Przepisy

Więcej

Porcja
4 osoby
Trudność
Średni
Porcja4 osoby
TrudnośćŚredni
Wydrukuj

Dorsz po lwowsku

5,0
Rated 5 out of 5
5 na 5 gwiazdek (oparte na 1 ocenie)
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on telegram
Share on whatsapp
Share on email

Niesamowicie delikatne pulpeciki z ryby w sosie z suszonych śliwek, czyli… dorsz po lwowsku (z dodatku kuchnia w Gazecie Wyborczej). Przyznam, że do przepisu podeszłam z dużą rezerwą. I co do kombinacji smakowej i co do sposobu przygotowania ryby. Zdania dorosłych biesiadników były mocno podzielone od szczerych zachwytów po umiarkowany entuzjazm na dokładkę ?. Za to wszystkie dzieci bardzo chętnie zajadały się extra mięciutkimi pulpecikami (bez sosu, ze względu na sporą ilość wina). Ja osobiście uważam, że przepis jest wart wypróbowania. Raz, że z pewnością celnie trafi w część kubków smakowych, dwa, że warto poznawać różne dania kuchni świata by wyrobić sobie o niej własną opinię.

Dorsz po lwowsku

  • pół bułki
  • mleko do namoczenia bułki
  • 200 ml wina białego wytrawnego + 50 ml zimnej wody
  • 100 g suszonych śliwek
  • 80 dag filetu dorsza
  • duża cebula
  • sól i pieprz do smaku
  • ok 500 ml bulionu warzywnego
  • pół szklanki majonezu

Bułkę namoczyć w mleku aż całkowicie namięknie (ok 40 min). Wino i wodę wlać do niewielkiego garnka, wymieszać i dodać śliwki. Zostawić do namoczenia na czas szykowania pulpecików

Rybę omyć, osuszyć i upewnić się, że nie ma ości. Cebulę obrać i pokroić na kilka części Bułkę, dorsza i cebulę przepuścić dwa lub trzy razy przez maszynkę do mięsa aż do uzyskania jednolitej masy. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Z masy rybnej lepić mniej więcej równe, małe pulpeciki (jeśli będą się mocno lepiły do rąk, można zwilżać dłonie zimną wodą).

W szerokim garnku zagotować bulion. Pulpeciki wkładać ostrożnie do garnka. Gotować ok 20 min, co jakiś czas obracając. W tym czasie zrobić sos. Garnek z śliwkami i winem wstawić na palnik i zagotować. Po kilku minutach zestawić z ognia. Dodać majonez i zmiksować na gładką masę.

Pulpety wyłowić z wywaru i odsączyć. Układać na talerzu. Podawać polane sosem śliwkowym oraz (tradycyjnie) w towarzystwie świeżego pieczywa z masłem i ogórka kiszonego.

dorsz po lwowsku pulpeciki

 

Skorzystałeś z przepisu? Proszę, daj znać w komentarzu jak smakowało. A jeśli masz – podeślij zdjęcie. Chętnie umieszczę w galerii czytelników.

 

Polub Wysmakowane na facebooku. Będziesz na bieżąco z Wysmakowanymi wpisami, a mi będzie bardzo miło ?

 

Blog kulinarny Katarzyna Gintrowska

Cześć! Jestem Kasia...

...gotuję, piekę ifotogafuję z pasją

W kuchni mogę przesiadywać godzinami gotując, piekąc i testując nowe pomysły. Uwieczniam na zdjęciach dania, tak byście poczuli ich smak i zapach. Zapraszam. Zostańcie i rozgośćcie się na dłużej.

SPRAWDŹ KONIECZNIE:

Instagram

Najnowsze przepisy

Mikser kulinarny

Średnia ocen

5,0
Rated 5 out of 5
5 na 5 gwiazdek (oparte na 1 ocenie)

Udostępnij

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on skype
Share on pocket
Share on tumblr
Share on vk
Share on reddit
Share on stumbleupon
Share on xing
Share on digg
Share on odnoklassniki

Komentarze

2 odpowiedzi

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Maksymalny rozmiar pliku: 2 MB. Możesz załączyć do komentarza: zdjęcie. Drop files here

Reklamy

Najnowsze przepisy

Na blogu w przepisach zazwyczaj ilości podane są wagowo (w gramach). Jeśli jednak komuś wygodniej jest odmierzać składniki łyżką czy szklanką, poniżej podaję orientacyjne ilości, które należy przyjąć. 

MIarki

  • 1 szklanka o pojemności 250 ml
  • 1 łyżka o pojemności 15 ml
  • 1 łyżeczka o pojemności 5 ml

Woda / Mleko

  • 1 szklanka = 250g, 1 łyżka = 15g, 1 łyżeczka = 5g

MĄKA PSZENNA / MĄKA ZIEMNIACZANA / CUKIER PUDER

  • 1 szklanka = 160g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

MĄKA KRUPCZATKA

  • 1 szklanka = 210g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

CUKIER

  • 1 szklanka = 220g, 1 łyżka = 13g, 1 łyżeczka = 5g

ŚMIETANA 30%

  • 1 szklanka = 260g, 1 łyżka = 16g, 1 łyżeczka = 5g

OLEJ

  • 1 szklanka = 230g, 1 łyżka = 14g, 1 łyżeczka = 5g

MIÓD

  • 1 szklanka = 360g, 1 łyżka = 22g, łyżeczka = 7g
To ważne zwłaszcza przy wypiekach, gdzie czasem naprawdę liczy się precyzja i często nie możemy zdać się na własny smak jak przy gotowaniu posiłków.

KAKAO

  • 1 szklanka = 70g, 1 łyżka = 5g

MLEKO W PROSZKU

  • 1 szklanka = 70g, 1 łyżka = 5g

ORZECHY ZMIELONE

  • 1 szklanka = 130g, 1 łyżka = 8g, 1 łyżeczka = 3g

WIÓRKI KOKOSOWE / MIGDAŁY ZMIELONE / PŁATKI OWSIANE

  • 1 szklanka = 110g, 1 łyżka = 9g, 1 łyżeczka = 2g

MAK

  • 1 szklanka = 160g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

żelatyna

  • 1 łyżeczka = 3g

DROŻDŻE SUSZONE

(drożdże świeże zawsze dwa razy tyle co suszonych)

  • 1 łyżeczka = 4g
naleśniki dwukolorowe z kakao

Hej!

jak zauważyliście moja strona została zmieniona. :)

Wszystkie Wasze komentarze i oceny zostały przeniesione. Mam nadzieję, że nowy wygląd będzie dla Was bardziej przyjazny i szybciej znajdziecie przepis którego u mnie szukacie na blogu.

Zapisz się do Newslettera i bądź na bieżąco z najnowszymi przepisami