Przepisy

Więcej

Porcja4-5 osób
TrudnośćŁatwy
Wydrukuj

Butter chicken

4,7
Rated 4.7 out of 5
4.7 na 5 gwiazdek (oparte na 12 ocenach)
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on telegram
Share on whatsapp
Share on email

Butter chicken czyli kurczak prosto z Indii w rewelacyjnym, bardzo aromatycznym, maślanym sosie. Bazą do sosu są pomidory (użyłam z puszki, ale w sezonie polecam zastąpić świeżymi), jogurt i cała gama hinduskich przypraw. Wszystkie powinniście bez problemu dostać w każdym większym hipermarkecie. Przygotowanie zajmuje dosłownie chwilę, natomiast mięso obowiązkowo marynujemy co najmniej przez godzinę. Podawać z ryżem, plackami naan lub chapati (przepis tutaj: chapati).

Butter chicken

  • 1,5 łyżeczki kolendry
  • 2 łyżeczki garam masala
  • 2 łyżeczki kuminu
  • łyżeczka cynamonu
  • łyżeczka soli
  • 120 ml jogurtu naturalnego
  • pół cytryny
  • ok 2 cm kawałek świeżego imbiru
  • 2 spore ząbki czosnku
  • 600 dag piersi z kurczaka (oczyszczone i pokrojone w kostke)
  • 3 łyżki masła klarowanego
  • cebula
  • 3 goździki
  • 2 liście laurowe
  • ok pół łyżeczki chilli (do smaku)
  • łyżka koncentratu pomidorowego
  • puszka pomidorów
  • 1 łyżeczka miodu
  • 150 ml gęstej śmietany 30%
  • świeża kolendra lub natka do podania
  • ryż lub placki naan do podania

W misce wymieszać przyprawy sypkie (po 1 łyżeczce kolendry, garam masala, kuminu, pół łyżeczki cynamonu i sól). Dodać cały jogurt, sok wyciśnięty z cytryny i starte na jak najdrobniejszych oczkach czosnek i imbir. Kurczaka pokroić w kostkę o boku mniej więcej 0,7 cm i wmieszać do marynaty. Odstawić w temperaturze pokojowej na godzinę.

W garnku z grubym dnem roztopić masło i zeszklić posiekaną w drobną kostkę cebulę. Dodać wszystkie pozostałe przyprawy (goździki, liście laurowe, po łyżeczce garam masala i kuminu, po pół łyżeczki kolendry, cynamonu i chilli). Przesmażyć razem aż przyprawy zaczną ładnie pachnieć. Zwiększyć ogień i dodać kurczaka razem z całą marynatą. Krótko obsmażyć ze wszystkich stron po czym zalać koncentratem i zmiksowanymi (może być niedokładnie) pomidorami z puszki. Wymieszać i doprowadzić do wrzenia i gotować razem na dość mocnym ogniu przez 8 minut. Na koniec dodać miód i zaprawioną śmietanę. Wymieszać dokładnie i zestawić z ognia. Podawać obsypane świeżą kolendrą lub natką.

butter chickenButter chicken przepis najlepszy

Blog kulinarny Katarzyna Gintrowska

Cześć! Jestem Kasia...

...gotuję, piekę ifotogafuję z pasją

W kuchni mogę przesiadywać godzinami gotując, piekąc i testując nowe pomysły. Uwieczniam na zdjęciach dania, tak byście poczuli ich smak i zapach. Zapraszam. Zostańcie i rozgośćcie się na dłużej.

SPRAWDŹ KONIECZNIE:

Instagram

Najnowsze przepisy

Mikser kulinarny

Średnia ocen

4,7
Rated 4.7 out of 5
4.7 na 5 gwiazdek (oparte na 12 ocenach)

Udostępnij

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on skype
Share on pocket
Share on tumblr
Share on vk
Share on reddit
Share on stumbleupon
Share on xing
Share on digg
Share on odnoklassniki

Komentarze

12 odpowiedzi

  1. Mój butter chicken. Pękam z dumy! raczej co gotowania mam dwie lewe ręce a tu domownicy zachwalali.

  2. Oj, jak nie lubie hindusa, tak to bym zjadła! Ostatnio koleżanka poczęstowała mnie takim kurczakiem – tulę ze kupionym w restauracji. Był tak smaczny, ze chciałam go odtworzyć. A tu prosze – jest przepis ?

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Maksymalny rozmiar pliku: 2 MB. Możesz załączyć do komentarza: zdjęcie. Drop files here

Reklamy

Najnowsze przepisy

Na blogu w przepisach zazwyczaj ilości podane są wagowo (w gramach). Jeśli jednak komuś wygodniej jest odmierzać składniki łyżką czy szklanką, poniżej podaję orientacyjne ilości, które należy przyjąć. 

MIarki

  • 1 szklanka o pojemności 250 ml
  • 1 łyżka o pojemności 15 ml
  • 1 łyżeczka o pojemności 5 ml

Woda / Mleko

  • 1 szklanka = 250g, 1 łyżka = 15g, 1 łyżeczka = 5g

MĄKA PSZENNA / MĄKA ZIEMNIACZANA / CUKIER PUDER

  • 1 szklanka = 160g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

MĄKA KRUPCZATKA

  • 1 szklanka = 210g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

CUKIER

  • 1 szklanka = 220g, 1 łyżka = 13g, 1 łyżeczka = 5g

ŚMIETANA 30%

  • 1 szklanka = 260g, 1 łyżka = 16g, 1 łyżeczka = 5g

OLEJ

  • 1 szklanka = 230g, 1 łyżka = 14g, 1 łyżeczka = 5g

MIÓD

  • 1 szklanka = 360g, 1 łyżka = 22g, łyżeczka = 7g
To ważne zwłaszcza przy wypiekach, gdzie czasem naprawdę liczy się precyzja i często nie możemy zdać się na własny smak jak przy gotowaniu posiłków.

KAKAO

  • 1 szklanka = 70g, 1 łyżka = 5g

MLEKO W PROSZKU

  • 1 szklanka = 70g, 1 łyżka = 5g

ORZECHY ZMIELONE

  • 1 szklanka = 130g, 1 łyżka = 8g, 1 łyżeczka = 3g

WIÓRKI KOKOSOWE / MIGDAŁY ZMIELONE / PŁATKI OWSIANE

  • 1 szklanka = 110g, 1 łyżka = 9g, 1 łyżeczka = 2g

MAK

  • 1 szklanka = 160g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

żelatyna

  • 1 łyżeczka = 3g

DROŻDŻE SUSZONE

(drożdże świeże zawsze dwa razy tyle co suszonych)

  • 1 łyżeczka = 4g
naleśniki dwukolorowe z kakao

Hej!

jak zauważyliście moja strona została zmieniona. :)

Wszystkie Wasze komentarze i oceny zostały przeniesione. Mam nadzieję, że nowy wygląd będzie dla Was bardziej przyjazny i szybciej znajdziecie przepis którego u mnie szukacie na blogu.

Zapisz się do Newslettera i bądź na bieżąco z najnowszymi przepisami