Przepisy

Więcej

Czekoladowo – orzechowe ciasteczka

5,0
Rated 5 out of 5
5 na 5 gwiazdek (oparte na 4 ocenach)
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on telegram
Share on whatsapp
Share on email

Czekoladowo – orzechowe ciasteczka z całymi orzechami ukrytymi pod czapeczką z czekolady. Mięciutkie, delikatne, wprost rozpływają się w ustach. Idealne na długie chłodne wieczory. Naprawdę proste w przygotowaniu, muszą się udać. Po upieczeniu przechowywać szczelnie zamknięte w temperaturze pokojowej do około tygodnia. Najlepsze po 2 dniach od upieczenia. Inspiracja do przepisu z książki „Moje Wypieki całkiem nowe przepisy”.

Składniki

  • 120 g miękkiego masła w temperaturze pokojowej
  • 70 g cukru pudru
  • 180 g płatków migdałów (lub zmielonych migdałów)
  • 60 g mąki pszennej tortowej
  • 25 g kakao
  • 2 pełne łyżki syropu klonowego
  • różne orzechy w całości – tyle ile ciasteczek, np. pekan, całe migdały, włoskie, nerkowce
  • 100 g mlecznej czekolady
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 3 łyżki śmietany kremówki
  • ok 3 łyżki mleka

Płatki migdałów zarumienić na suchej patelni i zmielić (w pojemniku do siekania/ w moździerzu/ ewentualnie zawinięte w ściereczkę tłuczkiem). Wymieszać z kakao i przesianą mąką. Odstawić.

Masło utrzeć z cukrem na puszystą pianę (ucieramy około 5 minut na najwyższych obrotach miksera). Dodać suche składniki (mąkę z kakao) i syrop klonowy. Miksować razem jeszcze około 2 minuty. Ciasto zawinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce przez około godzinę.

Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik nastawić na 160 stopni C (góra – dół bez termoobiegu). Z małych kawałków ciasta formować niewielkie kuleczki o średnicy około 2 cm, układać je na blaszce i lekko spłaszczać. Ciasteczka na blaszce ponownie schłodzić kolejne 15 minut. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec około 10 minut (muszą być całkowicie ścięte na wierzchu, ale wciąż lekko miękkie – nie wolno piec za długo bo ciasteczka będą suche).

Wyjąć z piekarnika i od razu, na jeszcze ciepłych ciasteczkach, układać całe orzechy lekko wciskając je w środek. Całkowicie ostudzić.

Czekoladę połamać na kawałki. Umieścić razem z śmietaną w suchej misce zawieszonej nad garnkiem z parującą wodą, tak by miska nie dotykała powierzchni wody. Mieszając, rozpuścić czekoladę. Dodać mleko do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Masą czekoladową oblać ciasteczka i odstawić do jej zastygnięcia.  Przechowywać szczelnie zamknięte w temperaturze pokojowej do około tygodnia. Najlepsze po 2 dniach od upieczenia.

DSC 6797Czekoladowo - orzechowe ciasteczkaDSC 6820Czekoladowo - orzechowe ciasteczkaDSC 6863

Polub Wysmakowane na facebooku. Będziesz na bieżąco z Wysmakowanymi wpisami, a mi będzie bardzo miło

 

Blog kulinarny Katarzyna Gintrowska

Cześć! Jestem Kasia...

...gotuję, piekę ifotogafuję z pasją

W kuchni mogę przesiadywać godzinami gotując, piekąc i testując nowe pomysły. Uwieczniam na zdjęciach dania, tak byście poczuli ich smak i zapach. Zapraszam. Zostańcie i rozgośćcie się na dłużej.

SPRAWDŹ KONIECZNIE:

Instagram

Najnowsze przepisy

Mikser kulinarny

Średnia ocen

5,0
Rated 5 out of 5
5 na 5 gwiazdek (oparte na 4 ocenach)

Udostępnij

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on skype
Share on pocket
Share on tumblr
Share on vk
Share on reddit
Share on stumbleupon
Share on xing
Share on digg
Share on odnoklassniki

Komentarze

4 odpowiedzi

  1. Zrobiłam dokładnie trzymając się przepisu bo jestem beztalenciem jeśli chodzi o wszelkie wypieki. I co? Super były! Hihihi!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Maksymalny rozmiar pliku: 2 MB. Możesz załączyć do komentarza: zdjęcie. Drop files here

Reklamy

Najnowsze przepisy

Na blogu w przepisach zazwyczaj ilości podane są wagowo (w gramach). Jeśli jednak komuś wygodniej jest odmierzać składniki łyżką czy szklanką, poniżej podaję orientacyjne ilości, które należy przyjąć. 

MIarki

  • 1 szklanka o pojemności 250 ml
  • 1 łyżka o pojemności 15 ml
  • 1 łyżeczka o pojemności 5 ml

Woda / Mleko

  • 1 szklanka = 250g, 1 łyżka = 15g, 1 łyżeczka = 5g

MĄKA PSZENNA / MĄKA ZIEMNIACZANA / CUKIER PUDER

  • 1 szklanka = 160g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

MĄKA KRUPCZATKA

  • 1 szklanka = 210g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

CUKIER

  • 1 szklanka = 220g, 1 łyżka = 13g, 1 łyżeczka = 5g

ŚMIETANA 30%

  • 1 szklanka = 260g, 1 łyżka = 16g, 1 łyżeczka = 5g

OLEJ

  • 1 szklanka = 230g, 1 łyżka = 14g, 1 łyżeczka = 5g

MIÓD

  • 1 szklanka = 360g, 1 łyżka = 22g, łyżeczka = 7g
To ważne zwłaszcza przy wypiekach, gdzie czasem naprawdę liczy się precyzja i często nie możemy zdać się na własny smak jak przy gotowaniu posiłków.

KAKAO

  • 1 szklanka = 70g, 1 łyżka = 5g

MLEKO W PROSZKU

  • 1 szklanka = 70g, 1 łyżka = 5g

ORZECHY ZMIELONE

  • 1 szklanka = 130g, 1 łyżka = 8g, 1 łyżeczka = 3g

WIÓRKI KOKOSOWE / MIGDAŁY ZMIELONE / PŁATKI OWSIANE

  • 1 szklanka = 110g, 1 łyżka = 9g, 1 łyżeczka = 2g

MAK

  • 1 szklanka = 160g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

żelatyna

  • 1 łyżeczka = 3g

DROŻDŻE SUSZONE

(drożdże świeże zawsze dwa razy tyle co suszonych)

  • 1 łyżeczka = 4g
naleśniki dwukolorowe z kakao

Hej!

jak zauważyliście moja strona została zmieniona. :)

Wszystkie Wasze komentarze i oceny zostały przeniesione. Mam nadzieję, że nowy wygląd będzie dla Was bardziej przyjazny i szybciej znajdziecie przepis którego u mnie szukacie na blogu.

Zapisz się do Newslettera i bądź na bieżąco z najnowszymi przepisami