Tagi:

Ciasto Ferrero Rocher bez pieczenia – takie ciasta uwielbiam. Banalnie proste w wykonaniu, jednocześnie przepyszne i widowiskowe. Ciasto Ferrero Rocher nosi swoją nazwę nie bez przyczyny. Naprawdę bardzo przypomina smakiem te słodkie, popularne pralinki. Stąd nazwa i oczywiście (jakże by inaczej) dekoracja. Warstwy herbatników kakaowych przeplatają się tu z słodkimi kremami: orzechowym z serkiem mascarpone i czekoladowo – kajmakowym. Całość oblana jest mięciutką polewą czekoladową, obowiązkowo z dodatkiem posiekanych orzechów laskowych i udekorowana połówkami pralinek. Ciasto po zrobieniu należy chłodzić przez całą noc, tak by herbatniki odpowiednio zmiękły i warstwy się „przeniknęły”. Jeśli nie macie tyle czasu, herbatniki można wkładać na 3 sekundy do mleka przed ułożeniem w formie. Dużo szybciej uzyskają idealną konsystencję.

Ciasto, wzorem pralinek, jest mocno czekoladowe, orzechowe i zdecydowanie słodkie. Powiedziałabym Wam, że jeden kawałek zdecydowanie zaspokaja ochotę na słodkości, ale… mój M zjadł cztery pod rząd i myślę, że połasiłby się i na piąty, gdyby nie to, że ciasto się już skończyło 😉

Ciasto Ferrero Rocher bez pieczenia

  • 100 g orzechów laskowych
  • 500 g serka mascarpone (mocno schłodzone)
  • 250 ml śmietany kremówki 36 % (mocno schłodzone)
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 1 duża puszka masy kajmakowej o smaku kakaowym (460 g)
  • duży (50 g) wafelek o smaku orzechowym typu Prince Polo
  • herbatniki kakaowe ok. 45 sztuk

Miękka polewa czekoladowa

  • 50 g masła
  • 50 ml mleka
  • 100 g czekolady np. pół gorzkiej i mlecznej
  • ok 60 g orzechów laskowych lub ziemnych
  • pralinki do dekoracji

Wszystkie orzechy (i na ciasto i na polewę) podprażyć na suchej patelni aż zrobią się rumiane i skórka sama zacznie odpadać. Gorące przełożyć do foliowego woreczka i zostawić do lekkiego ostudzenia. Wysypać na talerz i pocierać ręczniczkiem papierowym. Skórka w większości sama powinna odpaść. Pozbawione skórki orzechy posiekać na niewielkie (ale wyczuwalne) cząsteczki.

Przygotować trzy masy. Dobrze schłodzone mascarpone i śmietanę umieścić w misie miksera i ubić na sztywny krem (około 3 minuty miksowania). 1 MASA: 1/3 kremu odłożyć do kubeczka. Dodać przesiany cukier puder i dobrze wymieszać. 2 MASA: Do pozostałej masy śmietanowej (2/3) dodać 2 łyżki masy kajmakowej, ok 50 g posiekanych orzechów i drobno pokruszonego wafelka. Razem krótko zmiksować, tylko do połączenia składników. 3 MASA: Pozostałą masę kajmakową wymieszać z drugą połową posiekanych orzechów.

Na dnie formy o wymiarach 24 x 24 c, ułożyć warstwę herbatników. Na ciastka wyłożyć masę śmietankowo – orzechową. Ułożyć kolejną warstwą herbatników i rozsmarować na nich kajmak z orzechami. Przykryć ostatnią warstwą herbatników i na wierzchu rozsmarować białą masę z mascarpone.

Wykonać polewę. Czekoladę i orzechy posiekać na niewielkie kawałki. W małym garnku rozpuścić masło z mlekiem. Garnek zestawić z palnika, dodać czekoladę i energicznie wymieszać do powstania gładkiej, jednolitej masy. Lekko przestudzić. Dodać orzechy, wymieszać i wylać na wierzch ciasta. Wstawić do lodówki na minimum 4 godziny, choć zdecydowanie lepiej na całą noc. Przed podaniem udekorować przekrojonymi na pół pralinkami.

Ciasto Ferrero Rocher bez pieczeniaCiasta bez pieczenia Ferrero Rocher

Polub Wysmakowane na facebooku. Będziesz na bieżąco z Wysmakowanymi wpisami, a mi będzie bardzo miło 🙂

Oceń ten przepis
recipe image
Recipe Name
Ciasto Ferrero Rocher bez pieczenia
Published On
Average Rating
4.51star1star1star1star1star Based on 25 Review(s)