Przepisy

Więcej

Ciasto dyniowe z migdałami i gruszką

5,0
Rated 5 out of 5
5 na 5 gwiazdek (oparte na 10 ocenach)
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on telegram
Share on whatsapp
Share on email

Ciasto dyniowe z migdałami i gruszką plus przełożenie z masy z serka kremowego i mascarpone. Wszystko razem komponuje się w pyszne, wilgotne ciasto. Prawdziwie uzależniające. Muszę przyznać, że jedno z moich ulubionych tzw. szybkich ciast (kliknij po ekspresowe słodkie przepisy -> szybkie ciasto). W sezonie na dynię – obowiązkowe! Bardzo Wam polecam!

Ciasto dyniowe z migdałami i gruszką

  • 220 g surowej dyni (waga bez skóry i pestek)
  • 150 g płatków migdałów
  • 40 g orzechów włoskich
  • 2 małe gruszki
  • 220 g mąki pszennej
  • czubata łyżeczka sody
  • 2/3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • duża szczypta soli
  • 2 duże jajka XL
  • 150 g brązowego cukru
  • 160 ml dobrego oleju roślinnego
  • opakowanie serka śmietankowego np. Ostrovia, Twój Smak, Philadelphia (125 g)
  • 70 g serka mascarpone
  • 50g cukru pudru

Zacząć od przygotowania wszystkich składników. Dynię zetrzeć na tarce. 100 g płatków migdałów i orzechy włoskie uprażyć na suchej patelni. Posiekać bardzo drobno. Gruszki obrać, usunąć gniazda nasienne i drobno posiekać. Mąkę przesiać przez drobne sitko do miski. Wymieszać z pozostałymi składnikami sypkimi: proszkiem do pieczenia, sodą i solą. Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia na dnie, wypuszczając papier poza obręcz.

Zacząć ubijanie, wciąż na najwyższych obrotach miksera. Pierwsze 5 minut tylko jajka, następnie stopniowo dodawać cukier, łyżka po łyżce, po każdej miksując pół minuty. Jak masa będzie już mocno napuszona, wlewać powoli olej. Odłożyć mikser. Dodać dynię, posiekane migdały, orzechy i gruszkę. Wymieszać delikatnie szpatułką. Na koniec dodać przesiane składniki sypkie i znów wymieszać – tylko do połączenia się składników. Tak przygotowaną masę przelać  do tortownicy o średnicy 23 cm i piec w 180 stopniach C około 40 minut (po pół godzinie zacząć robić test patyczka i wyciągnąć ciasto jak tylko nie będzie na nim śladów surowego ciasta). Ostudzić w formie. Przekroić w poprzek na pół.

Zmiksować serek z serem mascarpone i cukrem pudrem. Połową masy przełożyć ciasto, a drugą połowę rozsmarować na wierzchu. Posypać pozostałymi płatkami migdałowymi (50 g).

Ciasto dyniowe z migdałami i gruszką

Więcej przepisów na wykorzystanie dyni od TAG: DYNIA.
Ciasto z warzywnym wkładem? Wypróbuj też Czekoladowe ciasto buraczane – smak buraków jest zupełnie niewyczuwalny, a dzięki ich dodatkowi ciasto jest w środku mięsiste, wilgotne

.

Skorzystałeś z przepisu? Proszę, daj znać w komentarzu jak smakowało. A jeśli masz – podeślij zdjęcie. Chętnie umieszczę w galerii czytelników. Ten przepis w Waszym wykonaniu:

 

IMG 3688
„Zrobiłam w formie babeczek. Ależ urosły! 10 min w piecu i gotowe. Bardzo smaczne” Beata
IMG 3704
„Fenomenalne! Mięciutkie, puszyste, ale przy tym wilgotne a nue suche. Zdecydowanie zrobię jeszcze nie raz” Chlo

 

Polub Wysmakowane na facebooku. Będziesz na bieżąco z Wysmakowanymi wpisami, a mi będzie bardzo miło ?

 

Blog kulinarny Katarzyna Gintrowska

Cześć! Jestem Kasia...

...gotuję, piekę ifotogafuję z pasją

W kuchni mogę przesiadywać godzinami gotując, piekąc i testując nowe pomysły. Uwieczniam na zdjęciach dania, tak byście poczuli ich smak i zapach. Zapraszam. Zostańcie i rozgośćcie się na dłużej.

SPRAWDŹ KONIECZNIE:

Instagram

Najnowsze przepisy

Mikser kulinarny

Średnia ocen

5,0
Rated 5 out of 5
5 na 5 gwiazdek (oparte na 10 ocenach)

Udostępnij

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on skype
Share on pocket
Share on tumblr
Share on vk
Share on reddit
Share on stumbleupon
Share on xing
Share on digg
Share on odnoklassniki

Komentarze

6 odpowiedzi

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Maksymalny rozmiar pliku: 2 MB. Możesz załączyć do komentarza: zdjęcie. Drop files here

Reklamy

Najnowsze przepisy

Na blogu w przepisach zazwyczaj ilości podane są wagowo (w gramach). Jeśli jednak komuś wygodniej jest odmierzać składniki łyżką czy szklanką, poniżej podaję orientacyjne ilości, które należy przyjąć. 

MIarki

  • 1 szklanka o pojemności 250 ml
  • 1 łyżka o pojemności 15 ml
  • 1 łyżeczka o pojemności 5 ml

Woda / Mleko

  • 1 szklanka = 250g, 1 łyżka = 15g, 1 łyżeczka = 5g

MĄKA PSZENNA / MĄKA ZIEMNIACZANA / CUKIER PUDER

  • 1 szklanka = 160g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

MĄKA KRUPCZATKA

  • 1 szklanka = 210g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

CUKIER

  • 1 szklanka = 220g, 1 łyżka = 13g, 1 łyżeczka = 5g

ŚMIETANA 30%

  • 1 szklanka = 260g, 1 łyżka = 16g, 1 łyżeczka = 5g

OLEJ

  • 1 szklanka = 230g, 1 łyżka = 14g, 1 łyżeczka = 5g

MIÓD

  • 1 szklanka = 360g, 1 łyżka = 22g, łyżeczka = 7g
To ważne zwłaszcza przy wypiekach, gdzie czasem naprawdę liczy się precyzja i często nie możemy zdać się na własny smak jak przy gotowaniu posiłków.

KAKAO

  • 1 szklanka = 70g, 1 łyżka = 5g

MLEKO W PROSZKU

  • 1 szklanka = 70g, 1 łyżka = 5g

ORZECHY ZMIELONE

  • 1 szklanka = 130g, 1 łyżka = 8g, 1 łyżeczka = 3g

WIÓRKI KOKOSOWE / MIGDAŁY ZMIELONE / PŁATKI OWSIANE

  • 1 szklanka = 110g, 1 łyżka = 9g, 1 łyżeczka = 2g

MAK

  • 1 szklanka = 160g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

żelatyna

  • 1 łyżeczka = 3g

DROŻDŻE SUSZONE

(drożdże świeże zawsze dwa razy tyle co suszonych)

  • 1 łyżeczka = 4g
naleśniki dwukolorowe z kakao

Hej!

jak zauważyliście moja strona została zmieniona. :)

Wszystkie Wasze komentarze i oceny zostały przeniesione. Mam nadzieję, że nowy wygląd będzie dla Was bardziej przyjazny i szybciej znajdziecie przepis którego u mnie szukacie na blogu.

Zapisz się do Newslettera i bądź na bieżąco z najnowszymi przepisami