Tagi:

Właściwie to miałam spory dylemat czy po Cafe Affogato wstawić „włoska kawa z lodami” czy raczej „kawowy deser z lodami”… finalnie padło na wersję pierwszą, bo jakby nie patrzeć, Cafe Affogato znajdziemy w menu w włoskiej restauracji w dziale kaw, a nie deserów. Samo przygotowanie zajmuje dosłownie chwilę i jest banalnie proste (no chyba, że do kawy szykujecie domowe lody ;)). Tradycyjnie jest to po prostu gałka lodów waniliowych do połowy zanurzona w aromatycznym włoskim espresso. Choć można spotkać (także, choć rzadko we Włoszech) dużo różnych wariacji, np. inny smak lodów czy z dodatkami w formie syropu lub posypek. Ja postawiłam na tradycyjny waniliowy smaki, ale  wy po prostu wybierzcie go wedle własnego upodobania. Mogą to być lody orzechowe, czekoladowe, adwokatowe czy inne podobne. Owocowych jakoś nie mogę sobie tu wyobrazić, ale jeśli jesteście odważniejsi, to możecie testować.  😉 Chętnie dowiem się jak wrażenia! Na stronie DeLonghi kawa mrożona z lodami znalazłam też fajny pomysł na podanie cafe affogato na przyjęciu. Do filiżanek nałożyć po gałce lodów i osobno podać kawę w dzbanku, zostawiając naszym gościom przyjemność wykończenia deseru. Myślę, że skorzystam przy najbliższej okazji.

Cafe Affogato – włoska kawa z lodami

  • filiżanka espresso
  • gałka lodów waniliowych
  • opcjonalne dodatki: syrop smakowy, bita śmietana, wiórki czekolady, wiórki kokosowe

Zaparzyć kawę. Do filiżanki włożyć gałkę lodów (ja miałam wysokie cienkie szklanki, więc włożyłam dwie małe gałki jedna na drugą). Na wierzchu polać syropem lub obsypać wybranymi dodatkami. Cienką strużką wlać do filiżanki kawę, tak by spływała po lodach roztapiając je i zamieniając w puszystą lodową piankę.

Cafe Affogato – włoska kawa z lodami

Polub Wysmakowane na facebooku. Będziesz na bieżąco z Wysmakowanymi wpisami, a mi będzie bardzo miło 🙂

 

Oceń ten przepis
recipe image
Recipe Name
Cafe Affogato – włoska kawa z lodami
Published On
Average Rating
51star1star1star1star1star Based on 9 Review(s)