Tagi:

Ciasto dyniowe z migdałami i gruszką plus przełożenie z masy z serka kremowego i mascarpone. Wszystko razem komponuje się w pyszne, wilgotne ciasto. Prawdziwie uzależniające.

Ciasto dyniowe z migdałami i gruszką

  • 220 g mąki pszennej
  • czubata łyżeczka sody
  • 2/3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • duża szczypta soli
  • 2 duże jajka XL
  • 150 g brązowego cukru
  • 160 ml dobrego oleju roślinnego
  • 220 g surowej dyni (waga bez skóry i pestek)
  • 150 g płatków migdałów
  • 40g orzechów włoskich
  • 2 małe gruszki
  • opakowanie serka śmietankowego np. Ostrovia, Twój Smak, Philadelphia (125 g)
  • 70 g serka mascarpone
  • 50g cukru pudru

Zacząć od przygotowania wszystkich składników. Dynię zetrzeć na tarce. 100g płatków migdałów i orzechy włoskie uprażyć na suchej patelni. Posiekać bardzo drobno. Gruszki obrać, usunąć gniazda nasienne i drobno posiekać. Mąkę przesiać przez drobne sitko do miski. Wymieszać z pozostałymi składnikami sypkimi: proszkiem do pieczenia, sodą i solą. Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia na dnie, wypuszczając papier poza obręcz.

Zacząć ubijanie, wciąż na najwyższych obrotach miksera. Pierwsze 5 minut tylko jajka, następnie stopniowo dodawać cukier, łyżka po łyżce, po każdej miksując pół minuty. Jak masa będzie już mocno napuszona, wlewać powoli olej. Odłożyć mikser. Dodać dynię, posiekane migdały, orzechy i gruszkę. Wymieszać delikatnie szpatułką. Na koniec dodać przesiane składniki sypkie i znów wymieszać – tylko do połączenia się składników. Tak przygotowaną masę przelać  do tortownicy o średnicy 23 cm i piec w 180 stopniach C około 40 minut (po pół godzinie zacząć robić test patyczka i wyciągnąć ciasto jak tylko nie będzie na nim śladów surowego ciasta). Ostudzić w formie. Przekroić w poprzek na pół.

Zmiksować serek z serem mascarpone i cukrem pudrem. Połową masy przełożyć ciasto, a drugą połowę rozsmarować na wierzchu. Posypać pozostałymi płatkami migdałowymi (50 g).

Ciasto dyniowe z migdałami i gruszką

Więcej przepisów na wykorzystanie dyni od TAG: DYNIA.
Ciasto z warzywnym wkładem? Wypróbuj też Czekoladowe ciasto buraczane – smak buraków jest zupełnie niewyczuwalny, a dzięki ich dodatkowi ciasto jest w środku mięsiste, wilgotne

Polub Wysmakowane na facebooku. Będziesz na bieżąco z Wysmakowanymi wpisami, a mi będzie bardzo miło 🙂

 

Przepis bierze udział w akcji:
Warzywa dyniowate 2017

Oceń ten przepis
recipe image
Recipe Name
Ciasto dyniowe z migdałami i gruszką
Published On