało? Wypróbuj też wersję kotlecików rybnych z ziemniakami.

Burgery rybne z ryżem i dynią:

  • 300 g łososia lub innej ryby np. pstrąg łososiowy
  • 60 g ryżu (waga suchego ryżu)
  • 1 małe jajko
  • ząbek czosnku
  • 70 g surowej dyni startej na najmniejszych oczkach
  • 1/3 pęczka szczypiorku
  • łyżka bułki tartej
  • przyprawy: po 1/3 łyżeczki soli i pieprzu, po 1/4 łyżeczki imbiru i kurkumy
  • do podania: roszponka, twarogowy serek kozi

Ryż ugotować  na miękko i lekko przestudzić. Czosnek i dynię zetrzeć na tarce na najmniejszych oczkach. Szczypiorek drobno posiekać.

Na blaszce do piekarnika rozłożyć papier do pieczenia. Posmarować go oliwą. Wstawić blaszkę do piekarnika i nagrzać do 180 stopni.

Rybę dokładnie umyć pod chłodną wodą, osuszyć i oczyścić z ości. Na patelni zagotować wodę i poddusić rybę z obu stron po kilka minut. Lekko ostudzić i rozdrobnić w dłoniach dokładnie sprawdzając czy nie zostały żadne ości.

W misce roztrzepać jajko. Dodać przestudzony ryż, rozdrobnioną rybę, czosnek, dynię, szczypiorek, przyprawy i bułkę tartą. Dokładnie wymieszać. Formować z masy kotleciki. Wyjąć blaszkę z piekarnika i na rozgrzanym oleju układać kotleciki. Wstawić do piekarnika i zapiekać około 15 minut (w połowie czasu obrócić na drugą stronę).

Starszym dzieciom i dorosłym serwować podane na roszponce z dodatkiem serka koziego.

Burgery rybne z ryżem i dyniąBurgery rybne z ryżem i dynią

Polub Wysmakowane na facebooku. Będziesz na bieżąco z Wysmakowanymi wpisami, a mi będzie bardzo miło 🙂

 

Oceń ten przepis
recipe image
Recipe Name
Burgery rybne z ryżem i dynią
Published On
Average Rating
51star1star1star1star1star Based on 15 Review(s)