Przepisy

Więcej

TrudnośćŚredni
Wydrukuj

Czekoladowo migdałowe ciasto Amaretti

5,0
Rated 5 out of 5
5 na 5 gwiazdek (oparte na 3 ocenach)
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on telegram
Share on whatsapp
Share on email

Ciasto Amaretti czyli dziś na blogu bardzo czekoladowo i bardzo migdałowo. W cieście przenikają się na różne sposoby intensywne smaki czekolady, ciasteczek Amaretti i likieru Cointreau. Samo ciasto nieco przypomina brownie, ale jednak … jest zupełnie inne. Przetestujcie koniecznie. Gwarantuję, że nie będziecie zawiedzeni. Inspiracja do ciasta czekoladowego Amaretti z Kwestia Smaków, wszelkie, modyfikacje, spód, masa… fantazja własna. Myślę, że jako całość – ciasto w pełni godne polecenia.
Jeśli przetestujesz – będę wdzięczna za wszelkie komentarze/ sugestie.

Spód ciasta z ciasteczek Amaretti

  • 130 g ciasteczek amaretti
  • 35 g masła

Masło roztopić starając się go za bardzo nie podgrzewać. Ciasteczka pokruszyć bardzo drobno. Wymieszać z masłem i wyłożyć równomiernie na dno tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia, wklepując ciasteczka w dno. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i podpiec 12 minut. Po wyjęciu nie wyłączać piekarnika.

Czekoladowo migdałowe ciasto Amaretti

  • 120 g gorzkiej czekolady
  • 60 g czekolady mlecznej
  • 60 g ciasteczek Amaretti
  • 120 g mielonych migdałów
  • 180 g cukru
  • 2,5 łyżki kakao
  • 5 łyżek likieru pomarańczowego Cointreau
  • 4 duże jajka
  • 120 g masła

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Obie czekolady połamać na kosteczki i rozpuścić w kąpieli wodnej. Ciasteczka pokruszyć drobno jak przy spodzie. Wymieszać z migdałami, cukrem, kakao i likierem pomarańczowym. W osobnej misce zmiksować jajka tylko do lekkiego napuszenia. Dodać masło i miksować minutę. Następnie wmieszać masę ciasteczkową i na koniec przestudzoną czekoladę.  Ciasto wylać na podpieczony spód i wstawić do piekarnika. Piec około pół godziny do suchego patyczka, ale nie dłużej by nie przesuszyć ciasta. Studzić w formie na blacie.

Krem migdałowy

  • 6 żółtek
  • 120 g drobnego cukru do wypieków
  • 450 ml mleka
  • 20 g mąki pszennej
  • 20 g skrobi ziemniaczanej
  • 2 łyżeczki ekstraktu z migdałów
  • 80 g miękkiego masła

Żółtka i cukier utrzeć końcówkami do białek aż masa będzie jasna i bardzo puszysta (ok 5 minut). Dodać 50 ml mleka, mąki i ekstrakt. Dokładnie zmiksować na jednolitą masę. Resztę mleka wlać do średniego garnka i doprowadzić do wrzenia co jakiś czas mieszając. Zmniejszyć grzanie i wlać masę żółtkową. Gotować kilka minut, mieszając prawie cały czas, aż masa będzie odpowiednio gęsta. Zestawić z ognia i wmieszać miękkie masło. Krem przełożyć na ciasto czekoladowe. Od razu obsypać podprażonymi płatkami migdałów i drobno startą skórką z pomarańczy. Ciasto doprowadzić na blacie do temperatury pokojowej po czym wstawić do lodówki na co najmniej 4 godziny do całkowitego stężenia.

czekoladowo migdałowe Ciasto Amaretti pyszne czekoladowe Ciasto Amaretti migdałowe Ciasto Amaretti

Polub Wysmakowane na facebooku. Będziesz na bieżąco z Wysmakowanymi wpisami, a mi będzie bardzo miło ?

