Tagi:

Niesamowicie delikatne pulpeciki z ryby w sosie z suszonych śliwek, czyli… dorsz po lwowsku (z dodatku kuchnia w Gazecie Wyborczej). Przyznam, że do przepisu podeszłam z dużą rezerwą. I co do kombinacji smakowej i co do sposobu przygotowania ryby. Zdania dorosłych biesiadników były mocno podzielone od szczerych zachwytów po umiarkowany entuzjazm na dokładkę 😉. Za to wszystkie dzieci bardzo chętnie zajadały się extra mięciutkimi pulpecikami (bez sosu, ze względu na sporą ilość wina). Ja osobiście uważam, że przepis jest wart wypróbowania. Raz, że z pewnością celnie trafi w część kubków smakowych, dwa, że warto poznawać różne dania kuchni świata by wyrobić sobie o niej własną opinię.

Dorsz po lwowsku

  • pół bułki
  • mleko do namoczenia bułki
  • 200 ml wina białego wytrawnego + 50 ml zimnej wody
  • 100 g suszonych śliwek
  • 80 dag filetu dorsza
  • duża cebula
  • sól i pieprz do smaku
  • ok 500 ml bulionu warzywnego
  • pół szklanki majonezu

Bułkę namoczyć w mleku aż całkowicie namięknie (ok 40 min). Wino i wodę wlać do niewielkiego garnka, wymieszać i dodać śliwki. Zostawić do namoczenia na czas szykowania pulpecików

Rybę omyć, osuszyć i upewnić się, że nie ma ości. Cebulę obrać i pokroić na kilka części Bułkę, dorsza i cebulę przepuścić dwa lub trzy razy przez maszynkę do mięsa aż do uzyskania jednolitej masy. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Z masy rybnej lepić mniej więcej równe, małe pulpeciki (jeśli będą się mocno lepiły do rąk, można zwilżać dłonie zimną wodą).

W szerokim garnku zagotować bulion. Pulpeciki wkładać ostrożnie do garnka. Gotować ok 20 min, co jakiś czas obracając. W tym czasie zrobić sos. Garnek z śliwkami i winem wstawić na palnik i zagotować. Po kilku minutach zestawić z ognia. Dodać majonez i zmiksować na gładką masę.

Pulpety wyłowić z wywaru i odsączyć. Układać na talerzu. Podawać polane sosem śliwkowym oraz (tradycyjnie) w towarzystwie świeżego pieczywa z masłem i ogórka kiszonego.

dorsz po lwowsku pulpeciki

 

Skorzystałeś z przepisu? Proszę, daj znać w komentarzu jak smakowało. A jeśli masz – podeślij zdjęcie. Chętnie umieszczę w galerii czytelników.

 

Polub Wysmakowane na facebooku. Będziesz na bieżąco z Wysmakowanymi wpisami, a mi będzie bardzo miło 🙂

 

Oceń ten przepis
recipe image
Recipe Name
Dorsz po lwowsku
Published On