Tagi:

Mięsiste, wilgotne brownie, chrupiąca warstwa z płatków kukurydzianych, kremowy mus z białej czekolady i mnóstwo sezonowych owoców. Zapraszam Was dziś na przepyszny, bardzo czekoladowy tort z owocami lata! I co z tego, że z laktozą, glutenem i białym cukrem, skoro jest tak dobry,  że zdecydowanie warty grzechu 😉 Do dekoracji możecie użyć dowolnej kombinacji ulubionych. świeżych owoców i ciasteczek. U mnie białe Kinder Bueano, Rafaello, borówki, porzeczki, jeżyny i listki mięty.

Czekoladowy tort z owocami lata i białym musem

Brownie na czekoladowy spód

  • 160 g masła
  • 160 g cukru drobnego do wypieków (przelicznik na szklanki/ łyżki -> MIARY)
  • 75 g kakao
  • szczypta soli
  • 2 duże jajka
  • 60 g mąki pszennej

Piekarnik nagrzać do 160 stopni C (góra – dół bez termoobiegu). Masło roztopić w niewielkim garnku. Odstawić na bok i od razu dodać cukier, przesiane przez sitko kakao i sól. Dokładnie roztrzepać trzepaczką. Dodać jajka i ponownie wymieszać. Na końcu dodać przesianą przez drobne sitko mąkę i delikatnie wymieszać, tylko do połączenia się składników. Masę przelać do tortownicy o średnicy 20 c, wyłożonej na dnie papierem do pieczenia. Wstawić go gorącego piekarnika i piec ok 20 minut do tzw. Suchego patyczka. Wyjąć z piekarnika i całkowicie ostudzić.

Chrupiąca warstwa

  • 80 g płatków kukurydzianych
  • 100 g białej czekolady

Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej lub w mikrofali. Całkowicie ostudzić i gdy będzie zaczynać gęstnieć dodać połamane płatki kukurydziane. Wyłożyć na zimny spód i wstawić do lodówki do szybkiego stężenia (tak, by płatki niepotrzebnie nie namiękły, przestaną być chrupkie).

Mus z białej czekolady

  • 2 łyżeczki żelatyny w proszku
  • 200 ml mleka
  • ziarenka z 1 laski wanilii
  • 350 g białej czekolady
  • 300 ml śmietany kremówki 30% lub 36%, schłodzonej

Żelatynę rozpuścić w minimum gorącej, ale nie wrzącej wody (ok 4 łyżki). Mleko podgrzać prawie do wrzenia. Odstawić i do gorącego dodać ziarenka wydrążone z laski wanilii i posiekaną czekoladę. Energicznie wymieszać do powstania jednolitej masy. Do kubka z żelatyną dodawać po łyżce masy czekoladowej, za każdym razem mieszając do dokładnego połączenia. Po dodaniu ok 4 łyżek, tak zaprawioną żelatynę dodać do całości masy czekoladowej i dokładnie wymieszać. Ostudzić na blacie do temperatury pokojowej, po czym wstawić do lodówki. Sprawdzać masę co jakiś czas i jak tylko zacznie tężeć wyjąć, ubić zimną kremówkę i połączyć ją z masą czekoladową. Mus wyłożyć na chrupkę i ciasto ponownie umieścić w lodówce do stężenia musu.

Ganache z mlecznej czekolady i wykończenie

  • 100 g mlecznej czekolady
  • 100 ml śmietany kremówki 36%
  • 1,5 łyżeczki golden syrupu
  • do dekoracji: owoce świeże i dowolne ciasteczka

W niewielkim garnku podgrzać kremówkę z golden syrup. Jak tylko zacznie wrzeć, natychmiast zdjąć z palnika i dodać połamaną czekoladę. Chwilę odczekać i dokładnie wymieszać, aż sos będzie idealnie jednolity. Ostudzić aż sos zacznie gęstnieć i wówczas rozprowadzić go po wierzchu ciasta. Udekorować po obwodzie dowolnymi owocami i ciasteczkami.

Czekoladowy tort z owocami lata i białym musem

 

 

Skorzystałeś z przepisu? Proszę, daj znać w komentarzu jak smakowało. A jeśli masz – podeślij zdjęcie. Chętnie umieszczę w galerii czytelników.

 

Polub Wysmakowane na facebooku. Będziesz na bieżąco z Wysmakowanymi wpisami, a mi będzie bardzo miło 🙂

 

 

Oceń ten przepis
recipe image
Recipe Name
Czekoladowy tort z owocami lata i białym musem
Published On
Average Rating
51star1star1star1star1star Based on 4 Review(s)