Przepisy

Więcej

Trudność
Średni
TrudnośćŚredni
Wydrukuj

Chleb pszenny na drożdżach suchych

5,0
Rated 5 out of 5
5 na 5 gwiazdek (oparte na 8 ocenach)
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on telegram
Share on whatsapp
Share on email

Przepyszny, mięciutki chleb pszenny na drożdżach suchych z dodatkiem oliwy extra virgin i miodu. Do wypieku używamy drożdży z torebki i mąkę pszenną chlebową (typ 750). Podczas wyrabiania chleb się mocno lepi do rąk. Nie przejmujcie się tym. I starajcie się powstrzymać pokusę dosypywania mąki pszennej.  Im jej więcej, tym chleb wyjdzie twardszy. By minimalizować klejenie się ciasta można kilka razy lekko posmarować dłonie oliwą. Chleb z poniższych proporcji wychodzi malutki. Zrobiłam na próbę z dodatkiem miodu i już po pierwszym gryzie mocno żałowałam, że jest taki mały. Zniknął w jeden dzień! I nie bójcie się dodatku miodu. Chleb nie jest słodki. Mi szkoda było jego pysznego smaku tłumić intensywnymi dodatkami, więc zjedliśmy w stylu śródziemnomorskim… maczając w oliwie z solą i świeżo mielonym pieprzem. Nic więcej mu nie trzeba.

Chleb pszenny na drożdżach

  • łyżka miodu
  • 180 ml ciepłej (nie gorącej; ok 40 stopni C) wody
  • 7 g suchych drożdży
  • 260 g mąki pszennej chlebowej
  • łyżeczka soli
  • 5 łyżek oliwy extra virgin

Miód przełożyć do niewielkiej miseczki. Zalać wodą i dokładnie wymieszać do rozpuszczenia miodu. Dodać drożdże i ponownie wymieszać. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 10 minut, aż na powierzchni roztworu pojawi się gruba warstwa piany.

W tym czasie do dużej miski/ na stolnicę przesiać mąkę. Dodać łyżeczkę soli i dokładnie wymieszać. Następnie dodać 4 łyżki oliwy i spienione drożdże. Wymieszać dokładnie dużą drewnianą łyżką, a następnie wyrobić ciasto. Wyrabiać około 10 minut, aż ciasto będzie miękkie i bardzo elastyczne. Starać się nie podsypywać mocno mąką, im jej więcej, tym ciasto będzie twardsze. Jeśli będzie się mocno kleiło, podczas wyrabiania, można smarować delikatnie ręce oliwą. Na koniec z ciasta uformować kulę, lekko ją posmarować oliwą i włożyć do sporej miski (ciasto co najmniej podwoi swoją objętość).  Ponownie przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (około 1,5 godziny).

Wyrośnięte ciasto jeszcze chwilę ugniatać, uformować ładny chlebek i wyłożyć na blachę piekarnika wyłożoną papierem do pieczenia. Ponownie przykryć ściereczką i zostawić do ostatniego wyrastania na jakieś 10-15 minut. W tym czasie nagrzać piekarnik do 190 stopni. Blaszkę z chlebem wstawić do nagrzanego piekarnika i piec pół godziny. Studzić na blacie.

Chleb na drożdżach suchychDomowy chleb na drożdżachChleb pszenny na drożdżach

Polub Wysmakowane na facebooku. Będziesz na bieżąco z Wysmakowanymi wpisami, a mi będzie bardzo miło ?

 

Blog kulinarny Katarzyna Gintrowska

Cześć! Jestem Kasia...

...gotuję, piekę ifotogafuję z pasją

W kuchni mogę przesiadywać godzinami gotując, piekąc i testując nowe pomysły. Uwieczniam na zdjęciach dania, tak byście poczuli ich smak i zapach. Zapraszam. Zostańcie i rozgośćcie się na dłużej.

SPRAWDŹ KONIECZNIE:

Instagram

Najnowsze przepisy

Mikser kulinarny

Średnia ocen

5,0
Rated 5 out of 5
5 na 5 gwiazdek (oparte na 8 ocenach)

Udostępnij

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on skype
Share on pocket
Share on tumblr
Share on vk
Share on reddit
Share on stumbleupon
Share on xing
Share on digg
Share on odnoklassniki

Komentarze

9 odpowiedzi

  1. Wyszedł. Z oliwa i mielonym pieprzem pyszny. W smaku jest super, ale kolor jest bardziej szary. Z jakiej zostal wykonany ten na zdjęciu? Chodzi mi o producenta.

    1. Niestety nie pamiętam. Nie mam jednego ulubionego producenta, którego zawsze używam, więc nie wiem który został użyty do tego akurat chleba. Cieszę się, że w smaku super. To najważniejsze 🙂

  2. Bardzo żałuje że nie mam dobrego piekarnika bo chetnie bym upiekła. Niestety mój piekarnik przypala z góry i dołu a w środku surowe. Chleb pięknie się prezentuje.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Maksymalny rozmiar pliku: 2 MB. Możesz załączyć do komentarza: zdjęcie. Drop files here

Reklamy

Najnowsze przepisy

Na blogu w przepisach zazwyczaj ilości podane są wagowo (w gramach). Jeśli jednak komuś wygodniej jest odmierzać składniki łyżką czy szklanką, poniżej podaję orientacyjne ilości, które należy przyjąć. 

MIarki

  • 1 szklanka o pojemności 250 ml
  • 1 łyżka o pojemności 15 ml
  • 1 łyżeczka o pojemności 5 ml

Woda / Mleko

  • 1 szklanka = 250g, 1 łyżka = 15g, 1 łyżeczka = 5g

MĄKA PSZENNA / MĄKA ZIEMNIACZANA / CUKIER PUDER

  • 1 szklanka = 160g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

MĄKA KRUPCZATKA

  • 1 szklanka = 210g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

CUKIER

  • 1 szklanka = 220g, 1 łyżka = 13g, 1 łyżeczka = 5g

ŚMIETANA 30%

  • 1 szklanka = 260g, 1 łyżka = 16g, 1 łyżeczka = 5g

OLEJ

  • 1 szklanka = 230g, 1 łyżka = 14g, 1 łyżeczka = 5g

MIÓD

  • 1 szklanka = 360g, 1 łyżka = 22g, łyżeczka = 7g
To ważne zwłaszcza przy wypiekach, gdzie czasem naprawdę liczy się precyzja i często nie możemy zdać się na własny smak jak przy gotowaniu posiłków.

KAKAO

  • 1 szklanka = 70g, 1 łyżka = 5g

MLEKO W PROSZKU

  • 1 szklanka = 70g, 1 łyżka = 5g

ORZECHY ZMIELONE

  • 1 szklanka = 130g, 1 łyżka = 8g, 1 łyżeczka = 3g

WIÓRKI KOKOSOWE / MIGDAŁY ZMIELONE / PŁATKI OWSIANE

  • 1 szklanka = 110g, 1 łyżka = 9g, 1 łyżeczka = 2g

MAK

  • 1 szklanka = 160g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

żelatyna

  • 1 łyżeczka = 3g

DROŻDŻE SUSZONE

(drożdże świeże zawsze dwa razy tyle co suszonych)

  • 1 łyżeczka = 4g
naleśniki dwukolorowe z kakao

Hej!

jak zauważyliście moja strona została zmieniona. :)

Wszystkie Wasze komentarze i oceny zostały przeniesione. Mam nadzieję, że nowy wygląd będzie dla Was bardziej przyjazny i szybciej znajdziecie przepis którego u mnie szukacie na blogu.

Zapisz się do Newslettera i bądź na bieżąco z najnowszymi przepisami