Curry z kurczakiem w sosie z nerkowców

przepis

Bardzo aromatyczne, lekko pikantne curry z kurczakiem w sosie z nerkowców, jogurtu, curry i indyjskich przypraw. Ostrość regulujemy ilością czerwonego curry.

Curry z kurczakiem w sosie z nerkowców

[list type=”3″ color=”yes” ]

  • Podwójna pierś kurczaka
  • 100g orzechów nerkowca lub pół na pół z orzechami ziemnymi
  • Przyprawy: po pół łyżeczki: kolendra, garam masala, kumin, po ćwierć łyżeczki cynamonu i kardamonu, czarny pieprz do smaku
  • Garść świeżej kolendry posiekanej
  • Mały ząbek czosnku
  • Łyżka brązowego cukru
  • 100 ml jogurtu
  • Łyżka masła klarowanego
  • Kawałek świeżego imbiru
  • Pół szklanki bulionu drobiowego
  • Łyżka czerwonego curry

[/list]Rozgrzać suchą patelnię i uprażyć orzechy. Zmiksować na drobne kawałeczki (zostawić kilka do dekoracji) – ja robię to blenderem w pojemniku do siekania, można też w moździerzu lub zawinąć orzechy w ściereczkę i ubić tłuczkiem. W misce wymieszać wszystkie suche przyprawy z cukrem. Do mieszanki zetrzeć na tarce na drobnych oczkach imbir i czosnek, dodać połowę świeżej kolendry, jogurt i orzechy. Dokładnie wymieszać.

Mięso pokroić  w słupki – ważne by kawałki miały mniej więcej jednakową grubość ok 8 mm. Doprawić pieprzem. Patelnię po orzechach rozgrzać na dużym ogniu aż będzie parować. Wrzucić kurczaka, zmniejszyć ogień na średni i krótko obsmażyć paski ze wszystkich stron na rumiano. Dodać mieszankę jogurtową i gorący bulion. Jeszcze zmniejszyć ogień i gotować kwadrans aż bulion trochę odparuje (na chwilę przed końcem dodajemy masło. W tym czasie ugotować ryż. Curry podawać z ryżem, posypane resztą świeżej kolendry.

Curry z kurczakiem w sosie z nerkowcówCurry z kurczakiem w sosie z nerkowców

Polub Wysmakowane na facebooku. Będziesz na bieżąco z Wysmakowanymi wpisami, a mi będzie bardzo miło 🙂

 

Powiązane wpisy

Oceń ten przepis
recipe image
Przepis
Curry z kurczakiem w sosie z nerkowców
Data
Ocena
51star1star1star1star1star na podstawie 14 ocen(y)

Skomentuj


Maksymalny rozmiar pliku: 512 MB.

3 komentarze

  • D&A 30 stycznia 2018 o 03:55 Odpowiedz

    Robiliśmy w ten weekend bo ostatnio jedliśmy podobne w indyjskiej knajpie i bardzo nam smakowało. Ale pani Kasiu… to było jeszcze lepsze!

  • Olga 1 stycznia 2018 o 21:28 Odpowiedz

    Zamieniam kurczaka na tofu i robię sobie takie pyszności w najbliższy weekend!

  • Jull Krajewska 1 stycznia 2018 o 21:16 Odpowiedz

    Oj tak brzmi pysznie! Uwielbiam takie smaki 🙂

MENU