Chleb pszenny na drożdżach suchych

przepis

Przepyszny, mięciutki chleb pszenny na drożdżach suchych z dodatkiem oliwy extra virgin i miodu. Do wypieku używamy drożdży z torebki i mąkę pszenną chlebową (typ 750). Podczas wyrabiania chleb się mocno lepi do rąk. Nie przejmujcie się tym. I starajcie się powstrzymać pokusę dosypywania mąki pszennej.  Im jej więcej, tym chleb wyjdzie twardszy. By minimalizować klejenie się ciasta można kilka razy lekko posmarować dłonie oliwą. Chleb z poniższych proporcji wychodzi malutki. Zrobiłam na próbę z dodatkiem miodu i już po pierwszym gryzie mocno żałowałam, że jest taki mały. Zniknął w jeden dzień! I nie bójcie się dodatku miodu. Chleb nie jest słodki. Mi szkoda było jego pysznego smaku tłumić intensywnymi dodatkami, więc zjedliśmy w stylu śródziemnomorskim… maczając w oliwie z solą i świeżo mielonym pieprzem. Nic więcej mu nie trzeba.

Chleb pszenny na drożdżach

  • łyżka miodu
  • 180 ml ciepłej (nie gorącej; ok 40 stopni C) wody
  • 7 g suchych drożdży
  • 260 g mąki pszennej chlebowej
  • łyżeczka soli
  • 5 łyżek oliwy extra virgin

Miód przełożyć do niewielkiej miseczki. Zalać wodą i dokładnie wymieszać do rozpuszczenia miodu. Dodać drożdże i ponownie wymieszać. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 10 minut, aż na powierzchni roztworu pojawi się gruba warstwa piany.

W tym czasie do dużej miski/ na stolnicę przesiać mąkę. Dodać łyżeczkę soli i dokładnie wymieszać. Następnie dodać 4 łyżki oliwy i spienione drożdże. Wymieszać dokładnie dużą drewnianą łyżką, a następnie wyrobić ciasto. Wyrabiać około 10 minut, aż ciasto będzie miękkie i bardzo elastyczne. Starać się nie podsypywać mocno mąką, im jej więcej, tym ciasto będzie twardsze. Jeśli będzie się mocno kleiło, podczas wyrabiania, można smarować delikatnie ręce oliwą. Na koniec z ciasta uformować kulę, lekko ją posmarować oliwą i włożyć do sporej miski (ciasto co najmniej podwoi swoją objętość).  Ponownie przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (około 1,5 godziny).

Wyrośnięte ciasto jeszcze chwilę ugniatać, uformować ładny chlebek i wyłożyć na blachę piekarnika wyłożoną papierem do pieczenia. Ponownie przykryć ściereczką i zostawić do ostatniego wyrastania na jakieś 10-15 minut. W tym czasie nagrzać piekarnik do 190 stopni. Blaszkę z chlebem wstawić do nagrzanego piekarnika i piec pół godziny. Studzić na blacie.

Chleb na drożdżach suchychDomowy chleb na drożdżachChleb pszenny na drożdżach

Polub Wysmakowane na facebooku. Będziesz na bieżąco z Wysmakowanymi wpisami, a mi będzie bardzo miło 🙂

 

Powiązane wpisy

Oceń ten przepis
recipe image
Przepis
Chleb pszenny na drożdżach
Data
Ocena
4.51star1star1star1star1star na podstawie 6 ocen(y)

Skomentuj


Maksymalny rozmiar pliku: 512 MB.

7 komentarzy

  • Teresa K 23 sierpnia 2018 o 22:57 Odpowiedz

    Sprawdzone! Polecam wszystkim!

  • Karolina 23 sierpnia 2018 o 17:54 Odpowiedz

    Ale wysmienicie wyglada, zapisuje przepis i bede probowac!

    • Wysmakowane 23 sierpnia 2018 o 23:27 Odpowiedz

      Ciekawa jestem Twojej opinii 🙂

  • Dominika D. 23 sierpnia 2018 o 17:31 Odpowiedz

    Domowy chleb zawsze jest pyszny. Moja mama kiedyś piekła podobne pieczywa.

    • Wysmakowane 23 sierpnia 2018 o 23:27 Odpowiedz

      Nie kontynuujesz tradycji? 🙂

  • Paulina 23 sierpnia 2018 o 04:18 Odpowiedz

    Bardzo żałuje że nie mam dobrego piekarnika bo chetnie bym upiekła. Niestety mój piekarnik przypala z góry i dołu a w środku surowe. Chleb pięknie się prezentuje.

    • Wysmakowane 23 sierpnia 2018 o 06:39 Odpowiedz

      Nie rozważałaś zakupu nowego? Z piekarnikiem można zdziałać cuda 🙂

MENU