Tagi:

Mocno cytrynowe ciasto z lekkim musem truskawkowym. Przyjemnie kwaskowe, nie za słodkie, odświeżające. Ciasto cytrynowe wychodzi rewelacyjnie wilgotne i mięsiste. Takie jak lubię najbardziej. Z lekkim ryzykiem zakalca. By go uniknąć należy doprowadzić wszystkie składniki do temperatury pokojowej, mocno napuszyć masło z cukrem, a po dodaniu pozostałych składników miksować krótko, już tylko do połączenia się składników. Do musu można użyć świeże lub mrożone owoce. Mrożone najpierw rozmrozić i również doprowadzić do temperatury pokojowej.
Jeśli lubisz wypieki z truskawkami wypróbuj też Sernik truskawkowy z kremem i bezą.

Ciasto cytrynowe

  • 180 g masła
  • 180 g drobnego cukru do wypieków
  • 4 małe jajka
  • skórka otarta z 2 dużych cytryn
  • świeżo wyciśnięty sok z połowy cytryny
  • 200 g mąki pszennej

Wszystkie składniki doprowadzić do temperatury pokojowej. Mąkę przesiać przez drobne sitko do suchej miseczki. Do osobnej zetrzeć skórkę z cytryn i wycisnąć sok. W dużej misie do miksowania, utrzeć mikserem bardzo miękkie masło z cukrem. Miksować końcówkami do ubijania białek przez kilka minut, aż masa zrobi się mocno puszysta. Dodać jajka, sok i skórkę z cytryn. Krótko, ale dokładnie zmiksować. Na koniec delikatnie wmieszać przesianą mąkę.
Formę wyłożyć na dnie papierem do pieczenia. Do formy przelać ciasto. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 150 stopni C (góra – dół bez termoobiegu) i piec przez 20 minut (pod koniec sprawdzić patyczkiem czy po wbiciu w środek ciasta będzie suchy). Wyjąć z piekarnika i całkowicie ostudzić przed wylaniem masy truskawkowej).

Mus truskawkowy

  • 8 g żelatyny w proszku
  • 30 ml wody
  • 250 g truskawek (świeżych lub mrożonych)
  • 100 g jogurtu greckiego
  • pół łyżki soku z cytryny
  • 2 pełne łyżki cukru pudru

Wszystkie składniki doprowadzić do temperatury pokojowej. Żelatynę rozpuścić w 3 łyżkach gorącej wody i odstawić do ostudzenia. Truskawki (mrożone wpierw rozmrozić i odcisnąć na sitku z nadmiaru wody) zblendować na gładki mus. Dodać ostudzoną żelatynę, jogurt, sok z cytryny oraz cukier i ubijać kilka minut do uzyskania puszystego musu truskawkowego. Mus wylać na całkowicie ostudzone ciasto cytrynowe i wstawić do lodówki na kilka godzin do pełnego stężenia.

Ciasto cytrynowe z musem truskawkowym

Polub Wysmakowane na facebooku. Będziesz na bieżąco z Wysmakowanymi wpisami, a mi będzie bardzo miło 🙂

 

Oceń ten przepis
recipe image
Recipe Name
Ciasto cytrynowe z musem truskawkowym
Published On
Average Rating
51star1star1star1star1star Based on 9 Review(s)