Tagi:

Rewelacyjny chleb z ziarnami na drożdżach, bez zakwasu. Mięciutki, z delikatnie chrupiącą skórką (koniecznie należy gorący chleb spryskać wodą od razu po upieczeniu). Pięknie się kroi, nie krusząc i nie rozpadając. Jak dla mnie – wyszedł absolutnie fantastyczny, dokładnie tak jak chciałam. Zdecydowanie do powtórzenia. Chleb możecie upiec w dużej keksówce lub w prostokątnej formie o wymiarach ok. 22 x 13 cm.

Więcej przepisów na wysmakowane pieczywo znajdziesz pod tagiem pieczywo.

Chleb z ziarnami na drożdżach

  • 25 g świeżych drożdży
  • łyżeczka cukru
  • 500 ml wody
  • 250 g mąki pszennej typ 550
  • 250 g mąki pszennej chlebowej typ 800
  • czubata łyżeczka soli
  • 4 łyżki ziaren słonecznika
  • 2 łyżki ziaren dyni
  • 6 łyżek otrębów owsianych

Drożdże przełożyć do średniej miseczki (uwaga – mocno się spienią i „urosną”). Posypać cukrem i utrzeć łyżką do upłynnienia drożdży. Zalać 100 ml ciepłej wody (nie gorącej, bo zabije drożdże, powinna mieć ok 40 stopni C). Wymieszać, dodać ok 50 g mąki typ 550 i jeszcze raz dokładnie wymieszać. Miskę przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 15 minut. W tym czasie pozostałe (obie) mąki przesiać do dużej, dość płaskiej miski. Dodać sól, ziarna i otręby. Dokładnie wymieszać. Zrobić pośrodku wgłębienie i wlać mocno spienione drożdże oraz resztę wody (temperatura jak poprzednio). Wszystko jeszcze raz bardzo dokładnie wymieszać (można krótko wyrobić mikserem z hakiem do ciasta drożdżowego). Miskę ponownie przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce bez przeciągów na kolejne 40 minut. Po tym czasie odkryć, ostatni raz dokładnie wymieszać i przełożyć do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryć i odstawić na ostatnie wyrastanie (ok 15 minut).

Piekarnik nagrzać do 200 stopni C (grzanie góra – dół bez termoobiegu). Chlebek ponakłuwać z wierzchu w kilku miejscach patyczkiem by „wypuścić” powietrze. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok 50 – 55 minut. Od razu po wyjęciu z piekarnika spryskać z wierzchu zimną wodą. Przykryć lnianą ściereczką i zostawić do ostudzenia.

Chleb z ziarnami na drożdżachchleb z ziarnami bez zakwasu

 

Ten przepis w Waszym wykonaniu (skorzystałeś i Ty? Podziel się opinią i/lub zdjęciem – chętnie umieszczę poniżej):

Polub Wysmakowane na facebooku. Będziesz na bieżąco z Wysmakowanymi wpisami, a mi będzie bardzo miło 🙂

 

Oceń ten przepis
recipe image
Recipe Name
Chleb z ziarnami na drożdżach
Published On
Average Rating
3.51star1star1star1stargray Based on 5 Review(s)