Przepisy

Więcej

Trudność
Łatwy
Czas
5 minut
TrudnośćŁatwy
Czas5 minut
Wydrukuj

Cafe Affogato – włoska kawa z lodami

4,9
Rated 4.9 out of 5
4.9 na 5 gwiazdek (oparte na 18 ocenach)
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on telegram
Share on whatsapp
Share on email

Właściwie to miałam spory dylemat czy po Cafe Affogato wstawić „włoska kawa z lodami” czy raczej „kawowy deser z lodami”… finalnie padło na wersję pierwszą, bo jakby nie patrzeć, Cafe Affogato znajdziemy w menu w włoskiej restauracji w dziale kaw, a nie deserów. Samo przygotowanie zajmuje dosłownie chwilę i jest banalnie proste (no chyba, że do kawy szykujecie domowe lody ;)). Tradycyjnie jest to po prostu gałka lodów waniliowych do połowy zanurzona w aromatycznym włoskim espresso. Choć można spotkać (także, choć rzadko we Włoszech) dużo różnych wariacji, np. inny smak lodów czy z dodatkami w formie syropu lub posypek. Ja postawiłam na tradycyjny waniliowy smaki, ale  wy po prostu wybierzcie go wedle własnego upodobania. Mogą to być lody orzechowe, czekoladowe, adwokatowe czy inne podobne. Owocowych jakoś nie mogę sobie tu wyobrazić, ale jeśli jesteście odważniejsi, to możecie testować.  😉 Chętnie dowiem się jak wrażenia! Na stronie DeLonghi kawa mrożona z lodami znalazłam też fajny pomysł na podanie cafe affogato na przyjęciu. Do filiżanek nałożyć po gałce lodów i osobno podać kawę w dzbanku, zostawiając naszym gościom przyjemność wykończenia deseru. Myślę, że skorzystam przy najbliższej okazji.

Cafe Affogato – włoska kawa z lodami

  • filiżanka espresso
  • gałka lodów waniliowych
  • opcjonalne dodatki: syrop smakowy, bita śmietana, wiórki czekolady, wiórki kokosowe

Zaparzyć kawę. Do filiżanki włożyć gałkę lodów (ja miałam wysokie cienkie szklanki, więc włożyłam dwie małe gałki jedna na drugą). Na wierzchu polać syropem lub obsypać wybranymi dodatkami. Cienką strużką wlać do filiżanki kawę, tak by spływała po lodach roztapiając je i zamieniając w puszystą lodową piankę.

DSC 5177Cafe Affogato – włoska kawa z lodami

Polub Wysmakowane na facebooku. Będziesz na bieżąco z Wysmakowanymi wpisami, a mi będzie bardzo miło 

 

POST ZAWIERA LINKI SPONSOROWANE

 

Blog kulinarny Katarzyna Gintrowska

Cześć! Jestem Kasia...

...gotuję, piekę ifotogafuję z pasją

W kuchni mogę przesiadywać godzinami gotując, piekąc i testując nowe pomysły. Uwieczniam na zdjęciach dania, tak byście poczuli ich smak i zapach. Zapraszam. Zostańcie i rozgośćcie się na dłużej.

SPRAWDŹ KONIECZNIE:

Instagram

Najnowsze przepisy

Mikser kulinarny

Średnia ocen

4,9
Rated 4.9 out of 5
4.9 na 5 gwiazdek (oparte na 18 ocenach)

Udostępnij

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on skype
Share on pocket
Share on tumblr
Share on vk
Share on reddit
Share on stumbleupon
Share on xing
Share on digg
Share on odnoklassniki

Komentarze

14 odpowiedzi

  1. Pani Kasiu u nas dziś serowowałam na spotkaniu ze znajomymi. Tak jak Pani sugerowala nalozylam do filizanek po galce lodow i kazy posypywal czym mial ochote i zalewal kawa. Wszyscy zachwyceni 🙂

  2. O! Fajna inspirująca stronka DeLonghi. Czasem też tam znajdę jakąś fajną podpowiedź. A kawka pyszna! Pamiętam z Włoch! Dziś zaserwuję po obiedzie.

    1. o, dziekuje! mialam spore watpliwosci do apetycznosci zdjecia… czy oddaje to jak dobra jest ta kawa 😉

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Maksymalny rozmiar pliku: 2 MB. Możesz załączyć do komentarza: zdjęcie. Drop files here

Reklamy

Najnowsze przepisy

Na blogu w przepisach zazwyczaj ilości podane są wagowo (w gramach). Jeśli jednak komuś wygodniej jest odmierzać składniki łyżką czy szklanką, poniżej podaję orientacyjne ilości, które należy przyjąć. 

MIarki

  • 1 szklanka o pojemności 250 ml
  • 1 łyżka o pojemności 15 ml
  • 1 łyżeczka o pojemności 5 ml

Woda / Mleko

  • 1 szklanka = 250g, 1 łyżka = 15g, 1 łyżeczka = 5g

MĄKA PSZENNA / MĄKA ZIEMNIACZANA / CUKIER PUDER

  • 1 szklanka = 160g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

MĄKA KRUPCZATKA

  • 1 szklanka = 210g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

CUKIER

  • 1 szklanka = 220g, 1 łyżka = 13g, 1 łyżeczka = 5g

ŚMIETANA 30%

  • 1 szklanka = 260g, 1 łyżka = 16g, 1 łyżeczka = 5g

OLEJ

  • 1 szklanka = 230g, 1 łyżka = 14g, 1 łyżeczka = 5g

MIÓD

  • 1 szklanka = 360g, 1 łyżka = 22g, łyżeczka = 7g
To ważne zwłaszcza przy wypiekach, gdzie czasem naprawdę liczy się precyzja i często nie możemy zdać się na własny smak jak przy gotowaniu posiłków.

KAKAO

  • 1 szklanka = 70g, 1 łyżka = 5g

MLEKO W PROSZKU

  • 1 szklanka = 70g, 1 łyżka = 5g

ORZECHY ZMIELONE

  • 1 szklanka = 130g, 1 łyżka = 8g, 1 łyżeczka = 3g

WIÓRKI KOKOSOWE / MIGDAŁY ZMIELONE / PŁATKI OWSIANE

  • 1 szklanka = 110g, 1 łyżka = 9g, 1 łyżeczka = 2g

MAK

  • 1 szklanka = 160g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

żelatyna

  • 1 łyżeczka = 3g

DROŻDŻE SUSZONE

(drożdże świeże zawsze dwa razy tyle co suszonych)

  • 1 łyżeczka = 4g
naleśniki dwukolorowe z kakao

Hej!

jak zauważyliście moja strona została zmieniona. :)

Wszystkie Wasze komentarze i oceny zostały przeniesione. Mam nadzieję, że nowy wygląd będzie dla Was bardziej przyjazny i szybciej znajdziecie przepis którego u mnie szukacie na blogu.

Zapisz się do Newslettera i bądź na bieżąco z najnowszymi przepisami