- Potrzebny czas: 30 minut + 40 minut pieczenia
- Porcja: tortownica 22 cm
- Poziom trudności: Średni
Autor Wysmakowane 6 czerwca 2019
Skandalicznie dobre ciasto z mlekiem kokosowym o mocno czekoladowym smaku. Podane z kremem śmietankowym i truskawkami. Poza sezonem, możecie truskawki zastąpić innymi owocami. Świetnie będą pasować też maliny, porzeczki czy jeżyny, a zimą banan. Samo ciasto, bez kremu i owoców można przechowywać szczelnie zamknięte w temperaturze pokojowej. Z kremem, już koniecznie w lodówce. Uwaga! Ciasto przed pieczeniem jest mocno płynne. Takie ma być. Warto użyć szczelną tortownicę by nic z niej nie wyciekło.
Czekoladowe ciasto z mlekiem kokosowym i truskawkami
- 50 g gorzkiej czekolady
- 75 g kakao gorzkiego
- 3/4 szklanki wrzątku
- 80 g masła min 82% tłuszczu
- 130 g mąki pszennej
- łyżeczka sody oczyszczonej
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 210 g drobnego cukru do wypieków + 1 łyżka do kremu na wierzch
- 2 jajka (temperatura pokojowa)
- 230 ml mleka kokosowego z puszki
- 200 ml śmietany kremówki
- 2 łyżki mascarpone
- truskawki (ewentualnie maliny/ jagody/ porzeczki/ jeżyny/ banany)
Piekarnik nagrzać na 180 stopni C (góra – dół bez termoobiegu). Kakao przesiać do miseczki. Dodać posiekaną czekoladę i zalać wrzącą wodą. Mieszać rózgą kuchenną aż do uzyskania jednolitej masy. Odstawić do ostudzenia. Masło roztopić starając się, by go za bardzo nie podgrzać. Przelać do dużej, wysokiej misy do miksowania i odstawić. Do osobnej miseczki przesiać wszystkie suche składniki (mąka, soda, proszek do pieczenia i sól) i dokładnie wymieszać.
Do masła dodać cukier i zacząć miksowanie. Po 30 sekundach dodać całe jajka i miksować ok 3-4 minuty aż masa mocno się napuszy. Następnie (cały czas miksując) dodawać stopniowo mleko kokosowe oraz przestudzoną czekoladę. Odstawić mikser i dodać suche składniki. Wymieszać delikatnie rózgą kuchenną, tylko do uzyskania jednolitej masy. Ciasto (będzie dość płynne!) przelać do tortownicy o średnicy 22 cm (formę metalową wyłożyć na dnie papierem do pieczenia, szklanych i silikonowych form nie trzeba wykładać). Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 35 – 40 minut do suchego patyczka. Nie dłużej, by nie wysuszyć ciasta. Nie może być surowe, ale ma pozostać mocno wilgotne.
Po całkowitym wystudzeniu ciasta ozdobić kremem śmietankowym (zmiksować na sztywno śmietanę, mascarpone i łyżkę cukru – nie ubijać zbyt długo, by nie zwarzyć kremu) oraz truskawkami.
Skorzystałeś z przepisu? Daj znać w komentarzu jak smakowało. A najlepiej podeślij zdjęcie. Chętnie umieszczę w galerii czytelników.
Polub Wysmakowane na facebooku. Będziesz na bieżąco z Wysmakowanymi wpisami, a mi będzie bardzo miło
8 rewelacyjnych ciast czekoladowych i 32 inne przepisy na ekspresowe wypieki znajdziesz w e-book Szybkie ciasto. Zapraszam!
14 odpowiedzi
Świetny przepis ?
Pomysł aby połączyć kakao z wodą i czekoladą to strzał w dziesiątkę. Ciasto wilgotne i puszyste. Czarne jak węgiel…ale nieprzypalone ?
Pycha 😉
Czy piekarnik ma byc rozgrzany standardowo do 180 st?
Tak. Góra – dół bez termoobiegu. Dopisałam w pierwszym zdaniu w przepisie.
Czekolada, mleczko kokosowe i truskawki. Cudowne połączenie! Muszę wypróbować Twój przepis 😀
Wygląda obłędnie 🙂 mniam mniam 🙂 ale mi narobiłaś ochoty 🙂
Uwielbiam mocno czekoladowe ciasta podobnie jak mleczko kokosowe dlatego ten przepis na pewno wyląduje na liście do wypróbowania:)
o nie, wygląda obłędnie i pewnie tak smakuje 😉
Wygląda cudownie! Super przepis, będzie trzeba wypróbować!
Moje ukochane połączenia smaków!
Ciasteczko wygląda mega apetyczne. Już wyobrażam sobie je do kawy 😀
Aaaaalez obłędne ciacho! 😀 Wspaniale wygląda i nawet nie pytam, jak smakuje, bo ślinka cieknie… Kasia
Wygląda smakowicie, ale jedynymi ciastami które mi wychodzą są te bez pieczenia ;D.
Nie wierzę! To ciasto nie może nie wyjść 😉