 

Blog kulinarny Katarzyna Gintrowska

Cześć! Jestem Kasia...

...gotuję, piekę ifotogafuję z pasją

W kuchni mogę przesiadywać godzinami gotując, piekąc i testując nowe pomysły. Uwieczniam na zdjęciach dania, tak byście poczuli ich smak i zapach. Zapraszam. Zostańcie i rozgośćcie się na dłużej.

SPRAWDŹ KONIECZNIE:

Instagram

Najnowsze przepisy

Mikser kulinarny

Średnia ocen

5,0
Rated 5 out of 5
5 na 5 gwiazdek (oparte na 3 ocenach)

Udostępnij

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on skype
Share on pocket
Share on tumblr
Share on vk
Share on reddit
Share on stumbleupon
Share on xing
Share on digg
Share on odnoklassniki

Komentarze

3 odpowiedzi

  1. Lubię takie ciasta, na pierwszy rzut oka wyglądają na proste. A gdy je spróbujemy, zachwycają nas swym smakiem. Właśnie piję kawę… i nic do niej nie mam :/

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Maksymalny rozmiar pliku: 2 MB. Możesz załączyć do komentarza: zdjęcie. Drop files here

Reklamy

Najnowsze przepisy

Na blogu w przepisach zazwyczaj ilości podane są wagowo (w gramach). Jeśli jednak komuś wygodniej jest odmierzać składniki łyżką czy szklanką, poniżej podaję orientacyjne ilości, które należy przyjąć. 

MIarki

  • 1 szklanka o pojemności 250 ml
  • 1 łyżka o pojemności 15 ml
  • 1 łyżeczka o pojemności 5 ml

Woda / Mleko

  • 1 szklanka = 250g, 1 łyżka = 15g, 1 łyżeczka = 5g

MĄKA PSZENNA / MĄKA ZIEMNIACZANA / CUKIER PUDER

  • 1 szklanka = 160g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

MĄKA KRUPCZATKA

  • 1 szklanka = 210g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

CUKIER

  • 1 szklanka = 220g, 1 łyżka = 13g, 1 łyżeczka = 5g

ŚMIETANA 30%

  • 1 szklanka = 260g, 1 łyżka = 16g, 1 łyżeczka = 5g

OLEJ

  • 1 szklanka = 230g, 1 łyżka = 14g, 1 łyżeczka = 5g

MIÓD

  • 1 szklanka = 360g, 1 łyżka = 22g, łyżeczka = 7g
To ważne zwłaszcza przy wypiekach, gdzie czasem naprawdę liczy się precyzja i często nie możemy zdać się na własny smak jak przy gotowaniu posiłków.

KAKAO

  • 1 szklanka = 70g, 1 łyżka = 5g

MLEKO W PROSZKU

  • 1 szklanka = 70g, 1 łyżka = 5g

ORZECHY ZMIELONE

  • 1 szklanka = 130g, 1 łyżka = 8g, 1 łyżeczka = 3g

WIÓRKI KOKOSOWE / MIGDAŁY ZMIELONE / PŁATKI OWSIANE

  • 1 szklanka = 110g, 1 łyżka = 9g, 1 łyżeczka = 2g

MAK

  • 1 szklanka = 160g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

żelatyna

  • 1 łyżeczka = 3g

DROŻDŻE SUSZONE

(drożdże świeże zawsze dwa razy tyle co suszonych)

  • 1 łyżeczka = 4g
naleśniki dwukolorowe z kakao

Hej!

jak zauważyliście moja strona została zmieniona. :)

Wszystkie Wasze komentarze i oceny zostały przeniesione. Mam nadzieję, że nowy wygląd będzie dla Was bardziej przyjazny i szybciej znajdziecie przepis którego u mnie szukacie na blogu.

Zapisz się do Newslettera i bądź na bieżąco z najnowszymi przepisami