Tagi:

Skandalicznie dobre ciasto z mlekiem kokosowym o mocno czekoladowym smaku. Podane z kremem śmietankowym i truskawkami. Poza sezonem, możecie truskawki zastąpić innymi owocami. Świetnie będą pasować też maliny, porzeczki czy jeżyny, a zimą banan. Samo ciasto, bez kremu i owoców można przechowywać szczelnie zamknięte w temperaturze pokojowej. Z kremem, już koniecznie w lodówce. Uwaga! Ciasto przed pieczeniem jest mocno płynne. Takie ma być. Warto użyć szczelną tortownicę by nic z niej nie wyciekło.

Czekoladowe ciasto z mlekiem kokosowym i truskawkami

  • 50 g gorzkiej czekolady
  • 75 g kakao gorzkiego
  • 3/4 szklanki wrzątku
  • 80 g masła min 82% tłuszczu
  • 130 g mąki pszennej
  • łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 210 g drobnego cukru do wypieków + 1 łyżka do kremu na wierzch
  • 2 jajka (temperatura pokojowa)
  • 230 ml mleka kokosowego z puszki
  • 200 ml śmietany kremówki
  • 2 łyżki mascarpone
  • truskawki (ewentualnie maliny/ jagody/ porzeczki/ jeżyny/ banany)

Piekarnik nagrzać na 180 stopni C (góra – dół bez termoobiegu). Kakao przesiać do miseczki. Dodać posiekaną czekoladę i zalać wrzącą wodą. Mieszać rózgą kuchenną aż do uzyskania jednolitej masy. Odstawić do ostudzenia. Masło roztopić starając się, by go za bardzo nie podgrzać. Przelać do dużej, wysokiej misy do miksowania i odstawić. Do osobnej miseczki przesiać wszystkie suche składniki (mąka, soda, proszek do pieczenia i sól) i dokładnie wymieszać.

Do masła dodać cukier i zacząć miksowanie. Po 30 sekundach dodać całe jajka i miksować ok 3-4 minuty aż masa mocno się napuszy. Następnie (cały czas miksując) dodawać stopniowo mleko kokosowe oraz przestudzoną czekoladę. Odstawić mikser i dodać suche składniki. Wymieszać delikatnie rózgą kuchenną, tylko do uzyskania jednolitej masy. Ciasto (będzie dość płynne!) przelać do tortownicy o średnicy 22 cm (formę metalową wyłożyć na dnie papierem do pieczenia, szklanych i silikonowych form nie trzeba wykładać). Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 35 – 40 minut do suchego patyczka. Nie dłużej, by nie wysuszyć ciasta. Nie może być surowe, ale ma pozostać mocno wilgotne.

Po całkowitym wystudzeniu ciasta ozdobić kremem śmietankowym (zmiksować na sztywno śmietanę, mascarpone i łyżkę cukru – nie ubijać zbyt długo, by nie zwarzyć kremu) oraz truskawkami.

Czekoladowe ciasto z mlekiem kokosowym i truskawkami

 

Skorzystałeś z przepisu? Daj znać w komentarzu jak smakowało. A najlepiej podeślij zdjęcie. Chętnie umieszczę w galerii czytelników.

 

Polub Wysmakowane na facebooku. Będziesz na bieżąco z Wysmakowanymi wpisami, a mi będzie bardzo miło 🙂

 

Oceń ten przepis
recipe image
Recipe Name
Czekoladowe ciasto z mlekiem kokosowym i truskawkami
Published On
Average Rating
51star1star1star1star1star Based on 9 Review(s)