Tagi:

Ciasto orzechowe przełożone pysznym kremem śmietankowym z dodatkiem kremowego serka mascarpone. Ciasto jest dość ciężkie, miękkie i przyjemnie wilgotne. Najlepiej upiec dwa blaty jednocześnie w dwóch takich samych tortownicach. Jeśli nie macie, to można upiec blaty jeden po drugim lub od razu całość i po upieczeniu przekroić ciasto na pół. W drugim przypadku delikatnie rośnie ryzyko zakalca. Należy wydłużyć czas pieczenia do 35 – 40 minut. Do ciasta można dodać 2 łyżeczki przyprawy piernikowej, by uzyskać iście Świąteczny klimat. Najlepsze na drugi dzień po upieczeniu, choć jeszcze długo zachowuje świeżość.

Ciasto orzechowe

  • 250 g mąki pszennej
  • 3 pełne łyżeczki proszku do pieczenia
  • 70 g orzechów włoskich
  • 180 g drobnego cukru do wypieków
  • 250 g masła
  • 5 jajek
  • 2 pełne łyżki mleka

Wszystkie składniki doprowadzić do temperatury pokojowej.
Mąkę i proszek do pieczenia przesiać przez drobne sitko. Dokładnie wymieszać. Orzechy rozdrobnić na pył (uwaga na zbyt długie miksowanie by nie zaczęła się robić miazga). Dodać pozostałe składniki i krótko zmiksować, tylko do połączenia się składników. Jak najkrócej i na niskich obrotach by zminimalizować ryzyko zakalca. Ciasto przelać do dwóch identycznych form. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni C i piec około 25 minut (tylko do suchego patyczka, nie za długo by ciasto nie wyszło suche). Całkowicie wystudzić. Oba blaty ściąć z wierzchu by były całkowicie płaskie. „Ścinki” drobno pokruszyć palcami i zostawić do dekoracji.

Przełożenie i dekoracja

  • 500 g serka mascarpone
  • 200 ml śmietanki kremówki 36%
  • 6 łyżek mleka
  • 1 łyżka świeżo wyciśniętego soku z cytryny
  • 40 g cukru waniliowego albo migdałowego
  • orzechy włoskie do dekoracji

Odwrotnie niż przy cieście, składniki na krem (mascarpone, śmietanka, mleko) powinny być bardzo mocno schłodzone. Śmietanę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodając cukier. W osobnej misce utrzeć mascarpone z mlekiem i sokiem z cytryny. Delikatnie połączyć z ubitą śmietaną. Połowę kremu rozsmarować na jednym blacie. Przykryć drugim. Resztę kremu rozsmarować na bokach i z wierzchu ciasta. Boki udekorować okruszkami ciasta, a wierzch posiekanymi orzechami.

Ciasto orzechowe z kremem śmietankowym

Polub Wysmakowane na facebooku. Będziesz na bieżąco z Wysmakowanymi wpisami, a mi będzie bardzo miło 🙂

 

Oceń ten przepis
recipe image
Recipe Name
Ciasto orzechowe
Published On
Average Rating
4.51star1star1star1star1star Based on 13 Review(s)