Tagi:

Krucha i aromatyczna  domowa wędlina z indyka.  Doskonała alternatywa do najczęściej bardzo słabych jakościowo wędlin kupnych. Świetnie sprawdzi się na co dzień jako dodatek do chleba, ale i jako pieczeń na Świąteczny stół. Przygotowanie zajmuje dosłownie kilka minut, natomiast koniecznie należy zostawić mięso w marynacie na całą noc, a najlepiej nawet na pełną dobę.

Domowa wędlina z indyka

  • filet z indyka 0,8 kg
  • po 1,5 łyżeczki soli i oregano
  • po łyżeczce rozmarynu i pieprzu
  • po pół łyżeczki słodkiej papryki i tymianku
  • 2 duże ząbki czosnku
  • 5 łyżeczek oliwy
  • 1/3 cytryny

Mięso dokładnie umyć i osuszyć. Obsypać solą ze wszystkich stron i mocno wetrzeć ją w mięso. Odstawić na godzinę. Pozostałe przyprawy rozetrzeć w moździerzu razem z czosnkiem. Dodać oliwę i sok wyciśnięty z cytryny. Wymieszać. Indyka przełożyć do przykrywanego naczynia, zalać całą marynatą, wcierając ją w mięso. Szczelnie zamknąć i odstawić do lodówki do zamarynowania na całą noc.

Kolejnego dnia mięso wyjąć z lodówki i ocieplić do temperatury pokojowej. Przełożyć razem z całą marynatą do rękawa do pieczenia, pozostawiając sporo wolnego miejsca. Zamknąć klamrami dokładnie z obu stron i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (grzanie góra – dół). Piec godzinę po czym wyciągnąć na blat, rozciąć folię i wyciągnąć mięso.

Domowa wędlina z indyka