Ciasto z połówkami jabłek na serku homogenizowanym

przepis

Niesamowicie prosty i pyszny sposób na szarlotkę, która zdecydowanie cieszy nie tylko podniebienie, ale i oczy. Ciasto z połówkami jabłek na waniliowym serku homogenizowanym. Jeśli macie czas to dobrze jest schłodzić ciasto po zagnieceniu, ale nie jest to konieczne. Można też ciasto zagnieść dzień wcześniej, przechowywać przez noc w lodówce i kolejnego dnia wyłożyć jabłkami i zagnieść. Moim zdaniem najlepsze zaraz po upieczeniu, jeszcze lekko ciepłe, choć mój M twierdzi,  że kolejnego dnia „jak się przegryzie” to jest nawet jeszcze lepsze. Sprawdźcie sami!

Ciasto z połówkami jabłek na serku homogenizowanym

  • 360 g mąki pszennej (przelicznik na łyżki/ szklanki -> Miary)
  • 150 g cukru pudru + do posypania
  • laska wanilii
  • 250 g masła min 82% tłuszczu – zimne
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • jajko – temp. pokojowa
  • 180 g serka homogenizowanego waniliowego – temp. pokojowa
  • 6 jabłek
  • kilka łyżek masy krówkowej (opcjonalnie)

Piekarnik nagrzać na 180 stopni (góra – dół, bez termoobiegu). Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Do dużej miski przesiać mąkę i cukier puder. Wanilię przeciąć wzdłuż i wydrążyć ze środka nasionka. Dodać do miski i dokładnie wymieszać. Następnie dodać jajko, posiekane drobno, zimne masło oraz serek homogenizowany. Zagnieść chwilę na jednolite, elastyczne ciasto. Pół ciasta rozwałkować i wyłożyć na dnie formy do pieczenia o wymiarach ok 30 x 20 cm. Widelcem porobić niewielkie dziurki.

Jabłka obrać, przekroić na połówki i usunąć ze środka gniazda nasienne. W środek każdego wgłębienia włożyć po pół łyżeczki masy krówkowej (opcjonalnie). Jabłka ułożyć na spodzie zachowując między nimi niewielkie odstępy. Rozwałkować pozostałe ciasto, przykryć jabłka i ponownie podziurkować widelcem. Blachę wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok 35 min. Wyjąć z piekarnika i ostudzić w formie. Wystudzone posypać przez sitko cukrem pudrem.

Ciasto z połówkami jabłek na serku homogenizowanymCiasto z połówkami jabłek na serku waniliowymszarlotka z połówkami jabłek na serku waniliowymjabłecznik z połówkami jabłek na serku waniliowym

 

Skorzystałeś z przepisu? Proszę, daj znać w komentarzu jak smakowało. A jeśli masz – podeślij zdjęcie. Chętnie umieszczę w galerii czytelników. Ten przepis w Waszym wykonaniu:

„Jabłecznik pyszny. Przyniosłam do pracy i wszystkim bardzo smakowało. Tylko musiałam dodać dużo więcej mąki. Dodatkowo posypałam jabłka z każdej strony cynamonem.” Ola

 

Polub Wysmakowane na facebooku. Będziesz na bieżąco z Wysmakowanymi wpisami, a mi będzie bardzo miło 🙂

Powiązane wpisy

Oceń ten przepis
recipe image
Przepis
Ciasto z połówkami jabłek na serku homogenizowanym
Data
Ocena
4.51star1star1star1star1star na podstawie 4 ocen(y)

Skomentuj


Maksymalny rozmiar pliku: 512 MB.

3 komentarze

  • Wiola 7 października 2019 o 10:09 Odpowiedz

    Hmm z serkiem homo chętnie wypróbuję 🙂

  • Kaja 6 października 2019 o 14:17 Odpowiedz

    wyglądają smakowicie, muszę upiec!

  • Magdalena Szymańska 4 października 2019 o 08:59 Odpowiedz

    Córka kocha ciasta z jabłkami, a ja szukałam czegoś szybkiego i prostego, by upiec na jej jutrzejszy turniej 🙂 Dzięki!!!

MENU