Tagi:

Czekoladowy galaretkowiec czyli przepyszne, wilgotne ciasto czekoladowe przełożone piankowym kremem z serka homogenizowanego pełnego różnokolorowych galaretek. Efektownie, słodko i pysznie. Myślę, że ciasto z powodzeniem może służyć nawet jako torcik, zwłaszcza dla dzieci. Wykonanie można rozłożyć na dwa dni. Pierwszego dnia upiec ciasto czekoladowe oraz zrobić galaretki i odstawić je do porządnego stężenia. Drugiego już tylko pokroić galaretkę w kostkę, wykonać piankę i złożyć całość.

 

Ciasto czekoladowe

  • 150 g czekolady deserowej
  • 100 g mąki pszennej
  • 2 płaskie łyżeczki do pieczenia
  • 150 g masła
  • 120 g cukru trzcinowego drobnego
  • 5 jajek
  • 50 g zmielonych migdałów
  • 1,5 łyżeczki ekstraktu migdałowego

Wszystkie składniki doprowadzić do temperatury pokojowej. Czekoladę posiekać i roztopić w kąpieli wodnej. Odstawić do lekkiego ostudzenia. Mąkę i proszek do pieczenia przesiać przez drobne sitko. Bardzo miękkie masło przełożyć do misy miksera razem z cukrem. Ucierać około 5 minut na najwyższych obrotach, aż masa będzie jasna i mocno napuszona. Po kolei wbijać jajka, po każdym miksując około 30 sekund. Dodać przestudzoną czekoladę i krótko, ale porządnie zmiksować. Na koniec dodać zmielone migdały, ekstrakt migdałowy i przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Delikatnie wymieszać łyżką, tylko do połączenia się składników.

Ciasto przelać do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piec około 25 minut aż wbity w środek patyczek będzie suchy (nie dłużej, by nie wysuszyć ciasta). Wyjąć z piekarnika i wystudzić na blacie.

Galaretkowiec

  • 350 g serka homogenizowanego
  • galaretka cytrynowa
  • 3 różnokolorowe galaretki

Każdą z trzech różnokolorowych galaretek rozpuścić w 350 ml gorącej wody. Przelać do płaskich pojemniczków (najlepiej kanciastych). Galaretki odstawić do pełnego stężenia, po czym wyjąć z pojemniczków i pokroić w stosunkowo jednakową kostkę o boku ok 8 – 10 mm. Galaretkę cytrynową rozpuścić w szklance wody i ostudzić. Poczekać aż zacznie delikatnie tężeć. Wówczas zacząć miksować serek homogenizowany, cienką strużką wlewając galaretkę (cały czas ubijać).

Torcik czekoladowy galaretkowiec

Całkowicie wystudzone ciasto czekoladowe przekroić w poprzek na pół. Jeden plan wyłożyć na paterę. Wyłożyć ok 1/4 masy z serka. Obsypać 1/3 galaretek. Wyłożyć kolejną 1/4 masy, znów obsypać 1/3 galaretek i przykryć trzecią ćwiartką. Masę przykryć drugim blatem. Przykryć drugim blatem, rozsmarować resztę masy i obsypać pozostałymi galaretkami.

Torcik czekoladowy galaretkowieckrem z serka z galaretkami

Polub Wysmakowane na facebooku. Będziesz na bieżąco z Wysmakowanymi wpisami, a mi będzie bardzo miło 🙂

 

Oceń ten przepis
recipe image
Recipe Name
Czekoladowy galaretkowiec
Published On
Average Rating
4.51star1star1star1star1star Based on 24 Review(s)