Tagi:

Intensywnie cytrynowy sernik z lemon curd i z granatem. Sernik jest podwójnie cytrynowy: sama masa serowa z dodatkiem startej skórki plus polewa z rewelacyjnej polewy lemon curd (znanej Wam już z bananowca). Sernik wyszedł mi dokładnie tak jak go sobie wyobrażałam tworząc przepis. Całość lekko kwaskowa, na pewno nie za słodka i intensywnie cytrynowa. Jeśli lubicie słodkie wypieki, proponuję zwiększyć ilość cukru w serniku o jakieś 30 g, a na wierzch dać słodszy dodatek niż granat np. świeże maliny czy suszoną żurawinę. Polewę Lemon Curd można przygotować do kilku dni wcześniej lub już w trakcie studzenia sernika (wykładamy na zimny sernik). W razie jakichkolwiek wątpliwości pełne ABC pieczenia idealnego mazistego sernika tutaj. Chętnie odpowiem też na wszelkie pytania w komentarzach.

 

Odchudzony lemon curd

  • 1,5 cytryny
  • 1 całe jajko i 2 żółtka
  • 100 g cukru
  • płaska łyżka skrobi ziemniaczanej
  • 25 g masła

Cytrynę porządnie umyć i wyparzyć przelewając wrzątkiem. Do małego garnuszka zetrzeć skórę (tylko żółtą część) i wycisnąć sok. Dodać jajko i żółtka, cukier i skrobię ziemniaczaną. Gotować na wolnym ogniu, ciągle mieszając. Gdy zacznie wrzeć odczekać minutę (wciąż mieszając) i dodać masło. Gotować kolejną minutę aż do uzyskania jednolitej masy o idealnej dość gęstej konsystencji (wciąż ma być płynna by dobrze się ją rozprowadziło na cieście). Przechowywać w lodówce do 2 tygodni.

Ciasteczkowy spód

  • 180 g ciastek pełnoziarnistych (częściowo mogą być z czekoladą)
  • 35 g masła, roztopionego

Ciastka i masło zmiksować do momentu otrzymania masy ciasteczkowej o konsystencji mokrego piasku. Spód formy wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasteczka wysypać na spód, wyrównać. Podpiec w 175 stopniach przez 10 – 12 minut do zarumienienia. Wyjąć, lekko przestudzić. W tym czasie przyszykować sernik.

Cytrynowy sernik z lemon curd

  • 750 g twarogu na sernik
  • 500 g mascarpone
  • 100 g drobnego cukru
  • 4 jaja
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 80 g śmietany 36%
  • 1 cytryna (tylko starta skórka)
  • 4 łyżki lemon curd’u (kremu cytrynowego) – przepis powyżej
  • granat

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Twaróg oraz mascarpone zmiksować krótko na średnich obrotach do dokładnego połączenia. Dodać mąkę i cukier, nastawić obroty miksera na niskie i miksować 2 minuty. Następnie wbijać po jednym jajku, po każdym miksując 20 sekund (wciąż na wolnych obrotach). Na końcu wmieszać śmietanę i skórkę startą z wyparzonej cytryny (tylko żółta część, biała jest gorzkawa). Masę sernikową wylać na lekko ostudzony spód. Piec w 180 stopniach przez 15 minut, następnie w 160 stopniach 40 minut i na koniec ostatnie 15 minut w 120 stopniach C. Zostawić pół godziny w zamkniętym piekarniku, po czym uchylić drzwiczki i zostawić do pełnego ostudzenia. Chłodzić przez noc w lodówce. Kolejnego dnia na wierzchu rozsmarować polewę lemon curd i obsypać granatem. Przechowywać w lodówce.

Cytrynowy sernik z lemon curdCytrynowy sernik z lemon curd

Polub Wysmakowane na facebooku. Będziesz na bieżąco z Wysmakowanymi wpisami, a mi będzie bardzo miło 🙂

 

Oceń ten przepis
recipe image
Recipe Name
Cytrynowy sernik z lemon curd
Published On
Average Rating
51star1star1star1star1star Based on 19 Review(s)