Przepisy

Więcej

Trudność
Łatwy
TrudnośćŁatwy
Wydrukuj

Chrupiące orientalne placki warzywne

4,4
Rated 4.4 out of 5
4.4 na 5 gwiazdek (oparte na 5 ocenach)
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on telegram
Share on whatsapp
Share on email

Chrupiące orientalne placki warzywne z tartej marchewki, ziemniaków i cukinii. Pełne aromatów dzięki orientalnym przyprawom (kumin, kurkuma, curry) i sporej ilości świeżego imbiru. Placuszki są bardzo zwarte, bez problemu się je smaży i obraca na drugą stronę. Smażymy na silnie rozgrzanej patelni na mocnym ogniu (całe dno patelni musi być przykryte olejem) by wyszły wspaniale chrupiące. Podajemy od razu. W wersji na leniwca tylko ze śmietaną (tym razem ze względu na upały to ja :P), na bogato – z domowym sosem tzatziki – pasuje idealnie.

Orientalne placki warzywne

  • 2 spore marchewki (ok 250 g)
  • 4 średnie ziemniaki (ok 400 g)
  • ½ niewielkiej cukinii (ok 150 g)
  • kawałek jasnej części pora (ok 5 cm)
  • kawałek świeżego imbiru (ok 2 cm)
  • 2 ząbki czosnku
  • po 3/4 łyżeczki kuminu, czerwonej słodkiej papryki, soli i świeżo zmielonego pieprzu
  • po 1/2 łyżeczki kurkumy i curry
  • 2 małe jajka
  • łyżka mąki pszennej
  • łyżka mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki tłuszczu do smażenia olej rzepakowy
  • kwaśna śmietana – do podania
  • szczypiorek – do podania

Marchewkę, ziemniaki, cukinię umyć, obrać i zetrzeć na tarce na dużych oczkach. Wymieszać, posolić i odstawić na chwilę, po czym dokładnie odcisnąć z nadmiaru wody (można na sitku). Por przekroić wzdłuż na pół i połówki znów na pół. Posiekać w poprzek na cienkie plasterki. Dodać do odciśniętych warzyw. Imbir i czosnek zetrzeć na tarce na jak najmniejszych oczkach. Wmieszać do warzyw.

Jajka wbić do miseczki, dodać wszystkie przyprawy i roztrzepać trzepaczką. Dodać do warzyw razem z mąkami i wszystko dokładnie wymieszać. Smażyć na patelni na mocno rozgrzanym tłuszczu z obu stron na rumiano. Podawać natychmiast z kwaśną śmietaną i obsypane szczypiorkiem.

Wypróbuj też pozostałe Wysmakowane pomysły na Ekspresowe obiadki

Chrupiące orientalne placki warzywne

 

Skorzystałeś z przepisu? Proszę, daj znać w komentarzu jak smakowało. A jeśli masz – podeślij zdjęcie. Chętnie umieszczę w galerii czytelników.

 

Polub Wysmakowane na facebooku. Będziesz na bieżąco z Wysmakowanymi wpisami, a mi będzie bardzo miło ?

 

 

 

Blog kulinarny Katarzyna Gintrowska

Cześć! Jestem Kasia...

...gotuję, piekę ifotogafuję z pasją

W kuchni mogę przesiadywać godzinami gotując, piekąc i testując nowe pomysły. Uwieczniam na zdjęciach dania, tak byście poczuli ich smak i zapach. Zapraszam. Zostańcie i rozgośćcie się na dłużej.

SPRAWDŹ KONIECZNIE:

Instagram

Najnowsze przepisy

Mikser kulinarny

Średnia ocen

4,4
Rated 4.4 out of 5
4.4 na 5 gwiazdek (oparte na 5 ocenach)

Udostępnij

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on skype
Share on pocket
Share on tumblr
Share on vk
Share on reddit
Share on stumbleupon
Share on xing
Share on digg
Share on odnoklassniki

Komentarze

11 odpowiedzi

    1. Hehe! Sylwia najlepiej! Chciałabym zobaczyć minę mojego męża jak przesyłam mu jakis przepis do zrobienia ??

  1. Nie, nie, nie! Nie mogę przeczytać, obejrzeć ani skomentować tego postu. Dziś są wszystkie sklepy zamknięte, zapomniałam, mam pingwiny w lodówce a tu takie pyszności! Nieeeee.

    :*

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Maksymalny rozmiar pliku: 2 MB. Możesz załączyć do komentarza: zdjęcie. Drop files here

Reklamy

Najnowsze przepisy

Na blogu w przepisach zazwyczaj ilości podane są wagowo (w gramach). Jeśli jednak komuś wygodniej jest odmierzać składniki łyżką czy szklanką, poniżej podaję orientacyjne ilości, które należy przyjąć. 

MIarki

  • 1 szklanka o pojemności 250 ml
  • 1 łyżka o pojemności 15 ml
  • 1 łyżeczka o pojemności 5 ml

Woda / Mleko

  • 1 szklanka = 250g, 1 łyżka = 15g, 1 łyżeczka = 5g

MĄKA PSZENNA / MĄKA ZIEMNIACZANA / CUKIER PUDER

  • 1 szklanka = 160g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

MĄKA KRUPCZATKA

  • 1 szklanka = 210g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

CUKIER

  • 1 szklanka = 220g, 1 łyżka = 13g, 1 łyżeczka = 5g

ŚMIETANA 30%

  • 1 szklanka = 260g, 1 łyżka = 16g, 1 łyżeczka = 5g

OLEJ

  • 1 szklanka = 230g, 1 łyżka = 14g, 1 łyżeczka = 5g

MIÓD

  • 1 szklanka = 360g, 1 łyżka = 22g, łyżeczka = 7g
To ważne zwłaszcza przy wypiekach, gdzie czasem naprawdę liczy się precyzja i często nie możemy zdać się na własny smak jak przy gotowaniu posiłków.

KAKAO

  • 1 szklanka = 70g, 1 łyżka = 5g

MLEKO W PROSZKU

  • 1 szklanka = 70g, 1 łyżka = 5g

ORZECHY ZMIELONE

  • 1 szklanka = 130g, 1 łyżka = 8g, 1 łyżeczka = 3g

WIÓRKI KOKOSOWE / MIGDAŁY ZMIELONE / PŁATKI OWSIANE

  • 1 szklanka = 110g, 1 łyżka = 9g, 1 łyżeczka = 2g

MAK

  • 1 szklanka = 160g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

żelatyna

  • 1 łyżeczka = 3g

DROŻDŻE SUSZONE

(drożdże świeże zawsze dwa razy tyle co suszonych)

  • 1 łyżeczka = 4g
naleśniki dwukolorowe z kakao

Hej!

jak zauważyliście moja strona została zmieniona. :)

Wszystkie Wasze komentarze i oceny zostały przeniesione. Mam nadzieję, że nowy wygląd będzie dla Was bardziej przyjazny i szybciej znajdziecie przepis którego u mnie szukacie na blogu.

Zapisz się do Newslettera i bądź na bieżąco z najnowszymi przepisami