Tagi:

Przepyszny, mięciutki chleb pszenny na drożdżach suchych z dodatkiem oliwy extra virgin i miodu. Do wypieku używamy drożdży z torebki i mąkę pszenną chlebową (typ 750). Podczas wyrabiania chleb się mocno lepi do rąk. Nie przejmujcie się tym. I starajcie się powstrzymać pokusę dosypywania mąki pszennej.  Im jej więcej, tym chleb wyjdzie twardszy. By minimalizować klejenie się ciasta można kilka razy lekko posmarować dłonie oliwą. Chleb z poniższych proporcji wychodzi malutki. Zrobiłam na próbę z dodatkiem miodu i już po pierwszym gryzie mocno żałowałam, że jest taki mały. Zniknął w jeden dzień! I nie bójcie się dodatku miodu. Chleb nie jest słodki. Mi szkoda było jego pysznego smaku tłumić intensywnymi dodatkami, więc zjedliśmy w stylu śródziemnomorskim… maczając w oliwie z solą i świeżo mielonym pieprzem. Nic więcej mu nie trzeba.

Chleb pszenny na drożdżach

  • łyżka miodu
  • 180 ml ciepłej (nie gorącej; ok 40 stopni C) wody
  • 7 g suchych drożdży
  • 260 g mąki pszennej chlebowej
  • łyżeczka soli
  • 5 łyżek oliwy extra virgin

Miód przełożyć do niewielkiej miseczki. Zalać wodą i dokładnie wymieszać do rozpuszczenia miodu. Dodać drożdże i ponownie wymieszać. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 10 minut, aż na powierzchni roztworu pojawi się gruba warstwa piany.

W tym czasie do dużej miski/ na stolnicę przesiać mąkę. Dodać łyżeczkę soli i dokładnie wymieszać. Następnie dodać 4 łyżki oliwy i spienione drożdże. Wymieszać dokładnie dużą drewnianą łyżką, a następnie wyrobić ciasto. Wyrabiać około 10 minut, aż ciasto będzie miękkie i bardzo elastyczne. Starać się nie podsypywać mocno mąką, im jej więcej, tym ciasto będzie twardsze. Jeśli będzie się mocno kleiło, podczas wyrabiania, można smarować delikatnie ręce oliwą. Na koniec z ciasta uformować kulę, lekko ją posmarować oliwą i włożyć do sporej miski (ciasto co najmniej podwoi swoją objętość).  Ponownie przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (około 1,5 godziny).

Wyrośnięte ciasto jeszcze chwilę ugniatać, uformować ładny chlebek i wyłożyć na blachę piekarnika wyłożoną papierem do pieczenia. Ponownie przykryć ściereczką i zostawić do ostatniego wyrastania na jakieś 10-15 minut. W tym czasie nagrzać piekarnik do 190 stopni. Blaszkę z chlebem wstawić do nagrzanego piekarnika i piec pół godziny. Studzić na blacie.

Chleb na drożdżach suchychDomowy chleb na drożdżachChleb pszenny na drożdżach

Polub Wysmakowane na facebooku. Będziesz na bieżąco z Wysmakowanymi wpisami, a mi będzie bardzo miło 🙂

 

Oceń ten przepis
recipe image
Recipe Name
Chleb pszenny na drożdżach
Published On
Average Rating
4.51star1star1star1star1star Based on 3 Review(s)