Tagi:

Dorsz pieczony w maśle czyli prosty sposób na wyczarowanie z dorsza (lub innej białej ryby) sympatycznego, lekkiego dania. Nie bójcie się tu ilości masła. Jest do pieczenia, nie do  zjedzenia 😉 Ja zdecydowanie biorę się za siebie! Kilka dni temu natrafiłam na kalkulator BMI i z ciekawości zrobiłam sobie test. Okazało się, że wskaźnik poszybował do góry. Upsik ups! 😉 Tak, więc… Zwiększam w codziennym jadłospisie ilość warzyw oraz białych ryb!

Dzisiejsza propozycja jest nie tylko lekka i przyjemna, ale i minimalnie pracochłonna. Raz, dwa i pyszne danie gotowe. W prostocie siła! Pieczemy krótko, w wysokiej temperaturze i często podlewamy masłem. Wszystko to sprawi, że ryba wyjdzie miękka i delikatna. Jedyną potencjalną trudność może sprawić dobre wyczucie kiedy ryba jest już gotowa w środku. Nie należy piec jej dłużej by nie stała się sucha. Mi na szczęście wyszła idealna. Nawet mój największy (a raczej najmniejszy) krytyk kulinarny był oczarowany i zajadał na potęgę 😉

A po więcej pysznych przepisów na dorsza zapraszam tutaj

Dorsz pieczony w maśle

  • ok 350 g ryby
  • 20 g masła w temperaturze pokojowej
  • mały pęczek natki
  • spory ząbek czosnku
  • sól i biały pieprz do smaku
  • łyżka oliwy
  • ćwiartka cytryny

Piekarnik nagrzać do 200 stopni C. Czosnek pokroić na ćwiartki. Natkę bardzo drobno posiekać i wymieszać z oliwą. Rybę umyć pod chłodną, bieżącą wodą i dokładnie wytrzeć do sucha papierowymi ręczniczkami. Oprószyć z obu stron solą i pieprzem.

Na dno naczynia żaroodpornego wyłożyć posiekane masło oraz czosnek. Ułożyć rybę i skropić ją cytryną. Wstawić do piekarnika i piec około 12 minut w międzyczasie kilka razy polewając rybę roztopionym tłuszczem. 3 minuty przed końcem na wierzch wyłożyć natkę.

Dorsz pieczony w maśle

Polub Wysmakowane na facebooku. Będziesz na bieżąco z Wysmakowanymi wpisami, a mi będzie bardzo miło 🙂

 

Oceń ten przepis
recipe image
Recipe Name
Dorsz pieczony w maśle
Published On
Average Rating
51star1star1star1star1star Based on 14 Review(s)