Tagi:

Chleb z cukinii powstał jako twór dwóch moich potrzeb: przemycania dzieciom warzyw (oboje twardo odmawiają) i wymyślania fajnych, kreatywnych pomysłów na kolacje, tak, by nie skończyło się znowu na kanapce czy jogurcie. W pierwotnym zamyśle miało być to ciasto. Ale po krótkim namyśle stwierdziłam, że jednak jak na ciasto to jest za proste i za mało słodkie. Stanęło na chlebku i myślę, że ta nazwa pasuje dużo lepiej. Jedliśmy od razu, zaraz po wyciągnięciu z piekarnika. Chlebek jest dość ciężki, mięsisty, bardzo wilgotny. Smakowało nam (tak, tak, mi też) tak bardzo, że do rana został zaledwie niewielki kawałek. A szkoda, bo po tych kilku godzinach było chyba nawet lepsze.

Chleb z cukinii

  • 250 g mąki pszennej
  • 2/3 łyżeczki sody oczyszczonej
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • duża szczypta soli
  • 250 g cukinii w temperaturze pokojowej
  • 2 małe jajka w temperaturze pokojowej
  • 130 g cukru trzcinowego drobnego
  • 120 ml oleju rzepakowego
  • 70 g orzechów włoskich
  • 70 g żurawiny suszonej

Mąkę, sodę, proszek do pieczenia przesiać do miseczki. Dodać sól i dokładnie wymieszać. Cukinię zetrzeć na tarce na dużych oczkach. Orzechy drobno posiekać. Keksówkę nasmarować obficie masłem i oprószyć mąką pszenną.

W osobnej misce do miksowania umieścić jajka i cukier. Ubijać do otrzymania jasnej, napuszonej masy. Dodać cukinię i olej. Krótko zmiksować, tylko do połączenia się składników. Na koniec delikatnie dodać orzechy i żurawinę.

Masę przelać do przygotowanej keksówki. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni C i piec przez 45 minut (sprawdzać patyczkiem. Ciasto wyjąć z piekarnika natychmiast po upieczeniu = wbity w środek patyczek będzie suchy).

Chleb z cukinii

Polub Wysmakowane na facebooku. Będziesz na bieżąco z Wysmakowanymi wpisami, a mi będzie bardzo miło 🙂

 

Oceń ten przepis
recipe image
Recipe Name
Chleb z cukinii
Published On
Average Rating
51star1star1star1star1star Based on 13 Review(s)