Curry rybne

przepis

Proste curry rybne, do przygotowania dosłownie w pół godziny. Sos jest rewelacyjny. Na bazie mleka kokosowego i całej gamy orientalnych aromatycznych przypraw. Macie całkowitą dowolność w wyborze ryby, natomiast polecam wybrać dość jędrną, by nie rozpadła się podczas gotowania.

Curry rybne

  • 300 g białej ryby – filet bez skóry i ości; np. dorsz
  • limonka
  • sól, pieprz
  • 2 duże pomidory
  • pełna łyżka oleju kokosowego
  • mała cebula
  • ok 1 cm kawałek świeżego imbiru
  • łyżeczka garam masala
  • 2/3 łyżeczki kuminu
  • pół łyżeczki kurkumy
  • spora szczypta chilli (lub więcej, zależnie od preferowanej ostrości)
  • pełna łyżka sosu rybnego
  • 1,5 łyżki sosu sojowego
  • mała puszka mleka kokosowego

Rybę umyć pod bieżącą chłodną wodą. Upewnić się, że nie ma ości. Pokroić w kostkę o boku ok 1,5 cm. Wycisnąć sok z 1/2 limonki, wymieszać z pieprzem i odrobiną soli. Delikatnie wmieszać rybę i odstawić w temperaturze pokojowej. Pomidory sparzyć wrzątkiem i obrać ze skórki. Jednego zmiksować na gładki mus pomidorowy, drugiego pokroić w niewielką kostkę o boku ok 8 mm.

Rozgrzać olej kokosowy na patelni i zeszklić posiekaną w drobną kostkę cebulę. Dodać starty na tarce imbir i chwilę razem podsmażyć po czym dodać wszystkie przyprawy (garam masala, kumin, kurkuma i chilli). Dokładnie wymieszać i po chwili dodać pomidory w obydwu postaciach, sos sojowy i sos rybny. Zagotować i dodać delikatnie kostki ryby. Smażyć około 4 minuty co jakiś czas delikatnie mieszając. Zalać całość mleczkiem kokosowym, wymieszać i doprowadzić do wrzenia. Chwilę razem gotować. Spróbować i doprawić do smaku w razie potrzeby. Curry rybne serwować z ryżem, oprószone świeżą natką i z kawałkami limonki do skropienia.

Curry rybne

Powiązane wpisy

Oceń ten przepis
recipe image
Przepis
Curry rybne
Data
Ocena
51star1star1star1star1star na podstawie 8 ocen(y)

Skomentuj


Maksymalny rozmiar pliku: 512 MB.

No Comments

    MENU