Tagi:

Są tu jacyś miłośnicy ciasta z cukinii? Jestem pewna, że tak! Jeśli tylko ktoś raz przełamie wewnętrzne opory przed ciastem „z warzywami” i przekona się jakie są rewelacyjnie wilgotne i mięsiste, to nie ma siły, by się w nich nie zakochał. Tak było i ze mną. A teraz absolutnie uwielbiam. Dziś przedstawiam Wam jeden z moich ulubionych przepisów na ciasto z cukinii na oleju kokosowym z dodatkiem kakao (znaleziony u cukierni pychotki). Przepyszne! Do środka możecie wmieszać też żurawinę lub orzechy. Pasują wspaniale.

Smakowało? Sprawdźcie też koniecznie inne fantastyczne przepisy na ciasta na bazie warzyw: burak, marchewka, dynia!

Ciasto z cukinii na oleju kokosowym

  • 400 g cukinii (waga po obraniu)
  • 2/3 szklanki oleju kokosowego (ok. 190 g)
  • 360 g mąki pszennej tortowej
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2/3 łyżeczka sody
  • 2 płaskie łyżki kakao
  • 4  jajka w temperaturze pokojowej
  • 180 g cukru
  • 1 łyżka cukru waniliowego

Obraną cukinię zetrzeć na tarce na małych (nie najmniejszych) oczkach. Odcisnąć z wody i zostawić na czas szykowania ciasta na sitku do dalszego odcieknięcia.

Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzać do 180 stopni C. Olej kokosowy lekko podgrzać by, zrobił się płyny (w garnuszku lub mikrofali). Starać się nie podgrzewać zbyt mocno. Odstawić do ostudzenia.  Do osobnego naczynia przesiać przez drobne sitko mąkę, proszek do pieczenia, sodę i kakao. Dokładnie wymieszać.

Do kolejnej (dość wysokiej, koniecznie suchej) miski wbić całe jajka. Dodać oba cukry i zacząć ubijać. Początkowo na niskich obrotach i stopniowo je zwiększać. Ubijać kilka minut, aż masa będzie jasna i mocno napuszona. Wówczas zacząć powoli wlewać cienką strużką olej, dokładnie ubijając cały czas na najwyższych obrotach. Odstawić mikser. Do masy dodać suche składniki i delikatnie, choć dokładnie wymieszać. Na koniec jeszcze raz odcisnąć cukinię i dodać ją do reszty składników.

Masę przelać do przygotowanej wcześniej blaszki i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec ok 35 – 40 minut, aż wbity w środek patyczek nie będzie miał śladów suchego ciasta.

Ciasto z cukinii na oleju kokosowymCiasto z cukinii z kakao

Polub Wysmakowane na facebooku. Będziesz na bieżąco z Wysmakowanymi wpisami, a mi będzie bardzo miło 🙂