Tagi:

Mięciutkie, puchate, domowe bułeczki śniadaniowe. Z tym ciastem drożdżowym pracuje się fantastycznie. Nie klei się do rąk i jest elastyczne. (Może to jakieś moje skrzywienie, ale uwielbiam zagniatać drożdżowe ciasto :)) Bułeczki z poniższego przepisu wychodzą neutralne w smaku. Pasują równie dobrze do posmarowania słodkim dżemem jak i słonym serkiem. Choć ja najbardziej lubię bez niczego, jeszcze cieplutkie, jedynie posmarowane masłem. Jeśli chcecie, możecie zrobić też całą wersję na słodko dodając do środka kawałki czekolady, rodzynki czy nawet kleks czekoladowego kremu. Albo po prostu skorzystać z przepisu na słodkie bułeczki maślane z rodzynkami i czekoladą.

Domowe bułeczki śniadaniowe

  • 12 g świeżych drożdży
  • niepełna łyżka cukru drobnego
  • pół szklanki letniego mleka
  • 2 szklanki (320 g) mąki pszennej
  • 2 jajka
  • niecałe pół łyżeczki soli
  • 40 g masła, roztopionego i lekko przestudzonego

Drożdże rozetrzeć łyżką z cukrem w średniej misce. Po chwili ucierania powinny się upłynnić. Mleko podgrzać do 40 stopni C (nie więcej bo gorące zabije drożdże, ale i nie zimniejsze, bo drożdże będą dłużej rosły). Dodać ok 50 g mąki i dokładnie wymieszać. Odstawić przykryte ściereczką na ok 30 – 40 min., aż podwoi swoja objętość.

Masło roztopić i odstawić do lekkiego ostudzenia. Resztę mąki i sól przesiać do dużej miski i dokładnie wymieszać. Jedno jajko mocno roztrzepać widelcem w kubeczku i dodać do mąki wraz z wyrośniętym rozczynem. Wymieszać. Wstępnie wyrobić, dodać masło i dalej dokładnie wyrabiać (łącznie ok 15-20 minut), aż ciasto będzie miękkie i elastyczne. Ciasto uformować w kulę i przełożyć do dużej miski oprószonej mąką. Przykryć ściereczką i odstawić na ok 2 godziny w cieple miejsce, do podwojenia jego objętości.

Wyrośnięte ciasto ponownie krótko wyrobić. Podzielić na 9 równych części i uformować dłońmi okrągłe kuleczki. Bułeczki układać obok siebie na blaszce piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia. Zachować ok 1 cm odstępu między bułeczkami. Jeszcze urosną. Przykryć ściereczką i ponownie odstawić w ciepłe miejsce do ostatniego już wyrastania na niecałą godzinę. W tym czasie nagrzać piekarnik do 180 stopni C (góra – dół bez termoobiegu). Bułeczki tuż przed pieczeniem posmarować roztrzepanym jajkiem, wstawić do piekarnika i piec ok 25 minut. Jeśli będą się za bardzo rumienić można przykryć na koniec kawałkiem papieru do pieczenia. Wyjąć i lekko ostudzić.

jak zrobić rozczyndrożdżowe wysmakowanedomowe bułeczki drożdżoweDomowe bułki śniadanioweDomowe bułeczki śniadaniowe

 

Polub Wysmakowane na facebooku. Będziesz na bieżąco z Wysmakowanymi wpisami, a mi będzie bardzo miło 🙂

Oceń ten przepis
recipe image
Recipe Name
Domowe bułeczki śniadaniowe
Published On
Average Rating
31star1star1stargraygray Based on 3 Review(s)