Tagi:

Dorsz z kaparami i szynką parmeńską czyli pyszny sposób na przyrządzenie ryby w 15 minut. Ryby i kapary to niezwykle zgrany duet, więc jeśli jeszcze go nie testowaliście to zdecydowanie zachęcam. Otulenie rybek szynką parmeńską sprawia, że ze zwykłego dania, otrzymujemy prawdziwie wykwintną i ładną potrawę, którą równie dobrze możecie podać na co dzień jak i na specjalną okazję. Zamiast dorsza z równym powodzeniem można użyć dowolnej innej białej ryby.

Więcej dań rybnych w kategorii RYBY I OWOCE MORZA, szczególnie polecam rewelacyjne Pstrągi w skorupie solnej.

Dorsz z kaparami i szynką parmeńską

  • 50 g masła klarowanego + do smażenia
  • sól
  • 2 łyżki kaparów
  • listki z kilku gałązek bazylii
  • 2 duże ząbki czosnku
  • 3 filety dorsza po 150 g każdy
  • biały pieprz
  • 6 plasterków szynki parmeńskiej

Masło roztopić na dużej patelni. Przelać do pojemniczka do miksowania (patelni nie myć). Dodać ćwierć łyżeczki soli, dokładnie odsączone kapary, bazylię i z grubsza posiekany czosnek. Zmiksować dokładnie.
Rybę umyć pod bieżąca woda. Osuszyć, usunąć skórę i ości. Na 1 połowie każdego filetu rozsmarować farsz, przykryć druga połowa. Oprószyć solą i białym pieprzem. Obwiązać dookoła szynką parmeńską (2 plasterki na filet).
Na patelni roztopić łyżkę masła. Smażyć rybę z wszystkich stron do ładnego zarumienienia się szynki. Ryba musi dojść w środku ale nie należy przesadzić z długością smażenia by jej nie wysuszyć.
Podawać od razu z ulubionymi dodatkami, np. opiekane ziemniaki i sałatka z świeżych warzyw.

Dorsz z kaparami i szynką parmeńską

Po przetestowaniu dania, będzie mi bardzo miło jeśli zostawisz swoją opinię w komentarzu.

Oceń ten przepis
recipe image
Recipe Name
Dorsz z kaparami i szynką parmeńską
Published On
Average Rating
4.51star1star1star1star1star Based on 2 Review(s)