Przepisy

Więcej

Porcja
2 osoby
Trudność
Łatwy
Porcja2 osoby
TrudnośćŁatwy
Wydrukuj

Dorsz pieczony w maśle

4,8
Rated 4.8 out of 5
4.8 na 5 gwiazdek (oparte na 19 ocenach)
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on telegram
Share on whatsapp
Share on email

Dorsz pieczony w maśle czyli prosty sposób na wyczarowanie z dorsza (lub innej białej ryby) sympatycznego, lekkiego dania. Nie bójcie się tu ilości masła. Jest do pieczenia, nie do  zjedzenia 😉

Dzisiejsza propozycja jest nie tylko lekka i przyjemna, ale i minimalnie pracochłonna. Raz, dwa i pyszne danie gotowe. W prostocie siła! Pieczemy krótko, w wysokiej temperaturze i często podlewamy masłem. Wszystko to sprawi, że ryba wyjdzie miękka i delikatna. Jedyną potencjalną trudność może sprawić dobre wyczucie kiedy ryba jest już gotowa w środku. Nie należy piec jej dłużej by nie stała się sucha. Mi na szczęście wyszła idealna. Nawet mój największy (a raczej najmniejszy) krytyk kulinarny był oczarowany i zajadał na potęgę 😉

A po więcej pysznych przepisów na dorsza zapraszam tutaj

Dorsz pieczony w maśle

  • ok 350 g ryby
  • 20 g masła w temperaturze pokojowej
  • mały pęczek natki
  • spory ząbek czosnku
  • sól i biały pieprz do smaku
  • łyżka oliwy
  • ćwiartka cytryny

Piekarnik nagrzać do 200 stopni C. Czosnek pokroić na ćwiartki. Natkę bardzo drobno posiekać i wymieszać z oliwą. Rybę umyć pod chłodną, bieżącą wodą i dokładnie wytrzeć do sucha papierowymi ręczniczkami. Oprószyć z obu stron solą i pieprzem.

Na dno naczynia żaroodpornego wyłożyć posiekane masło oraz czosnek. Ułożyć rybę i skropić ją cytryną. Wstawić do piekarnika i piec około 12 minut w międzyczasie kilka razy polewając rybę roztopionym tłuszczem. 3 minuty przed końcem na wierzch wyłożyć natkę.

 

Oprócz pysznego jedzenia, równie ważny jest też odpowiedni nastrój w jadalni :). Pamiętaj aby zadbać o dobre oświetlenie przy jedzeniu rybki. Sprawdź: jak dobrać dobre oświetlenie nad stół do jadalni.

Dorsz pieczony w maśleDSC 3006

Polub Wysmakowane na facebooku. Będziesz na bieżąco z Wysmakowanymi wpisami.

 

Artykuł zawiera link sponsorowany

Blog kulinarny Katarzyna Gintrowska

Cześć! Jestem Kasia...

...gotuję, piekę ifotogafuję z pasją

W kuchni mogę przesiadywać godzinami gotując, piekąc i testując nowe pomysły. Uwieczniam na zdjęciach dania, tak byście poczuli ich smak i zapach. Zapraszam. Zostańcie i rozgośćcie się na dłużej.

SPRAWDŹ KONIECZNIE:

Instagram

Najnowsze przepisy

Mikser kulinarny

Średnia ocen

4,8
Rated 4.8 out of 5
4.8 na 5 gwiazdek (oparte na 19 ocenach)

Udostępnij

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on skype
Share on pocket
Share on tumblr
Share on vk
Share on reddit
Share on stumbleupon
Share on xing
Share on digg
Share on odnoklassniki

Komentarze

18 odpowiedzi

    1. Nie jestem w stanie podać dokładnej wartości kalorycznej. Generalnie dorsz jest jedną z najmniej kalorycznych ryb. W 100 g upieczonego dorsza jest jedynie 80 kcal. więc obstawiam, że taki pieczony w maśle może mieć pewnie z 100-110 kcal/ 100 g. Plus dodatki,

  1. No tekst z tym masłem wyraźnie daje znać o wierze autora…
    Czyli najlepsza margaryna. Czyli dno i porażka…
    Pewnie cukier krzepi a mięso powoduje otyłość i raka.
    Oby jak najmniej takich korporacyjnych porad…

    1. Witam serdecznie 😛 We wpisie nie ma słowa o margarynie ani o cukrze. Masła jest dużo i dzięki tej ilości ryba wychodzi totalnie obłędna w smaku. Miło mi będzie przeczytać Pana recenzję dania PO jego przetestowaniu.

