Przepisy

Więcej

TrudnośćŁatwy
Wydrukuj

Ciasto Amerykaniec z jabłkami

5,0
Rated 5 out of 5
5 na 5 gwiazdek (oparte na 19 ocenach)
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on telegram
Share on whatsapp
Share on email

Kakaowe ciasto Amerykaniec z jabłkami to jedno z najszybszych i najprostszych ciast jakie znam. Bardzo wilgotne, aromatyczne. Jak dla mnie mocno jesienno – zimowe. Jako, że poza jabłkami do zrobienia Amerykańca potrzeba właściwie samych składników, które i tak zawsze mam w domu, to ciasto to często pojawiało się u nas awaryjnie na wypadek niespodziewanych gości lub po prostu gdy nachodziła nas duża ochota na coś słodkiego. Jeśli smakuje Ci Ciasto marchewkowe na oleju to w Amerykańcu też się zakochasz 🙂

Kakaowe ciasto Amerykaniec z jabłkami

  • 280 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • ½ łyżeczki sody oczyszczonej
  • 2 łyżki kakao
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • po ½ łyżeczki przyprawy do piernika i kardamonu (opcjonalnie)
  • 100 g dowolnych bakalii (u mnie orzechy pecan i żurawina suszona)
  • 3 duże jabłka
  • 3 małe jajka
  • 200 g cukru drobnego do wypieków
  • 2/3 szklanki oleju (u mnie rzepakowy)
  • cukier puder do posypania

Przed przygotowaniem ciasta wszystkie składniki doprowadzić do temperatury pokojowej.  Formę wysmarować masłem i wyłożyć na dnie papierem do pieczenia.

Mąkę, proszek do pieczenia, sodę, kakao i wszystkie przyprawy przesiać do miski i dokładnie wymieszać. Orzechy posiekać na mniejsze części. Jabłka obrać, wyjąć gniazda nasienne i posiekać na kostkę o boku ok 1 cm.

W osobnej suchej misce ubić na sztywno białka. Cały czas ubijając dodawać stopniowo kolejne składniki: cukier w partiach, pojedynczo żółtka i cienką strużką olej. Odstawić mikser i łyżką delikatnie wmieszać przesiane suche składniki, a następnie jabłka.

Masę przelać do przygotowanej tortownicy, wyrównać na wierzchu i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (góra – dół bez termoobiegu). Piec 35 minut do suchego patyczka (nie otwierać podczas pieczenia drzwiczek, tylko na sam koniec by sprawdzić czy ciasto jest gotowe. W razie potrzeby lekko wydłużyć czas pieczenia. Obsypać cukrem pudrem po całkowitym wystudzeniu.

Kakaowe Ciasto Amerykaniec z jabłkami

Polub Wysmakowane na facebooku. Będziesz na bieżąco z Wysmakowanymi wpisami, a mi będzie bardzo miło ?

 

Blog kulinarny Katarzyna Gintrowska

Cześć! Jestem Kasia...

...gotuję, piekę ifotogafuję z pasją

W kuchni mogę przesiadywać godzinami gotując, piekąc i testując nowe pomysły. Uwieczniam na zdjęciach dania, tak byście poczuli ich smak i zapach. Zapraszam. Zostańcie i rozgośćcie się na dłużej.

SPRAWDŹ KONIECZNIE:

Instagram

Najnowsze przepisy

Mikser kulinarny

Średnia ocen

5,0
Rated 5 out of 5
5 na 5 gwiazdek (oparte na 19 ocenach)

Udostępnij

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on skype
Share on pocket
Share on tumblr
Share on vk
Share on reddit
Share on stumbleupon
Share on xing
Share on digg
Share on odnoklassniki

Komentarze

10 odpowiedzi

    1. Och nie. Dieta we własne urodziny! 😉 w takim razie śle najlepsze życzenia urodzinowe i szybkiego końca diety 😉

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Maksymalny rozmiar pliku: 2 MB. Możesz załączyć do komentarza: zdjęcie. Drop files here

Reklamy

Najnowsze przepisy

Na blogu w przepisach zazwyczaj ilości podane są wagowo (w gramach). Jeśli jednak komuś wygodniej jest odmierzać składniki łyżką czy szklanką, poniżej podaję orientacyjne ilości, które należy przyjąć. 

MIarki

  • 1 szklanka o pojemności 250 ml
  • 1 łyżka o pojemności 15 ml
  • 1 łyżeczka o pojemności 5 ml

Woda / Mleko

  • 1 szklanka = 250g, 1 łyżka = 15g, 1 łyżeczka = 5g

MĄKA PSZENNA / MĄKA ZIEMNIACZANA / CUKIER PUDER

  • 1 szklanka = 160g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

MĄKA KRUPCZATKA

  • 1 szklanka = 210g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

CUKIER

  • 1 szklanka = 220g, 1 łyżka = 13g, 1 łyżeczka = 5g

ŚMIETANA 30%

  • 1 szklanka = 260g, 1 łyżka = 16g, 1 łyżeczka = 5g

OLEJ

  • 1 szklanka = 230g, 1 łyżka = 14g, 1 łyżeczka = 5g

MIÓD

  • 1 szklanka = 360g, 1 łyżka = 22g, łyżeczka = 7g
To ważne zwłaszcza przy wypiekach, gdzie czasem naprawdę liczy się precyzja i często nie możemy zdać się na własny smak jak przy gotowaniu posiłków.

KAKAO

  • 1 szklanka = 70g, 1 łyżka = 5g

MLEKO W PROSZKU

  • 1 szklanka = 70g, 1 łyżka = 5g

ORZECHY ZMIELONE

  • 1 szklanka = 130g, 1 łyżka = 8g, 1 łyżeczka = 3g

WIÓRKI KOKOSOWE / MIGDAŁY ZMIELONE / PŁATKI OWSIANE

  • 1 szklanka = 110g, 1 łyżka = 9g, 1 łyżeczka = 2g

MAK

  • 1 szklanka = 160g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

żelatyna

  • 1 łyżeczka = 3g

DROŻDŻE SUSZONE

(drożdże świeże zawsze dwa razy tyle co suszonych)

  • 1 łyżeczka = 4g
naleśniki dwukolorowe z kakao

Hej!

jak zauważyliście moja strona została zmieniona. :)

Wszystkie Wasze komentarze i oceny zostały przeniesione. Mam nadzieję, że nowy wygląd będzie dla Was bardziej przyjazny i szybciej znajdziecie przepis którego u mnie szukacie na blogu.

Zapisz się do Newslettera i bądź na bieżąco z najnowszymi przepisami