Tagi:

Curry z bakłażanem i kurczakiem czyli popularne indyjskie danie w nieco innej wersji. Dodatek bakłażana bardzo urozmaicił potrawę. Moim zdaniem całość świetnie się komponuje i bakłażan doskonale pasuje zanurzony w aromatycznym sosie na bazie mleka kokosowego.

Curry z bakłażanem i kurczakiem

  • 400 – 500 g kurczaka
  • ok 4 cm kawałek imbiru
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/3 łyżeczki świeżo startego kardamonu
  • 1 świeża papryczka chilli
  • 2 łyżki sosu sojowego jasnego
  • łyżeczka liści limonki
  • ok 200 g bakłażana
  • sól
  • łyżka oleju kokosowego
  • pół cebuli
  • ok pół puszki mleka kokosowego
  • łyżka sosu rybnego
  • kilka gałązek natki lub kolendry

Przygotować marynatę do mięsa. W moździerzu utrzeć imbir z czosnkiem i kardamonem. Przełożyć do większej miski i wymieszać z drobno posiekaną papryczką chilli , sosem sojowym i liśćmi limonki. Kurczaka umyć i pokroić na paski (ok 1 x 3 cm). Przełożyć do miski z marynatą i dokładnie wymieszać.

Bakłażana pokroić na plastry ok 8 mm grubości. Oprószyć solą i odstawić na pół godziny. Po tym czasie przetrzeć każdy plasterek ręczniczkiem papierowym. Mocno rozgrzać patelnię grillową i usmażyć plastry do uzyskania charakterystycznych brązowych pasków. Gotowe pokroić na paski , przełożyć do miseczki i przykryć.

Mocno rozgrzać suchą patelnię (bez tłuszczu). Gdy zacznie parować, włożyć kurczaka i obsmażyć na rumiano z wszystkich stron. Dopiero wówczas wlać olej kokosowy. Zmniejszyć grzanie i dodać cebulkę. Usmażyć często mieszając. Gdy cebulka będzie już wystarczająco miękka i delikatna, dodać bakłażana, mleko kokosowe oraz sos rybny. Wymieszać i razem podgrzać. Spróbować i w razie potrzeby doprawić do smaku. Zdjąć z ognia i delikatnie wmieszać posiekaną natkę.

Curry z bakłażanem i kurczakiem

Polub Wysmakowane na facebooku. Będziesz na bieżąco z Wysmakowanymi wpisami, a mi będzie bardzo miło 🙂

 

 

Oceń ten przepis
recipe image
Recipe Name
Curry z bakłażanem i kurczakiem
Published On
Average Rating
51star1star1star1star1star Based on 8 Review(s)