Przepisy

Więcej

Porcja
4 osoby
Trudność
Średni
Porcja4 osoby
TrudnośćŚredni
Wydrukuj

Deser panna cotta z malinami

5,0
Rated 5 out of 5
5 na 5 gwiazdek (oparte na 19 ocenach)
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on telegram
Share on whatsapp
Share on email

Ikona włoskiej kuchni czyli deser panna cotta z malinami,  wanilią i miętą. Zdecydowanie łatwo się w tym deserze zakochać. Za szybkość i prostotę wykonania; za to, że można go przygotować dużo wcześniej (więc świetnie sprawdzi się na wszelkich imprezach, tylko wyjąć z lodówki i serwować!); i jeszcze za kremową, aksamitną konsystencję.

O tym jak dobry wyjdzie deser, decyduje w bardzo dużej mierze jakość użytych składników i dobór dodatków. Panna cotta bazuje właściwie na śmietanie i mleku i ich dobór nie powinien być przypadkowy. Sięgnijcie po sprawdzone produkty (u mnie marka MU!). Z dodatków postawiłam na prosty, lekko kwaskowy sos malinowy, maliny i odświeżający akcent świeżej mięty. Stanowią dobrą równowagę do dość słodkiej samej w sobie panna cotty. Zdecydowanie sugeruję nie używać zbyt słodkich dodatków, bo całość może wyjść zbyt mdło. No chyba, że jesteście zwolennikami baaardzo słodkich deserów.

Samo przygotowanie jest bajecznie proste, ale warto pamiętać o jednej ważnej zasadzie. Mianowicie, bardzo ważne jest, by studzić masę stopniowo, na każdym etapie dokładnie ją mieszając. Dzięki temu unikniecie rozwarstwienia się deseru na tłustszą i lżejszą część. Przelewamy masę do kokilek dopiero po całkowitym jej ostudzeniu, gdy zaczyna mieć lekko „żelową” konsystencję. Tuż przed przelaniem koniecznie należy ją po raz ostatni dokładnie wymieszać.

Deser panna cotta z malinami

  • 500 ml tłustej śmietany 36% tłuszczu
  • 60 ml mleka
  • 50 g cukru
  • 1 laska wanilii (ewentualnie esencja waniliowa)
  • olej bezsmakowy do nasmarowania kokilek
  • 2 łyżeczki żelatyny w proszku
  • 30 ml gorącej wody
  • do podania: świeże maliny, mięta i sos malinowy (150 g malin + łyżka cukru)

Śmietanę, mleko i cukier włożyć do garnka. Przeciąć laskę wanilii wzdłuż, wyskrobać ze środka ziarenka i dodać do śmietany razem z pustą laską. Garnek podgrzewać na niewielkim ogniu, co jakiś czas mieszając, aż do pełnego rozpuszczenia się cukru. Natychmiast jak zacznie bulgotać, zdjąć garnek z palnika i odstawić na pół godziny (jeśli używacie esencji waniliowej to ten etap można pominąć). Przygotować 4 foremki. Nasmarować je od wewnątrz cienką warstwą oleju.

Po 30 minutach wyjąć laskę wanilii i przygotować żelatynę. W sporym kubku zalać żelatynę gorącą (nie wrzącą!) wodą. Dokładnie wymieszać do rozpuszczenia żelatyny. Lekko ostudzić i zaprawić śmietaną (dodawać po łyżce masy do śmietany, energicznie mieszając; łącznie ok 4-5 łyżek). Tak zaprawioną żelatynę przelać do garnka. Dokładnie wymieszać i odstawić aż masa dojdzie do temperatury pokojowej. Wówczas ponownie dokładnie wymieszać i nakładać masę do przygotowanych kokilek. Przykryć folią spożywczą i wstawić do lodówki do pełnego stężenia (min 4 godziny, najlepiej cała noc).

Przed podaniem wyciągnąć desery z kokilek. Najłatwiej na 10 sekund zanurzyć kokilkę w misce z zimną wodą, a następnie obrócić ją do góry nogami tak by panna cotta swobodnie zsunęła się na talerzyk, na którym ma być podana. Polać sosem malinowym, ozdobić świeżymi malinami i listkami mięty. Podawać od razu.

Deser panna cotta z malinamiprzepis na panna cottapanna cotta najlepszy przepispannacotta przepispanna cotta przepis z malinami

*Wpis powstał przy współpracy z Wart Milk, właścicielem marki MU! których mleka i śmietanki bardzo Wam polecam*

 

 

Skorzystałeś z przepisu? Proszę, daj znać w komentarzu jak smakowało. A jeśli masz – podeślij zdjęcie. Chętnie umieszczę w galerii czytelników.

