Przepisy

Więcej

Porcja
4 osoby
Trudność
Łatwy
Porcja4 osoby
TrudnośćŁatwy
Wydrukuj

Curry z kurczakiem, bobem i papryką

5,0
Rated 5 out of 5
5 na 5 gwiazdek (oparte na 3 ocenach)
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on telegram
Share on whatsapp
Share on email

Kolorowo i sezonowo. Warzywne curry z kurczakiem, bobem, papryką i marchewką zanurzone w pysznym sosie z dodatkiem całej gamy indyjskich przypraw. Czyli kuchnia orientalna z rodzimym akcentem. Danie nic nie traci po podgrzaniu, więc spokojnie można przygotować od razu więcej i zabrać ze sobą kolejnego dnia do pracy.

Curry z kurczakiem, bobem i papryką

  • szklanka bobu
  • ćwierć łyżeczki cukru
  • ok 700 g kurczaka
  • cebula
  • spora marchewka lub dwie mniejsze
  • duża żółta papryka
  • 2 łyżki oleju kokosowego
  • 2 duże ząbki czosnku
  • 3 łyżki groszku (może być mrożony/ z puszki)
  • puszka mleka kokosowego 400 ml
  • 100 g śmietanki 30%
  • 2 łyżeczki curry
  • po łyżeczce imbiru, kuminu i kurkumy
  • po pół łyżeczki słodkiej papryki, mielonej kolendry i czarnego mielonego pieprzu
  • sól i chilli do smaku
  • 50 ml wody
  • pół pęczka natki

Bób opłukać pod bieżącą wodą i ugotować w posolonej wodzie (gotować z dodatkiem ćwierć łyżeczki cukru, około 15-20 minut w zależności od bobu). W tym czasie umyć, osuszyć i pokroić kurczaka w kawałki tak na jeden raz. Cebulę posiekać w małą kostkę, marchewkę w półplasterki, paprykę w kostkę o boku ok 1 cm.

Rozgrzać bardzo mocno suchą patelnię i obsmażyć krótko, kurczaka ze wszystkich stron (w środku może pozostać surowy). Mięso zdjąć na talerz i na patelni rozgrzać olej kokosowy, na którym zeszklić cebulę i czosnek przeciśnięty przez praskę. Dodać marchewkę i po kilku minutach paprykę. Doprawić wszystkimi przyprawami (z solą ostrożnie na tym etapie, będzie można dosolić na sam koniec). Smażyć aż warzywa będą al. dente. Wówczas dodać groszek (jeśli jest mrożony, z puszki dodać na koniec razem z bobem), mleko kokosowe i śmietankę. Dokładnie wymieszać i doprowadzić do wrzenia. Wówczas dodać kurczaka i obrany bób i gotować ok 3-4 minuty w razie potrzeby rozcieńczając gorącą wodą. Podawać z ryżem i posiekaną natką.

Curry z kurczakiem, bobem i papryką

Blog kulinarny Katarzyna Gintrowska

Cześć! Jestem Kasia...

...gotuję, piekę ifotogafuję z pasją

W kuchni mogę przesiadywać godzinami gotując, piekąc i testując nowe pomysły. Uwieczniam na zdjęciach dania, tak byście poczuli ich smak i zapach. Zapraszam. Zostańcie i rozgośćcie się na dłużej.

SPRAWDŹ KONIECZNIE:

Instagram

Najnowsze przepisy

Mikser kulinarny

Średnia ocen

5,0
Rated 5 out of 5
5 na 5 gwiazdek (oparte na 3 ocenach)

Udostępnij

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on skype
Share on pocket
Share on tumblr
Share on vk
Share on reddit
Share on stumbleupon
Share on xing
Share on digg
Share on odnoklassniki

Komentarze

2 odpowiedzi

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Maksymalny rozmiar pliku: 2 MB. Możesz załączyć do komentarza: zdjęcie. Drop files here

Reklamy

Najnowsze przepisy

Na blogu w przepisach zazwyczaj ilości podane są wagowo (w gramach). Jeśli jednak komuś wygodniej jest odmierzać składniki łyżką czy szklanką, poniżej podaję orientacyjne ilości, które należy przyjąć. 

MIarki

  • 1 szklanka o pojemności 250 ml
  • 1 łyżka o pojemności 15 ml
  • 1 łyżeczka o pojemności 5 ml

Woda / Mleko

  • 1 szklanka = 250g, 1 łyżka = 15g, 1 łyżeczka = 5g

MĄKA PSZENNA / MĄKA ZIEMNIACZANA / CUKIER PUDER

  • 1 szklanka = 160g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

MĄKA KRUPCZATKA

  • 1 szklanka = 210g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

CUKIER

  • 1 szklanka = 220g, 1 łyżka = 13g, 1 łyżeczka = 5g

ŚMIETANA 30%

  • 1 szklanka = 260g, 1 łyżka = 16g, 1 łyżeczka = 5g

OLEJ

  • 1 szklanka = 230g, 1 łyżka = 14g, 1 łyżeczka = 5g

MIÓD

  • 1 szklanka = 360g, 1 łyżka = 22g, łyżeczka = 7g
To ważne zwłaszcza przy wypiekach, gdzie czasem naprawdę liczy się precyzja i często nie możemy zdać się na własny smak jak przy gotowaniu posiłków.

KAKAO

  • 1 szklanka = 70g, 1 łyżka = 5g

MLEKO W PROSZKU

  • 1 szklanka = 70g, 1 łyżka = 5g

ORZECHY ZMIELONE

  • 1 szklanka = 130g, 1 łyżka = 8g, 1 łyżeczka = 3g

WIÓRKI KOKOSOWE / MIGDAŁY ZMIELONE / PŁATKI OWSIANE

  • 1 szklanka = 110g, 1 łyżka = 9g, 1 łyżeczka = 2g

MAK

  • 1 szklanka = 160g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

żelatyna

  • 1 łyżeczka = 3g

DROŻDŻE SUSZONE

(drożdże świeże zawsze dwa razy tyle co suszonych)

  • 1 łyżeczka = 4g
naleśniki dwukolorowe z kakao

Hej!

jak zauważyliście moja strona została zmieniona. :)

Wszystkie Wasze komentarze i oceny zostały przeniesione. Mam nadzieję, że nowy wygląd będzie dla Was bardziej przyjazny i szybciej znajdziecie przepis którego u mnie szukacie na blogu.

Zapisz się do Newslettera i bądź na bieżąco z najnowszymi przepisami