Przepisy

Więcej

Chleb z ziarnami na drożdżach

4,6
Rated 4.6 out of 5
4.6 na 5 gwiazdek (oparte na 22 ocenach)
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on telegram
Share on whatsapp
Share on email

Rewelacyjny chleb z ziarnami na drożdżach, bez zakwasu. Mięciutki, z delikatnie chrupiącą skórką (koniecznie należy gorący chleb spryskać wodą od razu po upieczeniu). Pięknie się kroi, nie krusząc i nie rozpadając. Jak dla mnie – wyszedł absolutnie fantastyczny, dokładnie tak jak chciałam. Zdecydowanie do powtórzenia. Chleb możecie upiec w dużej keksówce lub w prostokątnej formie o wymiarach ok. 22 x 13 cm.

Więcej przepisów na wysmakowane pieczywo znajdziesz pod tagiem pieczywo.

Chleb z ziarnami na drożdżach

  • 25 g świeżych drożdży
  • łyżeczka cukru
  • 500 ml wody
  • 250 g mąki pszennej typ 550
  • 250 g mąki pszennej chlebowej typ 800
  • czubata łyżeczka soli
  • 4 łyżki ziaren słonecznika
  • 2 łyżki ziaren dyni
  • 6 łyżek otrębów owsianych

Drożdże przełożyć do średniej miseczki (uwaga – mocno się spienią i „urosną”). Posypać cukrem i utrzeć łyżką do upłynnienia drożdży. Zalać 100 ml ciepłej wody (nie gorącej, bo zabije drożdże, powinna mieć ok 40 stopni C). Wymieszać, dodać ok 50 g mąki typ 550 i jeszcze raz dokładnie wymieszać. Miskę przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 15 minut. W tym czasie pozostałe (obie) mąki przesiać do dużej, dość płaskiej miski. Dodać sól, ziarna i otręby. Dokładnie wymieszać. Zrobić pośrodku wgłębienie i wlać mocno spienione drożdże oraz resztę wody (temperatura jak poprzednio). Wszystko jeszcze raz bardzo dokładnie wymieszać (można krótko wyrobić mikserem z hakiem do ciasta drożdżowego). Miskę ponownie przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce bez przeciągów na kolejne 40 minut. Po tym czasie odkryć, ostatni raz dokładnie wymieszać i przełożyć do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryć i odstawić na ostatnie wyrastanie (ok 15 minut).

Piekarnik nagrzać do 200 stopni C (grzanie góra – dół bez termoobiegu). Chlebek ponakłuwać z wierzchu w kilku miejscach patyczkiem by „wypuścić” powietrze. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok 50 – 55 minut. Od razu po wyjęciu z piekarnika spryskać z wierzchu zimną wodą. Przykryć lnianą ściereczką i zostawić do ostudzenia.

Chleb z ziarnami na drożdżachchleb z ziarnami bez zakwasu

 

Ten przepis w Waszym wykonaniu (skorzystałeś i Ty? Podziel się opinią i/lub zdjęciem – chętnie umieszczę poniżej):

IMG 1426

Polub Wysmakowane na facebooku. Będziesz na bieżąco z Wysmakowanymi wpisami, a mi będzie bardzo miło ?

 

Blog kulinarny Katarzyna Gintrowska

Cześć! Jestem Kasia...

...gotuję, piekę ifotogafuję z pasją

W kuchni mogę przesiadywać godzinami gotując, piekąc i testując nowe pomysły. Uwieczniam na zdjęciach dania, tak byście poczuli ich smak i zapach. Zapraszam. Zostańcie i rozgośćcie się na dłużej.

SPRAWDŹ KONIECZNIE:

Instagram

Najnowsze przepisy

Mikser kulinarny

Średnia ocen

4,6
Rated 4.6 out of 5
4.6 na 5 gwiazdek (oparte na 22 ocenach)

Udostępnij

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on skype
Share on pocket
Share on tumblr
Share on vk
Share on reddit
Share on stumbleupon
Share on xing
Share on digg
Share on odnoklassniki

Komentarze

16 odpowiedzi

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Maksymalny rozmiar pliku: 2 MB. Możesz załączyć do komentarza: zdjęcie. Drop files here

Reklamy

Najnowsze przepisy

Na blogu w przepisach zazwyczaj ilości podane są wagowo (w gramach). Jeśli jednak komuś wygodniej jest odmierzać składniki łyżką czy szklanką, poniżej podaję orientacyjne ilości, które należy przyjąć. 

MIarki

  • 1 szklanka o pojemności 250 ml
  • 1 łyżka o pojemności 15 ml
  • 1 łyżeczka o pojemności 5 ml

Woda / Mleko

  • 1 szklanka = 250g, 1 łyżka = 15g, 1 łyżeczka = 5g

MĄKA PSZENNA / MĄKA ZIEMNIACZANA / CUKIER PUDER

  • 1 szklanka = 160g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

MĄKA KRUPCZATKA

  • 1 szklanka = 210g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

CUKIER

  • 1 szklanka = 220g, 1 łyżka = 13g, 1 łyżeczka = 5g

ŚMIETANA 30%

  • 1 szklanka = 260g, 1 łyżka = 16g, 1 łyżeczka = 5g

OLEJ

  • 1 szklanka = 230g, 1 łyżka = 14g, 1 łyżeczka = 5g

MIÓD

  • 1 szklanka = 360g, 1 łyżka = 22g, łyżeczka = 7g
To ważne zwłaszcza przy wypiekach, gdzie czasem naprawdę liczy się precyzja i często nie możemy zdać się na własny smak jak przy gotowaniu posiłków.

KAKAO

  • 1 szklanka = 70g, 1 łyżka = 5g

MLEKO W PROSZKU

  • 1 szklanka = 70g, 1 łyżka = 5g

ORZECHY ZMIELONE

  • 1 szklanka = 130g, 1 łyżka = 8g, 1 łyżeczka = 3g

WIÓRKI KOKOSOWE / MIGDAŁY ZMIELONE / PŁATKI OWSIANE

  • 1 szklanka = 110g, 1 łyżka = 9g, 1 łyżeczka = 2g

MAK

  • 1 szklanka = 160g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

żelatyna

  • 1 łyżeczka = 3g

DROŻDŻE SUSZONE

(drożdże świeże zawsze dwa razy tyle co suszonych)

  • 1 łyżeczka = 4g
naleśniki dwukolorowe z kakao

Hej!

jak zauważyliście moja strona została zmieniona. :)

Wszystkie Wasze komentarze i oceny zostały przeniesione. Mam nadzieję, że nowy wygląd będzie dla Was bardziej przyjazny i szybciej znajdziecie przepis którego u mnie szukacie na blogu.

Zapisz się do Newslettera i bądź na bieżąco z najnowszymi przepisami