Przepisy

Więcej

TrudnośćŁatwy
Wydrukuj

Chleb z cukinii

4,9
Rated 4.9 out of 5
4.9 na 5 gwiazdek (oparte na 20 ocenach)
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on telegram
Share on whatsapp
Share on email

Chleb z cukinii powstał jako twór dwóch moich potrzeb: przemycania dzieciom warzyw (oboje twardo odmawiają) i wymyślania fajnych, kreatywnych pomysłów na kolacje, tak, by nie skończyło się znowu na kanapce czy jogurcie. W pierwotnym zamyśle miało być to ciasto. Ale po krótkim namyśle stwierdziłam, że jednak jak na ciasto to jest za proste i za mało słodkie. Stanęło na chlebku i myślę, że ta nazwa pasuje dużo lepiej. Jedliśmy od razu, zaraz po wyciągnięciu z piekarnika. Chlebek jest dość ciężki, mięsisty, bardzo wilgotny. Smakowało nam (tak, tak, mi też) tak bardzo, że do rana został zaledwie niewielki kawałek. A szkoda, bo po tych kilku godzinach było chyba nawet lepsze.

Chleb z cukinii

  • 250 g mąki pszennej
  • 2/3 łyżeczki sody oczyszczonej
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • duża szczypta soli
  • 250 g cukinii w temperaturze pokojowej
  • 2 małe jajka w temperaturze pokojowej
  • 130 g cukru trzcinowego drobnego
  • 120 ml oleju rzepakowego
  • 70 g orzechów włoskich
  • 70 g żurawiny suszonej

Mąkę, sodę, proszek do pieczenia przesiać do miseczki. Dodać sól i dokładnie wymieszać. Cukinię zetrzeć na tarce na dużych oczkach. Orzechy drobno posiekać. Keksówkę nasmarować obficie masłem i oprószyć mąką pszenną.

W osobnej misce do miksowania umieścić jajka i cukier. Ubijać do otrzymania jasnej, napuszonej masy. Dodać cukinię i olej. Krótko zmiksować, tylko do połączenia się składników. Następnie delikatnie dodać przesiane, wymieszane suche składniki i na sam koniec orzechy i żurawinę.

Masę przelać do przygotowanej keksówki. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni C i piec przez 45 minut (sprawdzać patyczkiem. Ciasto wyjąć z piekarnika natychmiast po upieczeniu = wbity w środek patyczek będzie suchy).

Chleb z cukinii

Polub Wysmakowane na facebooku. Będziesz na bieżąco z Wysmakowanymi wpisami, a mi będzie bardzo miło ?

 

Blog kulinarny Katarzyna Gintrowska

Cześć! Jestem Kasia...

...gotuję, piekę ifotogafuję z pasją

W kuchni mogę przesiadywać godzinami gotując, piekąc i testując nowe pomysły. Uwieczniam na zdjęciach dania, tak byście poczuli ich smak i zapach. Zapraszam. Zostańcie i rozgośćcie się na dłużej.

SPRAWDŹ KONIECZNIE:

Instagram

Najnowsze przepisy

Mikser kulinarny

Średnia ocen

4,9
Rated 4.9 out of 5
4.9 na 5 gwiazdek (oparte na 20 ocenach)

Udostępnij

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on skype
Share on pocket
Share on tumblr
Share on vk
Share on reddit
Share on stumbleupon
Share on xing
Share on digg
Share on odnoklassniki

Komentarze

11 odpowiedzi

  1. Super pomysł na warzywa w diecie 🙂 kiedyś robiłam coś podobnego,.Tylko zamiast cukru i bakalii dodałam paprykę i tuńczyka 🙂

    1. Brzmi super. Chyba następnym razem też się skuszę na wersję warzywną. Na pierwszy raz wolałam nie przegiąć i już same przemycenie dzieciom cukinii uznałam za swój osobisty sukces 😀

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Maksymalny rozmiar pliku: 2 MB. Możesz załączyć do komentarza: zdjęcie. Drop files here

Reklamy

Najnowsze przepisy

Na blogu w przepisach zazwyczaj ilości podane są wagowo (w gramach). Jeśli jednak komuś wygodniej jest odmierzać składniki łyżką czy szklanką, poniżej podaję orientacyjne ilości, które należy przyjąć. 

MIarki

  • 1 szklanka o pojemności 250 ml
  • 1 łyżka o pojemności 15 ml
  • 1 łyżeczka o pojemności 5 ml

Woda / Mleko

  • 1 szklanka = 250g, 1 łyżka = 15g, 1 łyżeczka = 5g

MĄKA PSZENNA / MĄKA ZIEMNIACZANA / CUKIER PUDER

  • 1 szklanka = 160g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

MĄKA KRUPCZATKA

  • 1 szklanka = 210g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

CUKIER

  • 1 szklanka = 220g, 1 łyżka = 13g, 1 łyżeczka = 5g

ŚMIETANA 30%

  • 1 szklanka = 260g, 1 łyżka = 16g, 1 łyżeczka = 5g

OLEJ

  • 1 szklanka = 230g, 1 łyżka = 14g, 1 łyżeczka = 5g

MIÓD

  • 1 szklanka = 360g, 1 łyżka = 22g, łyżeczka = 7g
To ważne zwłaszcza przy wypiekach, gdzie czasem naprawdę liczy się precyzja i często nie możemy zdać się na własny smak jak przy gotowaniu posiłków.

KAKAO

  • 1 szklanka = 70g, 1 łyżka = 5g

MLEKO W PROSZKU

  • 1 szklanka = 70g, 1 łyżka = 5g

ORZECHY ZMIELONE

  • 1 szklanka = 130g, 1 łyżka = 8g, 1 łyżeczka = 3g

WIÓRKI KOKOSOWE / MIGDAŁY ZMIELONE / PŁATKI OWSIANE

  • 1 szklanka = 110g, 1 łyżka = 9g, 1 łyżeczka = 2g

MAK

  • 1 szklanka = 160g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

żelatyna

  • 1 łyżeczka = 3g

DROŻDŻE SUSZONE

(drożdże świeże zawsze dwa razy tyle co suszonych)

  • 1 łyżeczka = 4g
naleśniki dwukolorowe z kakao

Hej!

jak zauważyliście moja strona została zmieniona. :)

Wszystkie Wasze komentarze i oceny zostały przeniesione. Mam nadzieję, że nowy wygląd będzie dla Was bardziej przyjazny i szybciej znajdziecie przepis którego u mnie szukacie na blogu.

Zapisz się do Newslettera i bądź na bieżąco z najnowszymi przepisami