Przepisy

Więcej

Trudność
Średni
TrudnośćŚredni
Wydrukuj

Drożdżowe racuchy bananowe

0,0
Rated 0 out of 5
0 na 5 gwiazdek (oparte na 0 ocenach)
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on telegram
Share on whatsapp
Share on email

Drożdżowe racuchy bananowe kojarzą mi się nieodłącznie z dzieciństwem, z ciepłą, pachnącą atmosferą babcinej kuchni. Racuchy piekła babcia – tylko na specjalne okazje i zawsze była o nie zaciekła walka. Teraz ja piekę je dla mojej córeczki (no dobra, dla siebie też), która na ich widok dosłownie piszczy z radości. Ciasto nie wymaga dodatku alkoholu (jak często robi się przy podobnych wypiekach). Nie nasiąknie tłuszczem podczas smażenia, jeśli będzie dobrze wyrobione i będzie nałożone dopiero na bardzo gorącą patelnię. Racuchy podaję same lub delikatnie oblane syropem klonowym. Nic więcej im nie potrzeba.
Tu wersja placków z bananami bez drożdży, na jogurcie, z dodatkiem masła orzechowego.

Drożdżowe racuchy bananowe

  • 20 g drożdży świeżych w temperaturze pokojowej
  • 250 ml mleka
  • 350 g mąki pszennej (można zastąpić orkiszową)
  • duża szczypta soli
  • pełna łyżka cukru
  • dwa dojrzałe banany
  • małe jajko S
  • masło klarowane do smażenia
  • syrop klonowy lub miód do podania – opcjonalnie

Przygotować rozczyn: do miseczki wkruszyć drożdże i rozetrzeć łyżeczką z cukrem, aż drożdże zrobią się płynne. Dodać lekko podgrzane 120 ml mleka (między 35 a 40 stopni C) i 5 łyżek mąki (ok 50 g – tyle by uzyskać konsystencję jogurtu). Dokładnie wymieszać uważając żeby nie powstały grudki. Odstawić w ciepłe miejsce na 15 minut (najlepiej w okolice rozgrzanego kaloryfera) aż na powierzchni powstanie gruba warstwa piany.

Do osobnej dużej miski przesiać resztę mąki (ok 300 g) przez drobne sitko. Dodać sól i wymieszać. Pośrodku zrobić dołek i wlać spienione drożdże oraz resztę ciepłego mleka. Dodać jajko i dokładnie wymieszać łyżką. Na sam koniec dodać 1,5 zgniecionego banana (resztę podać osobno). Miskę przykryć ściereczką i odstawić z powrotem w ciepłe miejsce na 1,5 godziny. Ciasto w tym czasie powinno co najmniej podwoić swoją objętość.

Na patelni rozgrzać kilka łyżek masła, moczyć łyżkę w gorącej wodzie, nabierać porcje ciasta (nie będzie kleiło się do łyżki) i wykładać na patelnię. Formować zgrabne placuszki. Smażyć po ok 2 minuty na stronę do zarumienienia. Podawać z resztą banana  polane syropem klonowym.

Drożdżowe racuchy bananoweDrożdżowe racuchy bananowe

Polub Wysmakowane na facebooku. Będziesz na bieżąco z Wysmakowanymi wpisami, a mi będzie bardzo miło ?

 

Blog kulinarny Katarzyna Gintrowska

Cześć! Jestem Kasia...

...gotuję, piekę ifotogafuję z pasją

W kuchni mogę przesiadywać godzinami gotując, piekąc i testując nowe pomysły. Uwieczniam na zdjęciach dania, tak byście poczuli ich smak i zapach. Zapraszam. Zostańcie i rozgośćcie się na dłużej.

SPRAWDŹ KONIECZNIE:

Instagram

Najnowsze przepisy

Mikser kulinarny

Średnia ocen

0,0
Rated 0 out of 5
0 na 5 gwiazdek (oparte na 0 ocenach)

Udostępnij

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on skype
Share on pocket
Share on tumblr
Share on vk
Share on reddit
Share on stumbleupon
Share on xing
Share on digg
Share on odnoklassniki

Komentarze

10 odpowiedzi

    1. Dziękuję bardzo za podzielenie się opinią. Może być dla kogoś pomocna. Tak, myślę, że akurat ten przepis się nie sprawdzi z mąką razową.

    1. ?? nie piłam kefiru z biedronki wiec ciężko mi się odnieść, ale gwarantuje ze placki nie wychodzą rozwodnione. Najpierw 120 ml mleka do rozczynu, potem resztę. Koniecznie ciepłe, ale nie gorące.

    1. Jak masz bardzo słodkie banany to możesz cukier pominąć. Zwłaszcza jeśli podasz do racuchów słodki dodatek np miód czy konfiturę

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Maksymalny rozmiar pliku: 2 MB. Możesz załączyć do komentarza: zdjęcie. Drop files here

Reklamy

Najnowsze przepisy

Na blogu w przepisach zazwyczaj ilości podane są wagowo (w gramach). Jeśli jednak komuś wygodniej jest odmierzać składniki łyżką czy szklanką, poniżej podaję orientacyjne ilości, które należy przyjąć. 

MIarki

  • 1 szklanka o pojemności 250 ml
  • 1 łyżka o pojemności 15 ml
  • 1 łyżeczka o pojemności 5 ml

Woda / Mleko

  • 1 szklanka = 250g, 1 łyżka = 15g, 1 łyżeczka = 5g

MĄKA PSZENNA / MĄKA ZIEMNIACZANA / CUKIER PUDER

  • 1 szklanka = 160g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

MĄKA KRUPCZATKA

  • 1 szklanka = 210g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

CUKIER

  • 1 szklanka = 220g, 1 łyżka = 13g, 1 łyżeczka = 5g

ŚMIETANA 30%

  • 1 szklanka = 260g, 1 łyżka = 16g, 1 łyżeczka = 5g

OLEJ

  • 1 szklanka = 230g, 1 łyżka = 14g, 1 łyżeczka = 5g

MIÓD

  • 1 szklanka = 360g, 1 łyżka = 22g, łyżeczka = 7g
To ważne zwłaszcza przy wypiekach, gdzie czasem naprawdę liczy się precyzja i często nie możemy zdać się na własny smak jak przy gotowaniu posiłków.

KAKAO

  • 1 szklanka = 70g, 1 łyżka = 5g

MLEKO W PROSZKU

  • 1 szklanka = 70g, 1 łyżka = 5g

ORZECHY ZMIELONE

  • 1 szklanka = 130g, 1 łyżka = 8g, 1 łyżeczka = 3g

WIÓRKI KOKOSOWE / MIGDAŁY ZMIELONE / PŁATKI OWSIANE

  • 1 szklanka = 110g, 1 łyżka = 9g, 1 łyżeczka = 2g

MAK

  • 1 szklanka = 160g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

żelatyna

  • 1 łyżeczka = 3g

DROŻDŻE SUSZONE

(drożdże świeże zawsze dwa razy tyle co suszonych)

  • 1 łyżeczka = 4g
naleśniki dwukolorowe z kakao

Hej!

jak zauważyliście moja strona została zmieniona. :)

Wszystkie Wasze komentarze i oceny zostały przeniesione. Mam nadzieję, że nowy wygląd będzie dla Was bardziej przyjazny i szybciej znajdziecie przepis którego u mnie szukacie na blogu.

Zapisz się do Newslettera i bądź na bieżąco z najnowszymi przepisami