Przepisy

Więcej

Trudność
Średni
TrudnośćŚredni
Wydrukuj

Ciasto truflowe z kremem cytrynowym

4,8
Rated 4.8 out of 5
4.8 na 5 gwiazdek (oparte na 5 ocenach)
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on telegram
Share on whatsapp
Share on email

Niewiarygodnie pyszne, szalenie czekoladowe, rozpływające się ustach ciasto truflowe z kremem cytrynowym. Rewelacyjny duet. Krem jest równie delikatny i mazisty jak ciasto. Lekko kwaskowy, dla orzeźwienia ciasta i nadania mu lekkości. Bardzo polecam. Przepis na samą truflę pochodzi z bloga Moje Wypieki – prawie bez modyfikacji, bo ideałów się nie zmienia ;). Truflę wykończyłam kremem cytrynowym, który perfekcyjnie komponuje się z samym ciastem. Jeśli lubisz bardzo intensywnie czekoladowe ciasta to polecam także najbardziej czekoladowo czekoladowe ciasto z gruszkami.

Ciasto truflowe

  • 120 g cukru pudru
  • 90 ml wody
  • 300 g gorzkiej czekolady
  • 180 g masła
  • 5 jajek
  • duża szczypta soli
  • 1-1,5 łyżeczki soku z cytryny

Doprowadzić wszystkie składniki do temperatury pokojowej. Tortownicę o średnicy 23 cm wyłożyć na dnie papierem do pieczenia i zabezpieczyć z zewnątrz folią aluminiową (ciasto będzie pieczone w kąpieli wodnej). Piekarnik nagrzać do 190 stopni C (góra – dół bez termoobiegu). Na kratce ustawić szerokie naczynie (do którego zmieści się tortownica). Wlać do środka wrzątek.

80 g cukru pudru i 90 ml wody podgrzewać mieszając aż do całkowitego rozpuszczenia się cukru. Zmniejszyć grzanie do minimum i dodać drobno posiekaną czekoladę i masło w kawałkach. Dalej podgrzewając mieszać, aż do uzyskania gładkiej, jednolitej masy.

W tym czasie ubić na sztywno białka z szczyptą soli. Uważać żeby nie przebić białek. Jak tylko piana białkowa będzie sztywna, zacząć dodawać (wciąż ubijając na najwyższych obrotach) stopniowo pozostały cukier puder, a następnie kolejno sok z cytryny i żółtka. Odstawić mikser i już delikatnie, dużą łyżką wymieszać masę jajeczną z czekoladową. Ciasto przelać delikatnie do uprzednio przygotowanej tortownicy i wstawić do piekarnika do naczynia wypełnionego wodą. Piec 30 minut aż wierzch będzie zupełnie ścięty. Wyjąć z piekarnika i zostawić do wystudzenia.

Krem cytrynowy bez jajek

  • 250 g serka mascarpone, schłodzonego
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 4 łyżki soku z cytryny (lub więcej, do smaku)
  • dekoracja np. uprażone płatki migdałów, czekoladowe kuleczki, świeże owoce, frużelina

Mus wykonać, gdy ciasto truflowe będzie całkowicie ostudzone. Można kolejnego dnia. Mascarpone, cukier puder i sok z cytryny zmiksować do powstania jednolitej masy. Wyłożyć na wystudzone ciasto. Dowolnie udekorować. Ciasto przechowywać w lodówce.

Ciasto truflowe krem cytrynowy

Polub Wysmakowane na facebooku. Będziesz na bieżąco z Wysmakowanymi wpisami, a mi będzie bardzo miło ?

 

Blog kulinarny Katarzyna Gintrowska

Cześć! Jestem Kasia...

...gotuję, piekę ifotogafuję z pasją

W kuchni mogę przesiadywać godzinami gotując, piekąc i testując nowe pomysły. Uwieczniam na zdjęciach dania, tak byście poczuli ich smak i zapach. Zapraszam. Zostańcie i rozgośćcie się na dłużej.

SPRAWDŹ KONIECZNIE:

Instagram

Najnowsze przepisy

Mikser kulinarny

Średnia ocen

4,8
Rated 4.8 out of 5
4.8 na 5 gwiazdek (oparte na 5 ocenach)

Udostępnij

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on skype
Share on pocket
Share on tumblr
Share on vk
Share on reddit
Share on stumbleupon
Share on xing
Share on digg
Share on odnoklassniki

Komentarze

4 odpowiedzi

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Maksymalny rozmiar pliku: 2 MB. Możesz załączyć do komentarza: zdjęcie. Drop files here

Reklamy

Najnowsze przepisy

Na blogu w przepisach zazwyczaj ilości podane są wagowo (w gramach). Jeśli jednak komuś wygodniej jest odmierzać składniki łyżką czy szklanką, poniżej podaję orientacyjne ilości, które należy przyjąć. 

MIarki

  • 1 szklanka o pojemności 250 ml
  • 1 łyżka o pojemności 15 ml
  • 1 łyżeczka o pojemności 5 ml

Woda / Mleko

  • 1 szklanka = 250g, 1 łyżka = 15g, 1 łyżeczka = 5g

MĄKA PSZENNA / MĄKA ZIEMNIACZANA / CUKIER PUDER

  • 1 szklanka = 160g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

MĄKA KRUPCZATKA

  • 1 szklanka = 210g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

CUKIER

  • 1 szklanka = 220g, 1 łyżka = 13g, 1 łyżeczka = 5g

ŚMIETANA 30%

  • 1 szklanka = 260g, 1 łyżka = 16g, 1 łyżeczka = 5g

OLEJ

  • 1 szklanka = 230g, 1 łyżka = 14g, 1 łyżeczka = 5g

MIÓD

  • 1 szklanka = 360g, 1 łyżka = 22g, łyżeczka = 7g
To ważne zwłaszcza przy wypiekach, gdzie czasem naprawdę liczy się precyzja i często nie możemy zdać się na własny smak jak przy gotowaniu posiłków.

KAKAO

  • 1 szklanka = 70g, 1 łyżka = 5g

MLEKO W PROSZKU

  • 1 szklanka = 70g, 1 łyżka = 5g

ORZECHY ZMIELONE

  • 1 szklanka = 130g, 1 łyżka = 8g, 1 łyżeczka = 3g

WIÓRKI KOKOSOWE / MIGDAŁY ZMIELONE / PŁATKI OWSIANE

  • 1 szklanka = 110g, 1 łyżka = 9g, 1 łyżeczka = 2g

MAK

  • 1 szklanka = 160g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

żelatyna

  • 1 łyżeczka = 3g

DROŻDŻE SUSZONE

(drożdże świeże zawsze dwa razy tyle co suszonych)

  • 1 łyżeczka = 4g
naleśniki dwukolorowe z kakao

Hej!

jak zauważyliście moja strona została zmieniona. :)

Wszystkie Wasze komentarze i oceny zostały przeniesione. Mam nadzieję, że nowy wygląd będzie dla Was bardziej przyjazny i szybciej znajdziecie przepis którego u mnie szukacie na blogu.

Zapisz się do Newslettera i bądź na bieżąco z najnowszymi przepisami