Tagi:

Warstwowy deser truskawkowy z ricottą i białą czekoladą obsypany chrupiącym domowym muesli z dodatkiem ususzonych czerwonych owoców (można oczywiście zastąpić kupnym). Przepięknie się prezentuje, rewelacyjnie smakuje. Jeśli lubicie bardzo słodkie desery lub macie mało słodkie truskawki, można dodać do sosu truskawkowego trochę cukru (pół łyżeczki na porcję). Choć jak dla mnie deser jest już wystarczająco słodki za sprawą białej czekolady. Podaję proporcję na 1 pucharek, do przemnożenia razy ilość osób. Serwować schłodzone.

Deser truskawkowy z ricottą i białą czekoladą

  • 100 g truskawek
  • 2/3 łyżeczki skrobi ziemniaczanej
  • 2/3 łyżeczki soku z cytryny
  • 25 g białej czekolady
  • 100 g ricotta
  • granola z czerwonymi owocami

Truskawki rozgnieść widelcem w garnuszku, wmieszać skrobię i sok wyciśnięty z cytryny. Doprowadzić do wrzenia, odstawić i wystudzić.

Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej. Lekko przestudzić, przełożyć do pojemniczka o pionowych ściankach i stopniowo dodawać ricottę, wciąż miksując na średnich obrotach.

Musy wykładać warstwowo do szklanych pucharków/ kieliszków uważając by warstwy nie zmieszały się ze sobą (dla efektu wizualnego): mus truskawkowy – biały krem – mus truskawkowy – biały krem – granola. Podawać schłodzone.

Deser truskawkowy z ricottą i białą czekoladą

 

 

Oceń ten przepis
recipe image
Recipe Name
Deser truskawkowy z ricottą i białą czekoladą
Published On