Dorsz pieczony w maśle czyli prosty sposób na wyczarowanie z dorsza (lub innej białej ryby) sympatycznego, lekkiego dania. Raz, dwa i pyszne danie gotowe. W prostocie siła! Pieczemy krótko, w wysokiej temperaturze i często podlewamy masłem. Wszystko to sprawi, że ryba wyjdzie miękka i delikatna. Jedyną potencjalną trudność może sprawić dobre wyczucie kiedy ryba jest już gotowa w środku. Nie należy piec jej dłużej by nie stała się sucha. Mi na szczęście wyszła idealna. Nawet mój największy (a raczej najmniejszy) krytyk kulinarny był oczarowany i zajadał na potęgę 😉
A po więcej pysznych przepisów na dorsza zapraszam tutaj
Dorsz pieczony w maśle
- ok 350 g ryby
- 20 g masła w temperaturze pokojowej
- mały pęczek natki
- spory ząbek czosnku
- sól i biały pieprz do smaku
- łyżka oliwy
- ćwiartka cytryny
Piekarnik nagrzać do 200 stopni C. Czosnek pokroić na ćwiartki. Natkę bardzo drobno posiekać i wymieszać z oliwą. Rybę umyć pod chłodną, bieżącą wodą i dokładnie wytrzeć do sucha papierowymi ręczniczkami. Oprószyć z obu stron solą i pieprzem.
Na dno naczynia żaroodpornego wyłożyć posiekane masło oraz czosnek. Ułożyć rybę i skropić ją cytryną. Wstawić do piekarnika i piec około 12 minut w międzyczasie kilka razy polewając rybę roztopionym tłuszczem. 3 minuty przed końcem na wierzch wyłożyć natkę.
Polub Wysmakowane na facebooku. Będziesz na bieżąco z Wysmakowanymi wpisami, a mi będzie bardzo miło 🙂






Dodaj komentarz
8 komentarzy do "Dorsz pieczony w maśle"
Cos dla moich dziewczyn… ja niestety jestem nie rybny ;p
to tak jak mój mąż 😉 Ryba od wielkiego dzwonu 😉
Dorsz często mi wychodzi suchy, może to masło i krótkie pieczenie w wysokiej temperaturze zaradzi temu.
Spróbuj. Zdecydowanie powinno pomóc. Nic tak nie szkodzi dorszowi jak przeciągnięcie go w piekarniku. I zdecydowanie podlewaj w czasie pieczenia masłem.
Pychota bardzo lubię dorsza !
Super! Cieszę się, że się wstrzeliłam 🙂
Nie jadam mięsa, po rybę sięgam coraz rzadziej. Jednakże swego czasu dorsz był moim ulubieńćem
Prosto i apetycznie!