Dołącz do Wysmakowanej społeczności na FACEBOOK lub na INSTAGRAMIE. Będziesz na bieżąco z Wysmakowanymi wpisami.

 

Blog kulinarny Katarzyna Gintrowska

Cześć! Jestem Kasia...

...gotuję, piekę ifotogafuję z pasją

W kuchni mogę przesiadywać godzinami gotując, piekąc i testując nowe pomysły. Uwieczniam na zdjęciach dania, tak byście poczuli ich smak i zapach. Zapraszam. Zostańcie i rozgośćcie się na dłużej.

SPRAWDŹ KONIECZNIE:

Instagram

Najnowsze przepisy

Mikser kulinarny

Średnia ocen

5,0
Rated 5 out of 5
5 na 5 gwiazdek (oparte na 19 ocenach)

Udostępnij

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on skype
Share on pocket
Share on tumblr
Share on vk
Share on reddit
Share on stumbleupon
Share on xing
Share on digg
Share on odnoklassniki

Komentarze

14 odpowiedzi

  1. Nie jest to deser fit;-)
    Od samego patrzenia tyję!
    Nie jadam słodyczy,deserów, ale panna cotta to jedna z moich słabości.
    Trochę przy tym pracy, ale jest smakowita.
    Próbowałam we Włoszech, rewelacja.
    Pozdrawiam-)

    1. Bardzo daleko jej do bycia fit 😉 wg oryginalnej receptury. Można próbować wersji na jogurcie vs. śmietana ale to już nie to samo…

  2. Też bardzo lubię śmietankę od MU. Świetnie się z nią pracuje. Tylko ciężko ją czasem upolować. Jak tylko znajdę to robię Twoją panna cotta, bo wygląda cudownie apetycznie!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Maksymalny rozmiar pliku: 2 MB. Możesz załączyć do komentarza: zdjęcie. Drop files here

Reklamy

Najnowsze przepisy

Na blogu w przepisach zazwyczaj ilości podane są wagowo (w gramach). Jeśli jednak komuś wygodniej jest odmierzać składniki łyżką czy szklanką, poniżej podaję orientacyjne ilości, które należy przyjąć. 

MIarki

  • 1 szklanka o pojemności 250 ml
  • 1 łyżka o pojemności 15 ml
  • 1 łyżeczka o pojemności 5 ml

Woda / Mleko

  • 1 szklanka = 250g, 1 łyżka = 15g, 1 łyżeczka = 5g

MĄKA PSZENNA / MĄKA ZIEMNIACZANA / CUKIER PUDER

  • 1 szklanka = 160g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

MĄKA KRUPCZATKA

  • 1 szklanka = 210g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

CUKIER

  • 1 szklanka = 220g, 1 łyżka = 13g, 1 łyżeczka = 5g

ŚMIETANA 30%

  • 1 szklanka = 260g, 1 łyżka = 16g, 1 łyżeczka = 5g

OLEJ

  • 1 szklanka = 230g, 1 łyżka = 14g, 1 łyżeczka = 5g

MIÓD

  • 1 szklanka = 360g, 1 łyżka = 22g, łyżeczka = 7g
To ważne zwłaszcza przy wypiekach, gdzie czasem naprawdę liczy się precyzja i często nie możemy zdać się na własny smak jak przy gotowaniu posiłków.

KAKAO

  • 1 szklanka = 70g, 1 łyżka = 5g

MLEKO W PROSZKU

  • 1 szklanka = 70g, 1 łyżka = 5g

ORZECHY ZMIELONE

  • 1 szklanka = 130g, 1 łyżka = 8g, 1 łyżeczka = 3g

WIÓRKI KOKOSOWE / MIGDAŁY ZMIELONE / PŁATKI OWSIANE

  • 1 szklanka = 110g, 1 łyżka = 9g, 1 łyżeczka = 2g

MAK

  • 1 szklanka = 160g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

żelatyna

  • 1 łyżeczka = 3g

DROŻDŻE SUSZONE

(drożdże świeże zawsze dwa razy tyle co suszonych)

  • 1 łyżeczka = 4g
naleśniki dwukolorowe z kakao

Hej!

jak zauważyliście moja strona została zmieniona. :)

Wszystkie Wasze komentarze i oceny zostały przeniesione. Mam nadzieję, że nowy wygląd będzie dla Was bardziej przyjazny i szybciej znajdziecie przepis którego u mnie szukacie na blogu.

Zapisz się do Newslettera i bądź na bieżąco z najnowszymi przepisami