Przepisy

Więcej

Trudność
Średni
TrudnośćŚredni
Wydrukuj

Ciasto cytrynowe z musem truskawkowym

5,0
Rated 5 out of 5
5 na 5 gwiazdek (oparte na 5 ocenach)
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on telegram
Share on whatsapp
Share on email

Mocno cytrynowe ciasto z lekkim musem truskawkowym. Przyjemnie kwaskowe, nie za słodkie, odświeżające. Ciasto cytrynowe wychodzi rewelacyjnie wilgotne i mięsiste. Takie jak lubię najbardziej. Z lekkim ryzykiem zakalca. By go uniknąć należy doprowadzić wszystkie składniki do temperatury pokojowej, mocno napuszyć masło z cukrem, a po dodaniu pozostałych składników miksować krótko, już tylko do połączenia się składników. Do musu można użyć świeże lub mrożone owoce. Mrożone najpierw rozmrozić i również doprowadzić do temperatury pokojowej.
Jeśli lubisz wypieki z truskawkami wypróbuj też Sernik truskawkowy z kremem i bezą.

Ciasto cytrynowe

  • 180 g masła
  • 180 g drobnego cukru do wypieków
  • 4 małe jajka
  • skórka otarta z 2 dużych cytryn
  • świeżo wyciśnięty sok z połowy cytryny
  • 200 g mąki pszennej

Wszystkie składniki doprowadzić do temperatury pokojowej. Mąkę przesiać przez drobne sitko do suchej miseczki. Do osobnej zetrzeć skórkę z cytryn i wycisnąć sok. W dużej misie do miksowania, utrzeć mikserem bardzo miękkie masło z cukrem. Miksować końcówkami do ubijania białek przez kilka minut, aż masa zrobi się mocno puszysta. Dodać jajka, sok i skórkę z cytryn. Krótko, ale dokładnie zmiksować. Na koniec delikatnie wmieszać przesianą mąkę.
Formę wyłożyć na dnie papierem do pieczenia. Do formy przelać ciasto. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 150 stopni C (góra – dół bez termoobiegu) i piec przez 20 minut (pod koniec sprawdzić patyczkiem czy po wbiciu w środek ciasta będzie suchy). Wyjąć z piekarnika i całkowicie ostudzić przed wylaniem masy truskawkowej).

Mus truskawkowy

  • 8 g żelatyny w proszku
  • 30 ml wody
  • 250 g truskawek (świeżych lub mrożonych)
  • 100 g jogurtu greckiego
  • pół łyżki soku z cytryny
  • 2 pełne łyżki cukru pudru

Wszystkie składniki doprowadzić do temperatury pokojowej. Żelatynę rozpuścić w 3 łyżkach gorącej wody i odstawić do ostudzenia. Truskawki (mrożone wpierw rozmrozić i odcisnąć na sitku z nadmiaru wody) zblendować na gładki mus. Dodać ostudzoną żelatynę, jogurt, sok z cytryny oraz cukier i ubijać kilka minut do uzyskania puszystego musu truskawkowego. Mus wylać na całkowicie ostudzone ciasto cytrynowe i wstawić do lodówki na kilka godzin do pełnego stężenia.

Ciasto cytrynowe z musem truskawkowym

Polub Wysmakowane na facebooku. Będziesz na bieżąco z Wysmakowanymi wpisami, a mi będzie bardzo miło ?

 

Blog kulinarny Katarzyna Gintrowska

Cześć! Jestem Kasia...

...gotuję, piekę ifotogafuję z pasją

W kuchni mogę przesiadywać godzinami gotując, piekąc i testując nowe pomysły. Uwieczniam na zdjęciach dania, tak byście poczuli ich smak i zapach. Zapraszam. Zostańcie i rozgośćcie się na dłużej.

SPRAWDŹ KONIECZNIE:

Instagram

Najnowsze przepisy

Mikser kulinarny

Średnia ocen

5,0
Rated 5 out of 5
5 na 5 gwiazdek (oparte na 5 ocenach)

Udostępnij

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on skype
Share on pocket
Share on tumblr
Share on vk
Share on reddit
Share on stumbleupon
Share on xing
Share on digg
Share on odnoklassniki

Komentarze

6 odpowiedzi

  1. Cudownie orzezwiajace! Szkoda ze trafiłam na przepis dopiero na koniec sezonu truskawkowego! Ale przepyszne!

  2. Przepis wyglada na prosty i smakowity, gdyby nie moja alergia na truskawki to z chęcią bym wypróbowała. Myślisz, że z malinami tez by wyszło? 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Maksymalny rozmiar pliku: 2 MB. Możesz załączyć do komentarza: zdjęcie. Drop files here

Reklamy

Najnowsze przepisy

Na blogu w przepisach zazwyczaj ilości podane są wagowo (w gramach). Jeśli jednak komuś wygodniej jest odmierzać składniki łyżką czy szklanką, poniżej podaję orientacyjne ilości, które należy przyjąć. 

MIarki

  • 1 szklanka o pojemności 250 ml
  • 1 łyżka o pojemności 15 ml
  • 1 łyżeczka o pojemności 5 ml

Woda / Mleko

  • 1 szklanka = 250g, 1 łyżka = 15g, 1 łyżeczka = 5g

MĄKA PSZENNA / MĄKA ZIEMNIACZANA / CUKIER PUDER

  • 1 szklanka = 160g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

MĄKA KRUPCZATKA

  • 1 szklanka = 210g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

CUKIER

  • 1 szklanka = 220g, 1 łyżka = 13g, 1 łyżeczka = 5g

ŚMIETANA 30%

  • 1 szklanka = 260g, 1 łyżka = 16g, 1 łyżeczka = 5g

OLEJ

  • 1 szklanka = 230g, 1 łyżka = 14g, 1 łyżeczka = 5g

MIÓD

  • 1 szklanka = 360g, 1 łyżka = 22g, łyżeczka = 7g
To ważne zwłaszcza przy wypiekach, gdzie czasem naprawdę liczy się precyzja i często nie możemy zdać się na własny smak jak przy gotowaniu posiłków.

KAKAO

  • 1 szklanka = 70g, 1 łyżka = 5g

MLEKO W PROSZKU

  • 1 szklanka = 70g, 1 łyżka = 5g

ORZECHY ZMIELONE

  • 1 szklanka = 130g, 1 łyżka = 8g, 1 łyżeczka = 3g

WIÓRKI KOKOSOWE / MIGDAŁY ZMIELONE / PŁATKI OWSIANE

  • 1 szklanka = 110g, 1 łyżka = 9g, 1 łyżeczka = 2g

MAK

  • 1 szklanka = 160g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

żelatyna

  • 1 łyżeczka = 3g

DROŻDŻE SUSZONE

(drożdże świeże zawsze dwa razy tyle co suszonych)

  • 1 łyżeczka = 4g
naleśniki dwukolorowe z kakao

Hej!

jak zauważyliście moja strona została zmieniona. :)

Wszystkie Wasze komentarze i oceny zostały przeniesione. Mam nadzieję, że nowy wygląd będzie dla Was bardziej przyjazny i szybciej znajdziecie przepis którego u mnie szukacie na blogu.

Zapisz się do Newslettera i bądź na bieżąco z najnowszymi przepisami