Tagi:

Prawdziwie polska, domowa szarlotka z papierówek. Dla mnie to trochę smak dzieciństwa. Papierówki zawsze były na działce u dziadków, gdzie spędzaliśmy z bratem większość wakacji. Jako dzieciaki lataliśmy po ogrodzie i zbieraliśmy je do koszyczków, po to by później wyprosić u babci szarlotkę, placki albo ryż z jabłkami (mój ulubiony przepis tutaj). Ja do mojej szarlotki dodałam sporo tymianku, przez co nabrała bardzo fajnej, oryginalnej nutki. Nie bójcie się tego dodatku. Naprawdę pasuje fantastycznie i szarlotka wzbudziła spory entuzjazm, nawet wśród miłośników tradycyjnych smaków. Szarlotka, jak to szarlotka – najpyszniejsza od razu, nawet jeszcze lekko ciepła. Im świeższa, tym lepsza, choć specjalnie schowałam kawałek by sprawdzić i po kilku dniach wciąż była jeszcze naprawdę dobra. Jeśli ciasto będzie zjedzone w ciągu doby – trzymać poza lodówką, szczelnie zamknięte. Jeśli ma leżeć dłużej, przechowywać w lodówce.

Kruche ciasto na szarlotkę

  • 350 g mąki pszennej
  • 2 pełne łyżeczki proszku do pieczenia
  • 90 g cukru
  • 250 g masła min 82% tłuszczu
  • 1 duże jajko + żółtko

Mąkę przesiać razem z proszkiem do pieczenia. Dodać cukier i wymieszać. Mocno schłodzone masło posiekać, dodać do mąki i zagnieść rękoma do powstania kruszonki. W środku zrobić dołek, wbić jajko i żółtko i jak najszybciej wyrobić jednolite ciasto. Ciasto podzielić na dwie części, z każdej uformować kulę, zawinąć w folię i wstawić do lodówki na co najmniej godzinę. W międzyczasie przygotować nadzienie.

Domowa szarlotka z papierówek z tymiankiem

  • ok 1,8 kg jabłek (waga przed obraniem i usunięciem gniazd nasiennych)
  • łyżka posiekanego tymianku (bez grubych łodyżek)
  • 2 łyżki cukru drobnego (opcjonalnie, jeśli jabłka są mało słodkie)
  • ok 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • cukier puder do obsypania

Jabłka umyć, obrać i usunąć gniazda nasienne. Pokroić na niewielkie półplasterki. Dodać tymianek i dokładnie wymieszać. Spróbować i w razie potrzeby lekko dosłodzić (zależy od kwaśności jabłek).

Po godzinie chłodzenia, jedną część ciasta rozwałkować cienko i wyłożyć na dno formy wyłożonej papierem do pieczenia. Oprószyć delikatnie mąką ziemniaczaną. Na spód wyłożyć nadzienie jabłkowe. Wyrównać powierzchnię. Na wierzch zetrzeć pozostałe ciasto kruche.

Szarlotkę wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok. 40 minut w 180 stopniach aż wierzch będzie ładnie zarumieniony. Upieczone ciasto lekko ostudzić i obsypać cukrem pudrem. Udekorować kilkoma gałązkami tymianku.

Domowa szarlotka z papierówek i z tymiankiemrewelacyjna szarlotka z papierówek i z tymiankiem

Polub Wysmakowane na facebooku. Będziesz na bieżąco z Wysmakowanymi wpisami, a mi będzie bardzo miło 🙂

 

Oceń ten przepis
recipe image
Recipe Name
Domowa szarlotka z papierówek z tymiankiem
Published On
Average Rating
41star1star1star1stargray Based on 9 Review(s)