Tagi:

Gratka dla wszystkich miłośników czekolady! Szalenie czekoladowy tort! Wszystko w nim czekoladowe! Blaty, przełożenie, dekoracja. A dla przełamania smaku gruba warstwa kwaskowej konfitury z czarnej porzeczki (można zastąpić inną np. malinową czy z owoców leśnych, ale polecam nie za słodka). Blaty są na tyle wilgotne, że nie musicie ich już niczym nasączyć. Robi się je naprawdę prosto i szybko. Do ich zrobienia nie potrzebujecie nawet miksera. Spokojnie wystarczy rózga kuchenna. Raczej nie ma szans żeby nie wyszły, o ile tylko będziecie przestrzegać poniższych wskazówek i co najważniejsze, wyciągnięcie ciasto z piekarnika od razu, gdy tylko „dojdzie” w środku.

Czekoladowo – czekoladowy tort

  • 100 g czekolady gorzkiej
  • 50 g oleju
  • 3 łyżki gorzkiego kakao
  • 60 ml mocnej zaparzonej kawy
  • 60 ml mleka
  • 2 łyżki likieru amaretto
  • 150 g mąki
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 120 g cukru drobnego do wypieków
  • 1/2 szklanki gęstego jogurtu greckiego – temperatura pokojowa
  • 2 jajka – temperatura pokojowa
  • krem czekoladowy z poniższego przepisu
  • 150 g dżemu z czarnej porzeczki

Tortownicę (średnica 21-22 cm) wyłożyć na dnie papierem do pieczenia. Boków niczym nie smarować. Czekoladę połamać na kawałki. Włożyć do niewielkiego garnka. Dodać olej, kakao, kawę, mleko i amaretto. Podgrzewać, co jakiś czas mieszając, aż do rozpuszczenia czekolady i połączenia się składników w jednolitą masę. Starać się za bardzo nie podgrzać masy. Zestawić z kuchenki. Jeśli masa jest gorąca, poczekać aż lekko się ostudzi. W tym czasie przesiać mąkę, sodę i proszek do pieczenia do czystej miski. Dodać cukier i dokładnie wymieszać.

Do przestudzonej masy dodać jogurt. Krótko zmiksować (lub energicznie wymieszać). Dodać jajka i znów krótko zmiksować na niskich obrotach miksera. Na koniec dodać sypkie, przesiane składniki i delikatnie, ale dokładnie wymieszać łyżką. Masę wylać do przygotowanej tortownicy. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 35 – 40 minut, aż wbity w środek patyczek będzie suchy (nie dłużej, by nie wysuszyć ciasta!). Wyjąć z piekarnika i zostawić do ostudzenia. Podczas studzenia – przygotować krem czekoladowy.

Ostudzone ciasto przekroić na dwa blaty. Dolny blat ułożyć w tortownicy. Posmarować go obficie dżemem, a następnie ok 2/3 masy czekoladowej. Przykryć górnym blatem. Wierzch i boki tortu pokryć resztą masy Odstawić na minimum cztery godziny do lodówki.

 

Czekoladowy krem do przełożenia tortu

  • 200 g czekolady gorzkiej
  • 375 g serka mascarpone (w temperaturze pokojowej)
  • 250 g śmietany kremówki 36% (zimna)
  • 1/3 szklanki cukru pudru

Czekoladę połamać na kawałki. Rozpuścić w kąpieli wodnej lub w mikrofali. Dodawać po łyżce mascarpone, cały czas energicznie mieszając. Zimną śmietanę ubić z cukrem pudrem na sztywną pianę (końcówki do ubijania białek). Stopniowo połączyć z mascarpone, za każdym razem delikatnie mieszając łyżką, tak by piana jak najmniej opadła.

Czekoladowo - czekoladowy tortczekoladowy tort z kremem czekoladowymczekoladowy tort czekoladowy mus

Skorzystałeś z przepisu? Proszę, daj znać w komentarzu jak smakowało. A jeśli masz – podeślij zdjęcie. Chętnie umieszczę w galerii czytelników.

 

Polub Wysmakowane na facebooku. Będziesz na bieżąco z Wysmakowanymi wpisami, a mi będzie bardzo miło 🙂

Oceń ten przepis
recipe image
Recipe Name
Czekoladowo - czekoladowy tort
Published On
Average Rating
51star1star1star1star1star Based on 1 Review(s)