Tagi:

Butter chicken czyli kurczak prosto z Indii w rewelacyjnym, bardzo aromatycznym, maślanym sosie. Bazą do sosu są pomidory (użyłam z puszki, ale w sezonie polecam zastąpić świeżymi), jogurt i cała gama hinduskich przypraw. Wszystkie powinniście bez problemu dostać w każdym większym hipermarkecie. Przygotowanie zajmuje dosłownie chwilę, natomiast mięso obowiązkowo marynujemy co najmniej przez godzinę. Podawać z ryżem, plackami naan lub chapati (przepis tutaj: chapati).

Butter chicken

  • 1,5 łyżeczki kolendry
  • 2 łyżeczki garam masala
  • 2 łyżeczki kuminu
  • łyżeczka cynamonu
  • łyżeczka soli
  • 120 ml jogurtu naturalnego
  • pół cytryny
  • ok 2 cm kawałek świeżego imbiru
  • 2 spore ząbki czosnku
  • 600 dag piersi z kurczaka (oczyszczone i pokrojone w kostke)
  • 3 łyżki masła klarowanego
  • cebula
  • 3 goździki
  • 2 liście laurowe
  • ok pół łyżeczki chilli (do smaku)
  • łyżka koncentratu pomidorowego
  • puszka pomidorów
  • 1 łyżeczka miodu
  • 150 ml gęstej śmietany 30%
  • świeża kolendra lub natka do podania
  • ryż lub placki naan do podania

W misce wymieszać przyprawy sypkie (po 1 łyżeczce kolendry, garam masala, kuminu, pół łyżeczki cynamonu i sól). Dodać cały jogurt, sok wyciśnięty z cytryny i starte na jak najdrobniejszych oczkach czosnek i imbir. Kurczaka pokroić w kostkę o boku mniej więcej 0,7 cm i wmieszać do marynaty. Odstawić w temperaturze pokojowej na godzinę.

W garnku z grubym dnem roztopić masło i zeszklić posiekaną w drobną kostkę cebulę. Dodać wszystkie pozostałe przyprawy (goździki, liście laurowe, po łyżeczce garam masala i kuminu, po pół łyżeczki kolendry, cynamonu i chilli). Przesmażyć razem aż przyprawy zaczną ładnie pachnieć. Zwiększyć ogień i dodać kurczaka razem z całą marynatą. Krótko obsmażyć ze wszystkich stron po czym zalać koncentratem i zmiksowanymi (może być niedokładnie) pomidorami z puszki. Wymieszać i doprowadzić do wrzenia i gotować razem na dość mocnym ogniu przez 8 minut. Na koniec dodać miód i zaprawioną śmietanę. Wymieszać dokładnie i zestawić z ognia. Podawać obsypane świeżą kolendrą lub natką.

butter chicken

Oceń ten przepis
recipe image
Recipe Name
Butter chicken
Published On
Average Rating
51star1star1star1star1star Based on 3 Review(s)