  2. Ja jadam smażonego na masełku,pieczonego na maśle robiłem łososia i wyszedł znakomity myślę że podobnie będzie z łososiem . A czy mogę użyć fileta że skórą czy raczej zdjąć ? A i jeszcze czy naczynie zakryć?

    1. Do tego przepisu akurat bym zdjęła skórę, bo pieczemy jak najkrócej. Ponadto jest już dużo tłuszczu w brytfannie z masła i dodatkowy ze skory nie jest już potrzebny.

    1. Spróbuj. Zdecydowanie powinno pomóc. Nic tak nie szkodzi dorszowi jak przeciągnięcie go w piekarniku. I zdecydowanie podlewaj w czasie pieczenia masłem.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Maksymalny rozmiar pliku: 2 MB. Możesz załączyć do komentarza: zdjęcie. Drop files here

Reklamy

Najnowsze przepisy

Na blogu w przepisach zazwyczaj ilości podane są wagowo (w gramach). Jeśli jednak komuś wygodniej jest odmierzać składniki łyżką czy szklanką, poniżej podaję orientacyjne ilości, które należy przyjąć. 

MIarki

  • 1 szklanka o pojemności 250 ml
  • 1 łyżka o pojemności 15 ml
  • 1 łyżeczka o pojemności 5 ml

Woda / Mleko

  • 1 szklanka = 250g, 1 łyżka = 15g, 1 łyżeczka = 5g

MĄKA PSZENNA / MĄKA ZIEMNIACZANA / CUKIER PUDER

  • 1 szklanka = 160g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

MĄKA KRUPCZATKA

  • 1 szklanka = 210g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

CUKIER

  • 1 szklanka = 220g, 1 łyżka = 13g, 1 łyżeczka = 5g

ŚMIETANA 30%

  • 1 szklanka = 260g, 1 łyżka = 16g, 1 łyżeczka = 5g

OLEJ

  • 1 szklanka = 230g, 1 łyżka = 14g, 1 łyżeczka = 5g

MIÓD

  • 1 szklanka = 360g, 1 łyżka = 22g, łyżeczka = 7g
To ważne zwłaszcza przy wypiekach, gdzie czasem naprawdę liczy się precyzja i często nie możemy zdać się na własny smak jak przy gotowaniu posiłków.

KAKAO

  • 1 szklanka = 70g, 1 łyżka = 5g

MLEKO W PROSZKU

  • 1 szklanka = 70g, 1 łyżka = 5g

ORZECHY ZMIELONE

  • 1 szklanka = 130g, 1 łyżka = 8g, 1 łyżeczka = 3g

WIÓRKI KOKOSOWE / MIGDAŁY ZMIELONE / PŁATKI OWSIANE

  • 1 szklanka = 110g, 1 łyżka = 9g, 1 łyżeczka = 2g

MAK

  • 1 szklanka = 160g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

żelatyna

  • 1 łyżeczka = 3g

DROŻDŻE SUSZONE

(drożdże świeże zawsze dwa razy tyle co suszonych)

  • 1 łyżeczka = 4g
naleśniki dwukolorowe z kakao

Hej!

jak zauważyliście moja strona została zmieniona. :)

Wszystkie Wasze komentarze i oceny zostały przeniesione. Mam nadzieję, że nowy wygląd będzie dla Was bardziej przyjazny i szybciej znajdziecie przepis którego u mnie szukacie na blogu.

Zapisz się do Newslettera i bądź na bieżąco z najnowszymi przepisami