Tagi:

Cudownie wilgotne ciasto z cukinii i jabłek naszpikowane miksem różnych owoców suszonych. Na pierwszy rzut oka może wręcz wyglądać na zakalca, ale z całą pewnością nim nie jest. Jest po prostu doskonale wilgotne i mięsiste za sprawą dużej ilości cukinii i jabłek. Zamiast mąki pszennej można użyć mąkę orkiszową bądź gryczaną. Dodatek owoców suszonych wedle upodobania. U mnie było mniej więcej po równo żurawiny, rodzynek i moreli, ale możecie użyć tylko jednego rodzaju lub wymienić go na dowolną inną kombinację. Ciasto jest bardzo proste i szybkie. Jeśli jednak chcecie jeszcze prościej to zapraszam Was też na ciasto z cukinii na oleju kokosowym.

Ciasto z cukinii i jabłek

  • 700 g mąki pszennej
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 500 g cukinii startej
  • 300 g jabłka startego
  • 3 jajka (temperatura pokojowa)
  • 250 g drobnego cukru brązowego
  • dwie szczypty soli
  • 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
  • 220 g masła, roztopionego
  • 60 g mleka
  • 200 g owoców suszonych, np. żurawina, rodzynki, morele

Mąkę, cynamon, proszek do pieczenia i sodę przesiać i dokładnie wymieszać. Piekarnik nagrzać do 175 stopni C. Formę o wymiarach 24 x 24 cm wyłożyć na dnie papierem do pieczenia.

Cukinię przekroić wzdłuż na pół i wydrążyć środek z pestkami. Z jabłek usunąć gniazda nasienne. Cukinię i jabłka zetrzeć na tarce o dużych oczkach.  Jajka wbić do dużego pojemnika do miksowania. Dodać cukier, sól i ekstrakt waniliowy i ubić na puszystą masę. Startą cukinię i jabłka dodać do jajek razem z masłem i mlekiem. Dokładnie wymieszać i dodać przesiane suche składniki. Ponownie wymieszać. Na koniec dodać bakalie (większe np. morele posiekać na kawałki). Ciasto przelać do formy, wyrównać i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec ok 55 minut, do tzw. suchego patyczka.

jesienne ciasto z cukinii i jabłekwilgotne ciasto z cukinii i jabłek

 

Skorzystałeś z przepisu? Proszę, daj znać w komentarzu jak smakowało. A jeśli masz – podeślij zdjęcie. Chętnie umieszczę w galerii czytelników.

 

Polub Wysmakowane na facebooku. Będziesz na bieżąco z Wysmakowanymi wpisami, a mi będzie bardzo miło 🙂

 

Oceń ten przepis
recipe image
Recipe Name
Ciasto z cukinii i jabłek
Published On
Average Rating
31star1star1stargraygray Based on 7 Review(s)