Tagi:

Curry z kurczakiem, fasolką i papryką, czyli moja wariacja na temat curry z wykorzystaniem sezonowych warzyw. Kolorowo i aromatycznie. Bardzo apetycznie. Do tego minimum wkładu pracy. Potrzebujecie więcej zachęt? 🙂 A tu znajdziecie jeszcze więcej inspiracji na dania typu curry tag: curry

Curry z kurczakiem, fasolką i papryką

  • przyprawy: po pół łyżeczki kolendry, kuminu, kurkumy, chilli, słodkiej papryki, pieprzu i soli
  • 2 ząbki czosnku
  • łyżeczka startego drobno imbiru
  • 500 g kurczaka
  • 200 g fasolki żółtej lub zielonej
  • niewielka czerwona papryka
  • 1 łodyżka trawy cytrynowej
  • czerwona cebula
  • puszka (400 ml) mleka kokosowego
  • liście curry
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 200 g ryżu
  • limonka do podania

Wszystkie przyprawy sypkie wymieszać. Czosnek i imbir zetrzeć na małych oczkach. Umyte i oczyszczone mięso pokroić w kostkę. Wymieszać z czosnkiem, imbirem i przyprawami. Odstawić w temperaturze pokojowej na godzinę.

Fasolkę umyć, poobcinać końcówki i ugotować al dente w lekko osolonej wodzie. Paprykę pokroić w kostkę podobnej wielkości co kostki kurczaka. Cebulę i trawę cytrynową posiekać.

Patelnię rozgrzać na mocnym ogniu aż będzie parować, lekko zmniejszyć ogień i dodać kurczaka razem z całą marynatą. Zmniejszyć ogień na średni i dodać cebulę, trawę cytrynową, paprykę i fasolkę. Po chwili zalać mlekiem kokosowym, wkruszyć liście curry, doprawić sosem sojowym. Wszystko razem gotować kilka minut. W międzyczasie spróbować i w razie potrzeby doprawić do smaku wedle preferencji. Podawać z ugotowanym ryżem i kawałkiem limonki do skropienia.

Curry z kurczakiem, fasolką i papryką